Pretraga

Studenti razriješili nedoumice oko cijepljenja protiv HPV-a: Evo zašto to obaviti još u školi

A- A+

Humani papiloma virus (HPV) obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih njih oko 40 uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Gotovo svi karcinomi vrata maternice uzrokovani su upravo HPV-om, ali dobra je vijest da postoji djelotvorno cjepivo protiv ovog virusa. U Hrvatskoj se na cijepljenje protiv HPV- a pozivaju učenici od 5. do 8. razreda. Iz Udruge studenata medicine CroMSIC kroz svoj projekt Budi MRAK pojasnili su zašto je potrebno cijepiti se već u školskoj dobi.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Iako je cijepljenje protiv HPV-a visoko djelotvorno u prevenciji ček šest vrsta raka i genitalnih bradavica, kod mnogih i dalje postoji dilema cijepiti se ili ne. U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno za mlade do 25 godine, a školski liječnici pozivaju na cijepljenje učenike od 5. do 8. razreda.

Udruga studenata medicine CroMSIC kroz svoj projekt Budi MRAK često upozorava na važnost cijepljenja protiv HPV-a, a na svom su Facebooku razriješili i neke od najčešćih nedoumica.

Preporučuje se cijepljenje još u školskoj dobi

Jedna od njih je i zašto se cijepiti u osnovnoj ili srednjoj školi i nije li to prerano. Kako navode, cijepljenje se preporučuje provesti što ranije jer se cijepljenjem u mlađoj životnoj dobi postiže bolji imunološki odgovor organizma. Cijepljena osoba se, naglašavaju, ne može zaraziti HPV-om; cjepivo ne sadrži virus nego antigene (virusu slične čestice) koje potiču imunološki sustav na proizvodnju protutijela. Među češćim pitanjima je i koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja.

– Sadašnje spoznaje govore da je titar antitijela, odgovoran za zaštitu, zadovoljavajući i 11 godina nakon cijepljenja, odgovaraju studenti.

Cijepljenje protiv HPV-a je neobavezno

Iako učenici dobivaju poziv svog školskog liječnika, cjepivo protiv HPV-a je u Hrvatskoj neobavezno. Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom koji za maloljetnike mora potpisati roditelj ili staratelj. Ukoliko roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji svog djeteta, pojašnjavaju iz HZJZ-a. Također, cijepljenje protiv HPV-a školski liječnik može provesti tijekom sistematskog pregleda učenika 8. razreda, ili drugih preventivnih pregleda i aktivnosti za učenike od 5. do 8. razreda.

Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za sve mlade do 25 godina. Primjerice, Hrvatski zavod za javno zdravstvo cijepljenje za mlade provodi na adresi Rockefellerova 12 i to bez naručivanja i najave, svake srijede u mjesecu od 16 do 18 sati.

Prema posljednjim podacima HZJZ-a, broj cijepljenih protiv HPV-a koji su mlađi od 15 u 2022. bio je značajno veći u odnosu na godinu ranije. Te godine cijepilo se 18.598 mlađih od 15 godina, a godinu prije u istoj dobnoj skupini cijepljena je 15.471 osoba.