Pretraga

Zagrebački studenti besplatno se i bez najave mogu cijepiti protiv HPV-a, dijelit će se i kondomi

A- A+

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus – HPV. Prema istraživanjima, HPV-om se tijekom života zarazi oko 70% populacije. Već od ove srijede mladići i djevojke u dobi do 25 godina moći će se cijepiti besplatno na punktu Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Tog dana dijelit će se i edukativni materijali i kondomi.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Zdravo sveučilište program je čiji su najvažniji ciljevi unaprjeđenje i očuvanje zdravlja studenata kroz niz radionica i edukativnih predavanja, kao i unaprjeđenje zdravstvene zaštite za studente Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu tog programa najavljeno je i besplatno cijepljenje protiv HPV-a za mlade do 25 godina.

– Sa veseljem najavljujemo da će se već od sljedeće srijede (6.4.) djevojke i mladići u dobi do 25 godina moći cijepiti protiv HPV-a na punktu Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Cijepljenje je besplatno, a naručivanje i najava nisu potrebni! Punkt će biti otvoren svake srijede od 16 do 20 sati na adresi Rockefellerova 4, a osim cijepljenja, studenti se mogu savjetovati sa liječnikom specijalistom epidemiologije o HPV-u, kao i o COVID-19 te se mogu cijepiti i protiv COVID-19. U srijedu, 6. travnja, bit će prvi dan cijepljenja protiv HPV-a na punktu, stoga će se taj dan prigodno obilježiti dijeljenjem edukativnih materijala i kondoma, dok će sve prisutne zabavljati gitarist Ante Gelo, stoji u priopćenju.

Prema istraživanjima HPV-om se tijekom života zarazi oko 70% populacije. Infekcija nije nimalo bezazlena – smatra se ključnim uzročnikom raka vrata maternice, rodnice, anusa i penisa te se povezuje i s drugim malignim bolestima. Prema znanstvenoj studiji objavljenoj u Lancetu, cjepivo protiv HPV-a štiti za čak 90% od raka vrata maternice.

Inače, Hrvatska je među rijetkima u svijetu koje ima besplatno i dostupno cjepivo protiv HPV-a za djevojke i za mladiće do 25. godine, pa je tako u 2019./2020. godini cijepljeno je 20.800 učenika osnovnih škola, a prošle godine 26.400.