Pretraga

Agronomski fakultet u jeku je obnove zbog koje će studenti na predavanja morati do kasno u noć

A- A+

Jutro na Agronomskom fakultetu okupilo je medije kako bi dekan i prodekani predstavili ulazak u novu akademsku godinu, dosadašnja postignuća fakulteta, u kojoj je fazi obnova nakon potresa, ali i predstavili proizvode koje su napravili studenti njihovog studija. Dekan Ivica Kisić otkrio je kada se očekuje završetak radova na tri paviljona i poručio studentima kako neće biti online nastave, ali i da se pripreme na predavanja do 22 sata navečer zbog manjka prostora.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Oko 2.000 studenata Agronomskog fakulteta početkom nove akademske godine dočekat će radovi na tri paviljona, I., II. i III. koji su krenuli još u srpnju ove godine u sklopu cjelokupne obnove nakon potresa. Na konferenciji za medije ‘Jutro na Agronomskom’ dekan Ivica Kisić ispričao je kako je to izgledalo nakon samog potresa 2020. godine.

– Mi smo iz ta tri paviljona iselili 200 ljudi. Država je rekla da imamo dvije mogućnosti. Rečeno nam je da probamo obnoviti zgrade koje se nalaze na prostoru Agronomskog fakulteta i da se probamo u tim zgradama privremeno smjestiti. I mi smo to napravili i dobro je da smo otišli u tome smjeru, da nismo otišli iznajmiti nekakav prostor koji nam se nudio dosta povoljno, ali cijena energenta koja se nama tada nudila i cijena energenata danas uopće nije ista. Prema tome, dobro je da je čelništvo fakulteta odlučilo ove zgrade obnavljati i tako probati naći privremeni smještaj za kolege koji su iseljeni iz ova tri paviljona, rekao je dekan.

‘Ipak smo ih nagovorili da nam ne daju crvenu oznaku nego da nam daju žutu oznaku’

Par dana nakon potresa, oštećenja unutar zgrada Agronomskog fakulteta bila su velika s obzirom na to da su izgrađene i periodu od 1933. do 1954. godine.

– Statičari koji su dolazili nekoliko dana poslije potresa su nam rekli srećom da smo imali volju i razumijevanje MZO-a tamo negdje 2005.-2012. godine kada smo te paviljone obnovili, jer da to nismo napravili to bi se sve urušilo. Nikakve tu statike nije bilo, protupotresnih mjera nije bilo u gradnji. I od tada smo mi u jednoj situaciji s obnovom, navodi dekan Kisić.

‘Jedne stepenice su se sedam centimetara odvojile od nosivoga zida i bile samo na metalnim šipkama’

Iako su im kolege s Građevinskog fakulteta htjele staviti crvenu naljepnicu, što bi značio zabranjen ulaz u objekte, na kraju su ipak dobili žutu naljepnicu.

– Ipak smo ih nekako nagovorili da nam ne daju crvenu oznaku nego da nam daju žutu oznaku, ali su bile jedne stepenice koje su se sedam centimetara odvojile od nosivoga zida. Bile su samo na onim metalnim šipkama i mi smo na te stepenice napisali ‘Maksimalno pet osoba smije niz te stepenice’. Međutim, znate kako je to kada završi nastava za 50 do 100 studenata i kada se krene niz te stepenice. Da su se te stepenice odvalile, dekan Agronomskog fakulteta je kriv. Tako da sam jedva čekao da obnova krene kao što je krenula ove godine 4. srpnja, ispričao je dekan na prezentaciji za novinare.

Vrijednost cjelokupne obnove iznosi 72,2 milijuna kuna

Prostorije koje su imali i koje nisu bile u svrsi, gdje su krovišta prokišnjavala ili su zgrade bile previše devastirane, te su prostore prenamijenili pa su tako nekadašnju konjušnicu pretvorili u modernu učionu, laboratorij i urede.

– I to smo uspjeli zahvaljujući primarno Ministarstvu znanosti, zahvaljujući razumijevanja Sveučilišta u Zagrebu ovog smo ljeta krenuli u kompletnu obnovu. I ovih prostora koje privodimo svrsi i koje nismo koristili već 10 do 20 godina, mi tu još jedan dodatan problem imamo. Mi smo u parku prirode Maksimir i mi sve što radimo obnovu ne smijemo ni jedan metar izaći izvan ovih gabarita. Sredstva su nam dodijeljena iz ovoga Fonda solidarnosti Europske unije. Vrijednosti radova su oko 72,2 milijuna kuna, navodi dekan.

Radovi bi trebali biti gotovi krajem 2023. godine

Radovi bi trebali trajati 11 mjeseci, tako da bi već u lipnju 2023. trebalo biti gotovo, no dekan je oprezan kada su u pitanju rokovi pa tako navodi i rujan kao mogući rok za završetak radova.

– Sve se ruši, ostaju samo nosivi zidovi i sada dolazite do određenih problema, na primjer paviljon broj jedan. Taj paviljon nema temelje. Tu je samo malo ispod nosivog zida, mala lopta od betona što je stavljena, to je temelj. Ako do lipnja ne budu gotova sva tri paviljona, možda će biti gotov prvi paviljon, s obzirom na to da je on prvi krenuo u obnovu pa ćemo već jednim dijelom u njega moći i useliti, govori dekan.

Izdvojeni članak

Kreću radovi na obnovi zagrebačkog faksa vrijedni 72 milijuna kuna, evo što će biti s nastavom

‘Neće biti online nastave i predavanja više neće biti do 16, nego do 22 sata’

No, za sada su na fakultetu vrlo zadovoljni brzinom i kvalitetom radova. Iako studentski restoran sada ne radi, bit će otvoren kada krenu predavanja. No, s obzirom na to da su u akademskoj godini 2022./2023. ostali bez tri zgrade, studenti će zbog manjka prostora morati dijeliti prostorije sa Šumarskim fakultetom, ali i pripremiti se na to da će predavanja imati do kasnih sati.

– Mi smo do sada bili gospoda i predavanja su nam sva bila do četiri sata, ali sada će predavanja biti do 22 sata. Studenti isto već sada šalju upite hoće li biti online nastave, odgovor je – neće. Nastava ide uživo, poručio je dekan.

Izdvojeni članak

Papirnati obrasci odlaze u povijest: Faks će lansirati aplikaciju za odabir prakse, pričali smo s njima

Zbog manjeg broja studenata morat će ih ‘uvoziti’

Dodao je i kako ime broj studenata svake godine sve više smanjuje i istaknuo im to stvara problem oko previše diplomskih studija.

– Morat ćemo smanjiti broj diplomskih studija. Ono što nam je bitno, imamo tri studija na engleskom jeziku. Ovaj naš bazen odakle mi kupimo studente, znači bivša država, nažalost je presušila. Mi studente moramo negdje drugdje potražiti. Je li to Europa, je li to Azija, je li to Afrika, negdje drugdje moramo tražiti studente i uvjeren sam da ćemo u budućnosti imati još više ovih studija na engleskom jeziku, rekao je dekan.