Pretraga

Zagrebački fakultet krenuo s obnovom nakon potresa, radovi vrijedni 93 milijuna kuna

A- A+

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu danas je krenuo s obnovom svoje zgrade, inače oštećene u potresu. S radovima vrijednim 93 milijuna kuna, riječ o jednoj od prvih fakultetskih zgrada u Zagrebu koje kreću s cjelovitom obnovom.

Fakultet Političkih Znanosti

Fakultet Političkih Znanosti / Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Fakultet političkih znanosti  obilježio je danas početak radova na obnovi zgrade oštećene u potresu. Riječ je o jednoj od prvih fakultetskih zgrada u Zagrebu koje kreću sa cjelovitom obnovom.

Modernizirat će unutarnji prostor

Kako stoji u priopćenju koje su nam poslali, ova je obnova financirana bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) i Mehanizma za oporavak i otpornost. Rekonstrukcija zgrade u Lepušićevoj ulici uključuje vraćanje zgrade u radno stanje prije potresa te kompletnu obnovu zgrade, uključujući modernizaciju uvjeta rada za mlade politologe i novinare, sukladno tehnološkim i drugim promjenama koje su se dogodile u tim profesijama.

Na službenoj primopredaji zgrade izvođaču radova istaknuto je da cjelovita obnova zgrade Fakulteta podrazumijeva ojačanje konstrukcije kako bi ona zadovoljila suvremene standarde protupotresne zaštite, kao i rekonstrukciju i modernizaciju cijelog unutarnjeg prostora zgrade.

Izdvojeni članak

Agronomski fakultet u jeku je obnove zbog koje će studenti na predavanja morati do kasno u noć

Dobit će novi studio za novinare

Obnova uključuje i modernizaciju TV i radio studija kako bi studente novinarstva mogli što bolje pripremiti za ono što ih čeka u suvremenim redakcijama. Predviđena je i reorganizacija prostora za rad nastavnika i fakultetskih službi te osiguravanje dostupnosti prostora osobama s poteškoćama u kretanju. Posebno je važno što rekonstrukcija uključuju i podizanje razine energetske učinkovitosti zgrade kroz obnovu fasade i krova, te ugradnju fotonaponskih ćelija i sustava klimatizacije u cijeloj zgradi.

Vrijednost radova obuhvaćenih ugovorom je oko 93 milijuna kuna, a predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci. Glavni projektant na operaciji obnove zgrade je prof.dr.sc. Mladen Jošić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Službenom početku radova prisustvovali su članovi uprave Fakulteta političkih znanosti, predstavnici izvođača radova Graditelj svratišta d.o.o., stručnog nadzora (Arhingtrade d.o.o.), voditelja projekta gradnje (Amikon projekti d.o.o.) te projektantskog nadzora (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).