Pretraga

Pravni fakultet završio s prvim dijelom obnove triju svojih zgrada: Novi radovi kreću već preko ljeta

A- A+

Pravni fakultet u Zagrebu prošao je prvi dio obnove. Za radove na zgradama na Trgu Republike Hrvatske, u Ćirilmetodskoj i Nazorovoj ulici dobili su povrat svih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ivan Koprić, dekan faksa prijavio je faks i za cjelovitu obnovu pa ovo ljeto, na jednoj od obnovljenih zgrada, kreću radovi za dodatno ojačanje konstrukcije i modernizaciju objekta. Zgrada koju dijele sa Sveučilištem u Zagrebu bit će obnovljena u sklopu postupka koji vodi rektorat, a na koncu im preostaje samo pronaći mjesto za svoju knjižnicu i čitaonicu koja je, inače, najveća pravna knjižnica u ovom dijelu Europe.

pogled na zgradu pravnog fakulteta u zagrebu na adresu Trg Republike Hrvatske 3

Jedna od zgrada Pravnog fakulteta u Zagrebu na adresi Trg Republike Hrvatske 3
Foto: Google Street View Screenshot

U potresima koji su pogodili središnju Hrvatsku prije tri godine veliku je štetu pretrpio i Pravni fakultet u Zagrebu. Tadašnji dekan faksa Igor Gliha odmah je pokrenuo hitne intervencije. Bilo je potrebno brzo obnoviti prostore kako bi bili sigurni za zaposlenike i kako bi se normalno mogla održavati nastava.

Koncem siječnja 2021. prijavili su se za bespovratna sredstva za obnovu, čije je korištenje kontroliralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU). Postupak je bio zahtijevan jer su radovi istodobno odvijali na trima zgrada – Trg Republike Hrvatske 3, Ćirilmetodska 4 i Nazorova 51.

Odobrena su im sva sredstva

Pravni fakultet ovih je dana zaprimio konačnu obavijest da su odobrena sva uložena sredstva. Kako stoji u priopćenju koje su nam poslali, dobili su povrat vlastitih sredstava uloženih u prilagodbu i uređenje dijela prostora na adresi Trg Republike Hrvatske 3 za potrebe privremenog dekanata i dijela fakultetskih službi, studentsku čitaonicu te održavanje nastave.

Također, ističu s Pravnog fakulteta, refundirani su im i troškovi za hitne mjere sanacije na zgradi na adresi Gundulićeva 10. Tako je uspješno završen prvi projekt obnove zgrada Pravnog fakulteta u sklopu Fonda solidarnosti. Oba ta povrata sredstava izvršena su u okviru poziva Ministarstva objavljenog u veljači 2023. iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije.


ŠTO JE SA ZGRADOM REKTORATA?

Pravni fakultet u Zagrebu dijeli i zgradu s rektoratom Sveučilišta u Zagrebu na adresi Trg Republike Hrvatske 14. U toj su zgradi do sada bile smještene najveće dvorane za nastavu, knjižnica i čitaonica te većina drugih fakultetskih službi. Toj zgradi, pak, predstoji cjelovita obnova u postupku koji vodi rektorat.


Izdvojeni članak
stara i nova privremena zgrada sveučilišta u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu više nije u centru grada, preselili su na novu privremenu adresu

Dodatno će ojačati i osigurati zgrade

No, nisu na tome stali. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta, prijavio je i cjelovitu obnovu na trima adresama, koje su sve pojedinačno zaštićena kulturna dobra, i to na drugi poziv MZO-a vezano za Fond solidarnosti. Cjelovita obnova podrazumijeva konstrukcijsko ojačanje zgrada uz prilagodbu suvremenim standardima, usklađivanje s protupožarnim pravilima i adaptacija zbog energetske učinkovitosti.

I taj je postupak bio uspješan pa su koncem lipnja 2023. na Pravnom faksu financirali izradu projektno-tehničke dokumentacije. Tijekom ljeta, ističu sa zagrebačkog Prava, započinju radovi u okviru cjelovite obnove na zgradi na adresi Trg Republike Hrvatske 3. Za ostale zgrade slijede postupci javne nabave za uslugu izvedbe građevinskih radova, a sredstva će se osigurati iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Gdje će biti knjižnica i čitaonica?

Kako će i poslije dovršenja svih projekata cjelovite obnove, uključujući onaj na zgradi u kojoj je sjedište Pravnog fakulteta, na adresi Trg Republike Hrvatske 14, ostati neriješeno pitanje adekvatnog prostora knjižnice i čitaonice, uprava faksa, ističu, radi na rješenju. Knjižnica trenutno nema ni jedan kvadrat svojeg prostora, a cjelokupni su knjižni fond s preko 515.000 bibliografskih jedinica bili primorani izmjestiti.

Po novome bi knjižnica i čitaonica, koja je po veličini i strukturi svojeg knjižnog fonda najveća pravna knjižnica u ovom dijelu Europe, s izrazito velikim nacionalnim baštinskim dijelom, trebala dobiti moderan i prikladno opremljen prostor, smatraju s Pravnog fakulteta u Zagrebu.