Pretraga

Za upis na ove fakultete ne morate izaći iz kuće: Organizirani su online

A- A+

Maturanti su napisali ispite državne mature i već par dana raspravljaju o rezultatima, ali njihove obveze još nisu gotove. Kada putem sustava Postani student ostvare pravo na upis na fakultet, morat će ga i upisati na samom fakultetu. Neki su fakulteti odlučili promijeniti tradicionalni način upisa i svojim studentima omogućiti upise online.

laptop

Foto: Unsplash; Christin Hume

Upis na fakultet zadnji je korak koji maturanti moraju napraviti kako bi postali brucoši. Većina fakulteta to još uvijek radi na tradicionalni način i maturanti moraju na dan opisa doći osobno s pripremljenom dokumentacijom. No, na nekim fakultetima su odlučili ići ukorak s vremenom i upise odraditi online.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) moći će se i ove godine upisati online.

– I ove godine predvidjeli smo online upis u 1. godinu preddiplomskog studija čime pojednostavljujemo i ubrzavamo upis za 650 naših brucoša. Udaljeni upisi u 1. godinu preddiplomskog studija bit će 21. i 22. srpnja 2022. godine. Svi maturanti koji su stekli uvjete upisa će nakon objave konačne upisne rang liste, a najkasnije do roka za udaljeni upis, putem elektroničke pošte dobiti detaljne personalizirane upute za upis. Maturantima će biti osigurana i online podrška, priopćeno je s FER-a.

Ekonomski fakultet u Zagrebu

Online upise putem aplikacije studentima je omogućio i Ekonomski fakultet u Zagrebu. Potrebne dokumente

– Upisi studenata na Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Poslovna ekonomija, Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Ekonomija, Preddiplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku Bachelor Degree in Business, Preddiplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku Bachelor Degree in Economics te Preddiplomski stručni studij Poslovna ekonomija provest će se prema rasporedu koji se objavljuje na glavnoj internetskoj stranici Ekonomskog fakulteta – Zagreb tijekom srpnja (za ljetni upisni rok), odnosno rujna (za jesenski upisni rok). Za upis je potrebno dostaviti sljedeće dokumente:

  • Potvrda o plaćanju upisnine,
  • Potvrda o plaćanju školarine i
  • Slika 4×6 cm.

Budući da će se upisi organizirati online, sve navedene dokumente trebat će skenirati i poslati kroz aplikaciju, stoji na stranicama Fakulteta.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Ekonomski fakultet u Rijeci

Ekonomski fakultet u Rijeci također studentima omogućuje online upis putem web aplikacije. Buduće studente upozoravaju na redovito provjeravanje e-maila kako bi se prijavili na vrijeme.

– Pristupnici će u svoj pretinac e-pošte dobiti upute za upis i poveznicu za internetsku aplikaciju do 08:00 sati 19. srpnja 2022. Molimo pristupnike da provjeravaju svoj e­mail kako bi se pravovremeno prijavili na aplikaciju upisa (za svaki slučaj provjerite i pretinac spam – neželjena pošta), stoji na stranicama Fakulteta.

Učiteljski fakultet u Rijeci

Upisi online organizirani su i na Učiteljskom fakultetu u Rijeci. Kandidati će dan prije upisa putem e-maila dobiti link za upisnu aplikaciju s uputama za upis. Na dan upisa morat će učitati potrebnu dokumentaciju te potpisati Privolu i Ugovor o studiranju.

– Nakon uspješno obavljenog administrativnog dijela upisa, pristupniku se putem upisne aplikacije dostavlja potvrda o statusu studenta za zdravstveno osiguranje, napominju na stranicama Fakulteta.

Medicinski fakultet u Rijeci

Medicinski fakultet u Rijeci također svoje studente upisuje online. Kandidati se upisuju putem web aplikacije gdje trebaju popuniti potrebne dokumente i učitati fotografiju i potpis.  Na fakultetu imaju i posebnu napomenu vezanu za e-mail adresu koja će se koristiti za prijavu.

– Mole se kandidati koji su prijavili mail prilikom prijave na državnu maturu s domenom skole.hr (npr. [email protected]) da se jave Evidenciji studentske službe na e-mail ili telefon i dostave drugu mail adresu (npr. [email protected]), stoji na stranicama Fakulteta.

Pravni fakultet u Zagrebu

Online upise ima i Pravni fakultet u Zagrebu. Kandidati će u aplikaciju morati unijeti osobne podatke, a aplikaciji se pristupa OIB-om. Također, bit će potrebno priložiti fotografiju u elektroničkom formatu, skenirani potpis studenta i obostrano skeniranu osobnu iskaznicu ili putovnicu. Upute za ispravno skeniranje dokumenata mogu se pronaći na stranicama Fakulteta.

– Svu potrebnu dokumentaciju dostavljate u elektroničkom obliku, a na isti način ćete primiti i potvrde o uspješnom izvršenju upisa na naš studijski program, te podatke za pristupanje aplikaciji i elektroničkim sustavima koje koristimo, stoji na stranicama Fakulteta.

Izdvojeni članak
matura hrvatski državna matura 2022

Objavljeni su prvi rezultati mature, poznato i kada izlaze privremene liste upisa na fakseve

Filozofski fakultet u Zagrebu

Filozofski fakultet u Zagrebu također upise organizira online putem aplikacije FFZG online upisi. Kandidati trebaju pripremiti potrebnu dokumentaciju u digitalnom obliku. Kada obave postupak upisa, putem e-maila će dobiti obavijest o uspješno obrađenom upisnom zahtjevu ili potrebu za nadopunom dokumentacije. Studenti zatim trebaju preuzeti ugovore, upisni list i izjavu putem online sustava za upise, ispisati ih, potpisati i zatim ih poslati poštom na adresu Fakulteta.

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu također organizira online upise. Upisi će se odvijati online putem poveznice https://upisi.pmf.hr. Za prijavu se može koristiti AAI@EduHr identitet ili adresa elektroničke pošte navedena u sustavu Postani student. Kandidati će trebati učitati tražene dokumente, uključujući potvrdu o uplati upisnine i participacije u troškovima studiranja.

Fakultet organizacije i informatike

Fakultet organizacije i informatike također organizira online upise. Kandidati trebaju pripremiti potrebne dokumente u digitalnom obliku, a troškove studija mogu platiti bankovnom transakcijom ili kreditnom karticom. Kada se prijave u sustav upisi.foi.hr, trebaju popuniti upisni list, priložiti dokumente, platiti troškove upisa i predati Zahtjev za upis.

– Nakon što ste predali Zahtjev za upis, Vaš zahtjev je u obradi te će Vas Studentska referada u sljedećih 48 h obavijestiti o statusu Vašeg zahtjeva putem SMS poruke i porukom u pretincu na upisi.foi.hr, stoji na stranicama FOI-ja.

Podsjetimo, do 18. srpnja u 13:59 sati maturanti mogu mijenjati svoju listu studija, s nje brisati ili dodavati studije, a iznimka su visoka učilišta koja su odredila ranije rokove prijava, što su obično ona koja provode dodatne prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studijske programe bit će vidljive u sustavu Postani student 18. srpnja iza 15 sati. Sve važne datume ovogodišnjih upisa na fakultete možete vidjeti ovdje.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.