Pretraga

Zagrebački fakultet ukinuo papirnati indeks: Nisu posljednji, još pet fakseva na Sveučilištu ih koristi

A- A+

Fakultet hrvatskih studija ukinuo je papirnate indekse. Te svima dobro poznate knjižice odlaze u povijest s današnjim danom, a jedina će javna isprava za studente ostati, kako je to i zamišljeno davnih dana, studentska iskaznica – iksica.

indeks

Indeks studenata Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

Fakultet hrvatskih studija ukinuo je papirnati indeks. Više to neće biti službena studentske isprava njihovih studenata. Na taj su se potez odlučili kako bi smanjili obveze studenata, nastavnika i administracije.

Naime, postojanjem indeksa, studenti u njega moraju upisivati predmet, skupljati potpise i ocjene, pečate iz knjižnice, testiranje u referadi… Radi se o nizu obveza koje su, u vremenu kada rijetko koji fakultet koristiti indekse, praktično same sebi svrha.

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Misle li ikada prestati? Sa zagrebačkog sveučilišta opet kmeče o novim zakonima i autonomiji

Iksica se već dugi niz godina i koristi kao javna isprava, sve otkad je 2014. izašao Pravilnik o studentskoj ispravi. Uzimajući to sve u obzir vijećnici Fakulteta hrvatskih studija na posljednjoj su sjednici, koja se završila danas 22. srpnja, odlučili papirnati indeks otjerati u povijest.

Zanimljiv je podatak kako Hrvatski studiji nisu jedini fakultet zagrebačkog sveučilišta koji je do danas koristio papirnate indekse. Kako stoji u obrazloženju odluke Fakultetskog vijeća, prema podacima zagrebačkog rektorata od 13. srpnja ove gdoine, 6 od 34 sastavnica – fakulteta i akademije – koristi indeks kao studentsku ispravu. Nakon što su ih danas Hrvatski studiji ukinuli, to znači da još ukupno pet fakulteta nije prošlo ovaj korak modernizacije.

Cijelu odluku Fakulteta hrvatskih studija možete vidjeti ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, osvježite stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download