Pretraga

Zbog širenja infekcije SC izdao mjere za studente: ‘Držite udaljenost od najmanje jedan metar’

A- A+

Stiglo je hladnije vrijeme, a za njega su karakteristične i razne vrste zaraznih respiratornih bolesti. U Zagrebu je nešto veći broj i oboljelih od hripavca, izvijestio je HZJZ. Studentski centar u Zagrebu objavio je preporuke za studente koji stanuju u domovima i mole iz – pridržavajte se liječničkih uputa i općih savjeta HZJZ-a.

Studentski dom Stjepan Radić

Hodnici Studentskog doma Stjepan Radić (Sava)
Foto: Dominik Smolak

Zbog hladnijeg vremena ovih dana se dana šire respiratorne infekcije. Neke uzrokuju blaže simptome, a druge nešto teže. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovih je dana izvijestio da je do petka zaprimljeno i 1.500 prijava oboljelih od hripavca, a najveći broj bilježi se u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, navode iz HZJZ-a, tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 3. prosincem, pristiglo je 107 prijava oboljelih od gripe, a u zadnjem tjednu (48. tjedan) pristiglo je 22 prijava. Slučajevi oboljelih od gripe zabilježeni su u desetak županija.

Studentski centar u Zagrebu izdao je zato i posebne preporuke za studente, naročito one koji su stanari studentskih domova. Mole ih da se pridržavaju liječničkih uputa i općih savjeta HZJZ-a.

Izdvojeni članak
Dječak puše nos

Hripavac se sve više širi Hrvatskom: U Splitu najviše oboljelih u dobi od 7 do 12 godina

– Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60 posto alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama. Ukoliko osjetite respiratorne smetnje, preporučuje se nošenje maski za lice u svrhu sprječavanja širenja infekcija s bolesnih ljudi na druge, stoji u uputama.

Osim redovitog pranja ruku, studente podsjećaju i da bi trebali prekriti usta i nos papirnatom maramicom, koju poslije treba odbaciti u koš za otpad i oprati ruke. Savjetuje se i održavanje distance u odnosu na osobe koje imaju simptome.

– Izbjegavajte bliski kontakt (održavajte udaljenost od najmanje jedan metar, a po mogućnosti dva metra) s osobama koje imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah, navodi se u preporuci SC-a.