Pretraga

Zagrebački faks bolnici omogućio uštedu primarne energije od 70 posto

A- A+

Fakultet strojarstva i brodogradnje novim će projektima crikveničkoj bolnici omogućiti infrastrukturu potrebnu za korištenje obnovljivih izvora energije. To će znatno utjecati na očuvanje okoliša i uštedu primarne energije – veću od 70 posto.

Dizalica FSB| foto: Manjurga

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Crikvenici, zahvaljujući projektima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, dobit će infrastrukturu potrebnu za korištenje obnovljivih izvora energije, što će znatno utjecati na očuvanje okoliša i uštedu primarne energije – veću od 70 posto.

‘Takvi sustavi mogu se efikasno koristiti i u manjim objektima’

Projekti SEADRION i BLUE DEAL uključuju izgradnju dizalice topline voda-voda koja će korištenjem mora grijati objekte, bazene, hidromasažne kade i sanitarnu vodu tijekom cijele godine. U drugoj fazi projekta ugradit će se i solarni kolektori koji će grijati objekte crikveničke Thalassotherapije između svibnja i rujna. Novi sustav grijanja kompleksa gotovo će u potpunosti zamijeniti kotlovnicu koja će se koristiti samo pri inicijalnom godišnjem punjenju bazena.

– More, kao veliki toplinski spremnik, omogućava izrazito efikasan način iskorištavanja toplinskog potencijala za potrebe grijanja i hlađenja korištenjem dizalica topline morska voda-voda. Takvi sustavi mogu se efikasno koristiti i u manjim objektima, kao što su kućanstva, ali i u većima, kao što su hoteli ili bolnice, objasnio je voditelj projekata Neven Duić.

Izdvojeni članak

FSB otvorio centar za robotiku: Imaju čak i kiruršku salu, a zovu i učenike

Veliko priznanje i čast

Ističe kako more kao energetski izvor nudi brojne mogućnosti eksploatacije od energije vjetra, valova, plime i oseke, topline i morskih struja. Fakultet strojarstva i brodogradnje jedini je znanstveni predstavnik iz Hrvatske koji sudjeluje u europskom projektu BLUE DEAL.

– Veliko je priznanje i čast biti jedan od glavnih partnera ovako važnog projekta, koji znatno pridonosi razvoju održive energetike u korištenju mora i prirodnih resursa za očuvanje okoliša i planete, tvrdi Hrvoje Mikulčić, istraživač na projektu.

Uz dizalice topline voda-voda, koje već koriste mnogi veliki sustavi duž jadranske obale, najveći potencijal za iskorištavanje Plave energije imaju pučinske vjetroelektrane, za koje je područje sjevernog Jadrana vrlo atraktivna lokacija zbog relativno plitkog mora i povoljnog položaja. Izgradnjom takvih pogona, zbog visoke razine tehnološke spremnosti i potencijala proizvodnje električne energije, Hrvatska više ne bi imala potrebu uvoziti, već bi postala izvoznik električne energije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap