Pretraga

Što je s mjerama za studente? Stožer kaže da se ne mijenja ništa, evo rezultata velike ankete o prelasku na online nastavu

A- A+

I dok je većina škola potkraj ovog tjedna nastavu održavala online, za idući odluku o modelu nastave zasebno donosi svaka županija, grad, a ponegdje i same škole. HZJZ je donio novu uputu vezanu uz nošenje maski na nastavi te su od 15. studenog za zaposlenike škole obavezne COVID potvrde. One će biti obavezne i za studente fakulteta, ali neke druge mjere Stožer za nastavu na fakultetima nije donio, rečeno je na konferenciji za medije proteklog petka. Na portalu smo proveli anketu s pitanjem bi li faksevi privremeno trebali prijeći na online nastavu, donosimo rezultate.

Ilustracija: Unsplash

Još je uoči početka nastave Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio preporuke za održavanje nastave na fakultetima, prema kojima se ona treba većinski održavati uživo.

Za fakseve nema novih mjera na državnoj razini

Osim mjere prema kojoj će od 15. studenog zaposlenici fakulteta, baš kao i oni u školama, morati imati COVID potvrdu, nekih drugih mjera za fakultete na državnoj razini za sada nema.

– Mi za sada za studente nismo posebno propisivali neke mjere, nego sveučilišta imaju propisane mjere. Mi smo kao epidemiolozi pomagali uvijek u donošenju i u propisivanju tih mjera. Dakle, u ovom trenutku nismo promijenili ništa, rekao je u petak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izdvojeni članak

Nisu samo COVID potvrde novost u školama, mijenjaju se i pravila oko maski: Evo tko ih i kada mora nositi

Rezultati velike ankete među čitateljima

Na portalu srednja.hr proteklog smo tjedna objavili anketu s pitanjem Bi li svi fakulteti privremeno trebali prijeći na online nastavu?. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta (7. studenog 2021. u 10:11h) glasalo 7,567 čitatelja. Njih 58,92% smatra da bi studenti privremeno trebali prijeći na online nastavu i da bi to usporilo širenje zaraze, dok je 36,56% čitatelja reklo kako ne bi jer je kvaliteta te nastave loša. Preostalih 4,60% nije sigurno koja je opcija povoljnija.

Inače, prošloga tjedna za mišljenje o ovoj temi pitali smo i same studente.

– Ne osjećam se pretjerano ugroženo, no smatram da se je moguće zaraziti na faksu. Predavaone se ne dezinficiraju uvijek i nastava se odvija u skladu sa kapacitetom predavaonica, što se zna kositi s minimalnih dva metra razmaka. Također, pauze između predavanja su plodno tlo za zarazu. Zapravo, ispada da je svaki socijalni kontakt rizik. Nisam za to da se prestane živjeti i odsječe od društva zbog COVID-a ali smatram da bi trebalo izbjegavati suvišne rizike. Smatram da je bolje da nastava pređe online, ali da se održavaju ostale izvanškolske aktivnosti, s obzirom na to da one gube smisao ako pređu online, a i često se obavljaju u manjim grupama. Na našem fakultetu smo rješavali anketu o tome koliko smo zadovoljni s online nastavom. Studenti imaju podvojena mišljenja, jer se istovremeno žele družiti s kolegama, ali i shvaćaju ozbiljnost situacije. Većina smatra da je bolje da nas onda odmah vrate na online, prije nego što se opet naviknemo na uživo. Osobno smatram da je najbolja varijanta da se seminari/vježbe odvijaju uživo, a predavanja online, rekla nam je studentica Petra (19) s Filozofskog, a stavove drugih studenata s kojima smo pričali možete pročitati ovdje.