Pretraga

Najveći strojarski fakultet u državi nudi četiri studija, a po završetku donosi i veliku mogućnost zapošljavanja

A- A+

Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) najstariji je i najveći od strojarskih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Fakultet aktivno prati razvoj industrije i znanosti u područjima konstrukcije, materijala, energetike, automatizacije, proizvodnje i organizacije. Studiji agilno odgovaraju na izazove i napretke u industriji i tehnologiji te time čine nastavni program usporedivim s programima istorodnih studija na uglednim europskim učilištima. Fakultet je među vodećim tehničkim visokim učilištima u zemlji, a diploma je prepoznata diljem Europe te mladim inženjerima/kama donosi veliku mogućnost zapošljavanja nakon završetka sveučilišnih studija.

Foto: FSB

Prednosti studiranja na jednom od četiri prijediplomska i diplomska studija Fakulteta su brojne:

  • Učenje i rad u 54 laboratorija FSB-a
  • Terenska nastava
  • Obvezna industrijska praksa
  • Sudjelovanje na Danima karijera (predstavljanje studenata/ica poslodavcima)
  • Mogućnost sudjelovanja u aktivnostima više od deset studentskih udruga FSB-a
  • Programi međunarodne razmjene

Studijski programi

Četiri prijediplomska sveučilišna studija u trajanju od tri godine te istoimeni diplomski sveučilišni studiji u trajanju od dvije godine su studiji Strojarstvo, Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika, Brodogradnja, Mehatronika i robotika.

Strojarstvo

Na studiju Strojarstvo obrazuju se stručnjaci/kinje za rad na razvoju, konstruiranju, gradnji, upotrebi i održavanju postrojenja, strojeva, alata, uređaja i ostale opreme te projektiranju i upravljanju toplinskih, energetskih i proizvodnih procesa. Studij svojim opsegom i sadržajem osposobljava studente/ice za visokostručni rad u strojarstvu i tehničkim disciplinama, od dizajna do proizvodnje i održavanja proizvoda, pokrivajući sve aspekte ljudskog djelovanja u tome području. Pored vrhunskoga temeljnog obrazovanja, u zadnjoj godini prijediplomskog studija omogućuje se studentima/cama slobodan izbor između 10 usmjerenja i brojnih izbornih predmeta. Različita područja usmjeravanja imaju za cilj pomoći studentu/ici u odabiru nastavka studiranja na jednome od 12 smjerova diplomskoga studija, odnosno studentu/ici daju uvid u brojne specifičnosti tehničkoga područja pripremajući ga za suvremenog inženjera/ku.

Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika

Na studiju Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika obrađuju se sve glavne teme obrazovanja suvremenih inženjera u području, od materijala, tehnoloških procesa i održavanja, do dizajna mehaničkih konstrukcija i pogonskih agregata, fizike atmosferskog i orbitalnog leta te projektiranja letjelica i besposadnih sustava. Studenti/ce kroz studij stječu kvalifikacije kojima će biti spremni odgovoriti na izazove sofisticiranog područja zrakoplovnog inženjerstva za rad i poslove održavanja konstrukcije i opreme zrakoplova i helikoptera kao i za njihove modifikacije, projektiranje i dokumentaciju. Pored toga, studij je usmjeren na sve prisutnije izazove u području svemirske tehnike.

Brodogradnja

Na studiju Brodogradnja obrazuju se budući stručnjaci/kinje koji mogu obavljati poslove iz područja brodogradnje i pomorskih tehnologija kao što su projektiranje, izgradnja, opremanje i održavanje različitih vrsta brodova i pomorskih objekata primjenom suvremenih znanja i tehnologija. Najnovija laboratorijska infrastruktura, jedinstvena u Republici Hrvatskoj, omogućava nadopunu i potvrdu stečenih teorijskih znanja kroz praktični laboratorijski rad. Brojni izborni kolegiji omogućuju studentima/cama specijalizaciju u željeno područje struke.

Mehatronika i robotika

Studij Mehatronika i robotika nudi integrirana znanja iz strojarstva, elektrotehnike i elektronike, informatike i upravljanja, potrebna za projektiranje, izgradnju i održavanje proizvoda 21. stoljeća. Studij je orijentiran prema tehnologijama budućnosti kao što su roboti, automatika, računalna inteligencija, strojni vid, električna i autonomna vozila, bioinspirirani sustavi, računalne mreže, autonomni sustavi itd. Pored teorijskih spoznaja nudi se i praktični rad u bogato opremljenim laboratorijima. Tijekom studija studenti/ce stječu kompetencije koje im omogućuju laku zapošljivost u širokom spektru poslova i tvrtki, te nastavak obrazovanja potreban zbog brzog znanstveno-tehnološkog i gospodarskog razvoja.

Upisi

Upisne kvote za četiri prijediplomska studija Fakulteta:

  • Strojarstvo – 375
  • Brodogradnja – 30
  • Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika – 30
  • Mehatronika i robotika – 75

Upoznajte FSB kroz videe i fotografije

Više informacija o FSB-u pronađite ovdje.