Pretraga

[Vodič za brucoše] Svaki tjedan, seminar jedan

A- A+

Me no study, me no care, me go marry a billionaire. And if he die, me no cry! Me go marry another guy! Okej, ovo nije baš motivirajuće da se bacite na posao i sredite onu hrpu knjiga na kojoj se već skupio prst prašine, ali ako to izrecitirate u veselom ritmu u dva ujutro, izmamit će vam osmijeh na lice. Makar i kiseli. A svi znaju da se ostaje budan do dva samo ako vam je rok za predaju seminara to jutro ili taj dan imate izlaganje.

Foto: Inga Đuđik | srednja.hr

Oduvijek sam znala da je Hamlet bio ženskaroš. Na seminarskom izlagajnu sam samo dobila priliku to reći javno pred 20-ak osoba. Zakon osjećaj.

Svi studenti moraju odraditi seminare, bilo u pisanom, bilo u usmenom obliku. Ako se još držite onog ‘so last year’ načina da to zbilja napravite sami, umjesto da kontaktirate jednu od osoba koje javno nude pisanje seminara i eseja za siću u nekoj od grupa studentskih domova, pretpostavljam da susret treće vrste nije uvijek prošao bajno.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Zagorena juha i deserti iz menze

Ajd’, kome to uopće treba?

Prva učenička rečenica za sve što nam se ne da/ne sviđa/ne ide nam, jest ‘kome će pobogu ovo ikad u životu trebati?’ Tu je razlika između pisanja/izlaganja seminara i rješavajna jednadžbi s imaginarnim brojevima. (Oni su izmislili broj samo kako bi učenicima zagorčali život, garant!)

Pisanje seminara znači da sami morate kompletnu temu istražiti, konzultirati se s različitim izvorima, postaviti pitanja i kroz seminarski rad na njih odgovoriti. I mora izgledati lijepo, to ne smijete zaboraviti. A takve stvari će vam trebati jednog dana kada izađete u poslovni svijet pun morskih pasa koji samo čekaju da vas ugrizu za najmekše mjesto, jer niste dobro izložili neku temu. Za razliku od na primjer integrala koji vam trebaju samo ako se bavite matematikom. (Integrali nisu isto što i integralno brašno.) Koju god temu obrađivali, morate je znati napisati u obliku seminara. I točka.

Osim uvoda, razrade i zaključka, detaljniju strukturu seminarskog rada biste uvijek trebali dobiti od profesora za čiji kolegij radite seminar i slijediti njegove upue. Ako ne, uvijek je tu džoker zovi starijeg kolegu s faksa. Koji je po mogućnosti prošao seminar. Ne želite kopi pejstati strukturu neuspjelog seminara, kao što ne želite slušati kulinarske savjete osobe kojoj je zagorila juha.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Na predavanju sam Dante, a profesor dr. Vergilije

Eci, peci, pec, ti si moja tema

Odlična stvar seminarskih radova jest količina autonomije koju imate od početka do kraja rada. Koliko god to olakšava izradu seminarskog rada, toliko i otežava, jednostavno jer ste ostavljeni sami na pučini. Ako ne znate plivati, možete se slikat.

Istovremeno, sami odabirete o čemu ćete raditi seminar što je ogroman plus. Ako ću već potrošiti sate i sate radeći, čitajući i pišući o nečemu, ima da bude zanimljivije od točke na zidu u koju inače gledam i mačaka na jutjubu.

Ja se vodim logikom da mi draže uzeti temu koja me zanima i u životu nevezanom za faks, bez obzira koliko stranica literature ona uključuje, nego temu koju inače ni štapom ne bih dirnula, ali ima svega osam stranica teksta. U konačnici, svakom svoje, ali meni je zbilja bilo zanimljivo provesti tri noći uz kavu s Red Bullom umjesto vode igrajući se psihijatra s Hamletom, nego da sam jedno popodne morala obraditi pitanje Homerovog autorstva Ilijade i Odiseje. Shvaćate i zašto, ipak je naslov ‘Sve Homerove žene’.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Faks vs srednja škola

Nebudite ne pismeni

Svi koji ne kuže, nemojte pisati poput ovog podnaslova. Kao da sam si svakom namjernom greškom zabola nož u bedro. U seminarima se ne smiju potkrasti gramatičke greške i ‘zatipci’ ilitiga tipfeleri. Kada mislite da ste gotovi sa seminarom, krivo mislite. Uvijek ga možete pročitati još jednom kako biste bili sigurni da sve ima smisla, da je čitljivo i da nema grešaka. Ako imate frenda/frendicu koji se više kuže u gramatiku i pravopis, valjda će imati pet minuta za vaš seminarski rad da bace pogled. Ili mama. Ona možda neće skužiti o čemu se radi u seminaru, ali će ga sigurno htjet pročitat.

A ako vam se ne maltretira druge osobe, tu su neke super kul stranice na internetu za pomoć. Hrvatski jezični portal će uskočiti ako ne znate točno kako se što piše, ili ako niste baš sigurni što neka riječ znači, a Jezični savjetnik će vam dati, pa, jezične savjete. U slučaju da ste svoju riječ pronašli na Leksikonu, vjerojatno se vaš seminar kreće u krivom smjeru (osim ako tražite značenje riječi ‘baja’ ili ‘svinjokolja’).

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako nakon uvodnih predavanja?

‘His palms are sweaty, knees weak, arms are heavy’

Mnogima je teži dio seminarskog rada izlaganje, a ne sama obrada teme. Potrebna je određena doza hrabrosti za izaći pred 20-ak kolega i kolegica studenata i profesora, te izložiti plodove svoga rada i razmišljanja. Ja najiskrenije nemam problema s javnim govorima i osjećam se kao boginja kada stanem za katedru i znam da svi slušaju što im govorim, još kad vidim da profesor kima glavom, pa svijet je u tom trenutku osvojen. I taj osjećaj želim svima dok govore u javnosti. Kolinda barem s tim neće imati problema.

Ako ste ipak s druge strane stola, postoje trikovi koji mogu pomoći. Najveći korak koji možete poduzeti da budete u prednosti jest odlična priprema. Zbilja, koliko god da vas je trema dok hodate između klupa do profesorovog stola, ako ste sigurni da znate i u ono što ćete reći, problemi koji se mogu pojaviti su smanjeni na minimum. Druga stvar koju možete učiniti jest praviti se da imate samopouzdanja. Provjereno djeluje, kaže frend koji je užasan trtaroš. Praviš se prve dvije minute da si najbolji na svijetu i da ti drugi jedu iz ruke, na koncu samog sebe uvjeriš u to i nekako samo od sebe ide. Samo zaboga, smanjite s poštapalicama poput ‘errrrm’ i ‘dakle’. Grozno za uši.

Za malo podizanja samopouzdanja, i Eminem je imao isti problem na svojem prvom battleu.