Pretraga

Zagrebački faks uskoro bi mogao dobiti knjižnicu od nacionalne važnosti: Projekt vrijedan 20 milijuna eura

A- A+

Među fakultetima koji su u potresu 2020. godine pretrpjeli veću štetu je i Pravni u Zagrebu. Prošli su kroz prvi dio obnove, a kako su nedavno o tome izvijestili, dobili su povrat svih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. Fakultet bi u narednim godinama mogao dobiti i veliku nacionalnu baštinsku knjižnicu. Projekt njene izgradnje vrijedan je čak 20 milijuna eura.

Foto: Pixabay

Kako smo pisali sredinom srpnja, Pravni fakultet u Zagrebu prošao je prvi dio obnove, a za radove na zgradama na Trgu Republike Hrvatske, u Ćirilmetodskoj i Nazorovoj ulici fakultet je dobio povrat svih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. Prijavljena je i cjelovita obnova fakulteta pa na jednoj od obnovljenih zgrada ovog se ljeta izvode radovi za dodatno ojačanje konstrukcije i modernizaciju objekta. Zgrada koju dijele sa Sveučilištem u Zagrebu bit će obnovljena u sklopu postupka koji vodi rektorat.

Tada smo pisali i kako je jedino neriješeno ostalo pitanje knjižnice i čitaonice. Inače, cjelokupni knjižni fond Pravnog fakulteta ima 515.000 bibliografskih jedinica. Kako prenosi HRT, privremeni dom knjižnice je u Gundulićevoj 10, no mnoge su knjige preseljene i smještene u skladištima u neprimjerenim uvjetima.

Izdvojeni članak
pogled na zgradu pravnog fakulteta u zagrebu na adresu Trg Republike Hrvatske 3

Pravni fakultet završio s prvim dijelom obnove triju svojih zgrada: Novi radovi kreću već preko ljeta

No, novinarka HRT-a  Dominique Bratović Vela doznala je da je u planu izgradnja velike nacionalne baštinske knjižnice Pravnog fakulteta. Riječ je o projektu vrijednom 20 milijuna eura, a lokacija je prostor iza zgrade na Trgu Republike Hrvatske.

– Nadamo se da će naše idejno rješenje kojim bi se riješilo napokon pitanje knjižnice uspjeti isfinancirati do 2027, rekao je za HRT prodekan Mario Krešić.

Inače, knjižnica Pravnog fakulteta treća je najveća knjižnica u državi, a po veličini i strukturi svojeg knjižnog fonda i najveća pravna knjižnica u ovom dijelu Europe.