Pretraga

Objavljeni su prvi rezultati mature, poznato i kada izlaze privremene liste upisa na fakseve

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je danas u podne privremene rezultate državne mature. Sada počinje teći 48-satni rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita. Uz to, nakon 14 sati bit će poznate i privremene liste upisa na fakultete.

NAPOMENA: Izašli su pragovi prolaznosti za ljetni rok državne mature 2022. Pogledajte ih ovdje.

matura hrvatski državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Vrijeme iščekivanja za maturante je završeno – ovog ponedjeljka u podne objavljeni su privremeni rezultati mature. Oni koji su pisali ispite na ovogodišnjem ljetnom roku svoje rezultate mogu vidjeti u sustavu Postani student.

@srednja_hr Kakvi su vas rezultati dočekali? Sve pragove ovogodišnje mature možete pronaći na 👉🏻 #srednjahr #srednja #matura #maturanti #foryoupage #fyp ♬ OH MY – Camino 84

U trenutku objave privremenih rezultata počeo je teći rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita. Rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita je 13. srpnja 2022. u 12.00 sati. Učenici prigovor podnose ispitnome povjerenstvu, odnosno ispitnom koordinatoru u školi, dok ga ostali pristupnici podnose NCVVO-u na način da prigovor sami upisuju na svojoj stranici u sustavu na poveznici Moji prigovori. Detalje o tome kako podnijeti prigovor pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak
matura

Krenuo rok za prigovore na rezultate mature: Evo u kojim se slučajevima neće razmatrati

Osim što su doznali rezultate mature, kandidati će danas doznati i kako stoje na rang-listi upisa na fakultete. Prema kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, danas iza 14.00 bit će objavljene privremene rang-liste za upis na studijske programe. Učenici svakako moraju imati na umu da se poredak još može mijenjati, budući da je fakultete moguće prijavljivati i odjavljivati, te mijenjati njihov poredak sve do 18. srpnja u 13.59 sati. Tog dana u podne izlaze konačni rezultati mature, a iza 15 sati 18. srpnja bit će objavljene konačne rang liste upisa na studijske programe.

Trebate li s liste brisati neke studijske programe koji su vam niži prioriteti, odnosno u kojem slučaju vam faks može naplatiti oportunitetne troškove, objasnili smo u članku na poveznici. Što označava centil koji vidite u sustavu, možete vidjeti ovdje.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.