Pretraga

Osim Zagreba i Splita, hripavac se širi i Dubrovnikom: ‘Roditelji ne žele cijepiti djecu’

A- A+

Nakon što se pojavio u Zagrebu i Splitu, hripavac se prije nekoliko tjedana pojavio i u Dubrovniku gdje je bilo zaraženo nekoliko djece, ali počeo se širiti zbog niske procijepljenosti. Iako je cjepivo protiv hripavca obavezno zakonom, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvoje od troje djece nije cijepljeno. Specijalist pedijatrijske infektologije rekao je kako se, s tako niskom razinom procijepljenosti, ovako zarazna bolest može lako širiti u populaciji.

Dječak puše nos

Bolesno dijete | foto: Canva

Hripavac, zarazna bolest koja koja zahvaća pluća i dišne putove, najviše kod dojenčadi i malih beba, ali i kod veće djece, počela se širiti i Dubrovnikom i to zbog niske procijepljenosti. Naime, prije nekoliko tjedana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je zabilježeno 12 slučajeva hripavca na području Dubrovnika, Zagreba i Rijeke, a sada je specijalist pedijatrijske infektologije, Goran Tešović za Danas.hr rekao kako se, s obzirom na iznimno nisku procijepljenosti djece, ova bolest jako lako širi.

Dubrovačko-neretvanska županija najgora po pitanju procijepljenosti

Naime, na razini Hrvatske, procijepljenost protiv hripavca je blizu 95 posto, ali županija koja najgore stoji po tom pitanju je Dubrovačko-neretvanska.

– Osim što se prvi put cijepi manje od 80 posto djece, u prvom docjepljivanju broj pada ispod 70 posto, a u drugom se broj strmoglavi na nevjerojatnih 35 posto djece. To znači da dvoje od troje djece koja po zakonu moraju biti cijepljena, nisu dobila cjepivo, piše Danas.hr.

Izdvojeni članak
kašalj

Nakon Splita hripavac se pojavio i u zagrebačkoj osnovnoj školi: Cijeli razred je na terapiji antibioticima

Smrtnost uzrokovana hripavcem smanjuje se cijepljenjem

Simptomi hripavca prilično su neugodni zbog snažnih napadaja kašlja koji uzrokuju glasan piskav udisaj, odnosno hrip te izbacivanje guste, prozirne sluzi i povraćanja. Najveći problemi stvaraju se kod dojenčadi koja još nemaju razvijen refleks kašljanja pa teško izbacuju sluz što može dovesti do gušenja, odnosno prestanka disanja.

Kod hripavca se mogu dogoditi i komplikacije mogu dovesti do upale pluća, bolesti mozga, konvulzija, pa čak i smrti. Kod odraslih se mogu javiti slomljena rebra, rektalni prolaps i hernija (bruh). No, smrtnost od hripavca je, prilično niska i dodatno se može smanjiti upravo cijepljenjem.