Pretraga

[Vodič za brucoše] Na predavanju sam Dante, a profesor dr. Vergilije

A- A+

Na faksu ne postoji školsko zvono, pa nema ni opcije gdje vas ono spasi, sat traje koliko profesor odluči, a morate se pripremiti i na dugotrajno sjedenje i borbe sa zadržavanjem koncentracije. I opet je predavanje na faksu bolje koncipirano nego ono u srednjoj školi.

Foto: srednja.hr

Dok neke već od same pomisli na faks i studiranje boli glava, mene bole leđa, a lagano gubim i osjet u nogama. Sve su to posljedice predavanja na faksu zbog kojih ćete ponekad morati sjediti više od dva sata u komadu. Osim ako ste KIF-ovac, onda ćete imati pretplatu na Lupocet zbog upale mišića.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako nakon uvodnih predavanja?

Višesatno sjedenje i zašto me od faksa bole leđa

Predavanja na faksu uglavnom traju poput dva ili tri spojena školska sata i to najčešće s jednom petominutnom ili čak bez ijedne pauze. Zavisi o dobroj volji profesora. To može biti izrazito teško ako imate dva predavanja jedno za drugim pa se dogodi da morate provesti četiri sata u sjedećem položaju.

Veći problem od bolnih leđa jest manjak koncentracije. Činjenica da koncentracijsko vrijeme odrasle osobe traje samo 45 minuta očito ne tangira nikoga osim nas koji na polovici predavanja već crtamo po marginama bilježnice ili lupamo glavom od stol kako bismo se razbudili.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako smo preživjeli prvi tjedan

Odnos profesor-učenik-kolega

Ako pripadate većini srednjoškolaca koji su frustrirani vlastitim
odnosom s profesorima jer često znaju zahtijevati nezasluženo poštovanje
i ponašati se prema učenicima kao prema osobama niže vrste, onda će vam
dolazak na faks biti ugodna promjena. Pogotovo kada po prvi put od
profesora čujete da vam se obraća s ‘Vi’ i zove vas ‘kolega/kolegica’, a
ne guska, tovar i ostatak životinjskog carstva. Taj je doživljaj
naravno subjektivan i postojat će profesori koji neće biti toliko
ugodni, ali minimum poštovanja vam je zagarantiran. Profesori na faksu će se zapravo truditi približiti predavanje vama i izvući vaše stavove i razmišljanja iz vas i zapravo ih uvažiti. Što znači da se razvoj osobnosti i kreativnosti potiče, a ne suzbija, da ne morate nužno na svaku profesorovu kimati glavom, već možete jasno i glasno, ali i argumentirano iznijeti svoj stav.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Faks vs srednja škola

(Ne)pripremljenost za predavanje

Uz sve promjene prilikom prelaska iz srednje na faks, tu je i potpuna promjena koncepta predavanja. Od studenata se očekuje puno više davanja na predavanjima, puno više sudjelovanja u kreiranju predavanja. Pa tako studenti za (gotovo) svako predavanje imaju nekakav oblik zadaće, kako bi na predavanje došli već upućeni u temu. Profesorova uloga tada postaje uloga tumača kroz nejasnoće teksta ili vodiča kroz najbitnije. Kao da ste vi Dante, a profesor vaš osobni Vergilije. Samo s doktoratom.

Naravno, to ne znači da se ne može i neće dogoditi da ćete doći na predavanje i blejati u profesora kao tele u šarena vrata jer niste pročitali što ste trebali i sve zvuči kao teorija relativnosti na klingonskom jeziku. Bez šale, been there, done that. Najčešće vam profesori neće to uzeti za zlo, ipak time štetite samo sebi, no nemojte ni pretjerivati sa zaostatcima, kolokviji i ispitni rokovi su bliže i bliže.

Savjet plus: nemojte sjesti pored slatkog dečka/cure

Budući da ćete na predavanjima morati zbilja pratiti i zapisivati, a već to je već dovoljno da vam koncentracija luta, sjesti pored najslađeg dečka ili cure na predavanju nije toliko dobra ideja kao što zvuči. Okej, imat ćete ljepši pogled nego na ploču i maštu će vam zabaviti scenarij romantične vožnje liftom do knjižnice, no nećete imati blagog pojma što se oko vas događa. S pozitivne strane, možete upravo tog dečka/curu pitati za bilješke nakon predavanja. I za broj.