Pretraga

Zagrebački fakultet oprostio se od uglednog logopeda: ‘Sjećamo ga se s poštovanjem i zahvalnošću’

A- A+

U 75. godini života u Varaždinu je u petak preminuo ugledni hrvatski logoped Darko Novosel. Dao je nemjerljiv doprinos razvoju logopedije u Hrvatskoj osmislivši potpuno novi koncept dijagnostike i terapije mucanja. Novosel je predavao i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, odakle se kolege i studenti opraštaju od njega.

Darko Novosel/ERF | foto: VaLMod centar/srednja.hr

S Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta (ERF-a) u Zagrebu priopćeno je kako je u petak, u 75. godini života, preminuo poznati hrvatski logoped, Darko Novosel.

Predavao je na fakultetima u Zagrebu i Tuzli

– U jednom dijelu svojeg bogatog profesionalnog života bio je i naš kolega i vanjski suradnik. S poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se njegovog doprinosa našem studiju logopedije i logopediji općenito. Dragi naš dr. sc. Novosel, počivajte u miru. Zahvalni i tužni djelatnici i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, navode s ERF-a.

Kako stoji u Novoselovoj biografiji, bio je dugogodišnji suradnik tog fakulteta gdje je predavao kolegij ‘Afazija’ studentima prijediplomskog studija te kolegij ‘Bolesti centralnog živčanog sustava’ polaznicima poslijediplomskog studija. Navedene kolegije predavao je na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Preko 20 diplomskih radova, tri magistarska rada i tri doktorske disertacije ostvareni su u Varaždinu na VaLMod programu, čiji je Novosel autor.

Izdvojeni članak

Preminula jedna od najboljih hrvatskih kvizašica: ‘Nema riječi kojima možemo opisati koliko će nedostajati’

Dao je nemjerljiv doprinos logopediji u Hrvatskoj

Upravo je tim programom Darko Novosel dao nemjerljiv doprinos logopediji u Hrvatskoj.

– Zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu logopedskoj problematici, još 1985. godine počele su pripreme za suvremeniju koncepciju dijagnostike i rehabilitacije pacijenata s govornim i jezičnim poteškoćama. Tada se zapravo u Varaždinu počela razvijati koncepcija multidimenzionalnog pristupa dijagnostici i terapiji različitih poremećaja i simptoma. Konstruirani su prvi aparati za EMG biofeedback tehniku u terapiji mucanja, spektralni analizatori za korekciju artikulacije te rehabilitaciju osoba oštećena sluha. Različiti oblici stručne edukacije omogućili su mu da počinje znatno šire i možda nešto drugačije gledati na logopedsku problematiku, tako da se početkom 1994. godine po prvi puta kao autor pojavljuje s novom koncepcijom dijagnostike i terapije mucanja po nazivom ‘VaLMod program’ (Varaždinski Logopedski MODel). Taj je program u području logopedije i jedini program koji je znanstveno provjeren /Ministarstvo znanosti i Fakultet za defektologiju/ u Hrvatskoj, navode iz VaLMod centra.

Za taj je program dobio značajna priznanja u Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i SAD-u. Novosel je završio Školu za medicinske sestre u Varaždinu, a nakon toga upisao Fakultet za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu. Postdiplomski studij završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorsku disertaciju na temu ‘Elektromiografska biološko-povratna veza i mucanje’ obranio je 1991. godine na Fakultetu za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu.