Pretraga

Zaklada za znanost očitovala se o istraživanju, no nisu porekli da traže gomilu dokumentacije

A- A+

Nakon što je Violence Research Lab objavilo rezultate istraživanje u koje je pokazalo kako su voditelji projekata Hrvatske zaklade za znanost, s kojima smo potom napravili priču, frustrirani bespotrebnom birokracijom, javnost se priopćenjem obratila i Zaklada. Ponovili su da istraživanje nije dio projekta koji financiraju, no nisu porekli da o traže gomilu dokumentacije. Iz Violence Research Laba obavijest Zaklade ocjenjuju kao ‘neizmjernu količinu kibernetičkih budalaština‘.

foto: Headway on Unsplashfoto

– Pa gdje to ima?, zapitala se izv. prof. dr. sc. Anna Maria Getoš Kalac nakon što je ugledala obavijest na stranicama Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ-a).

Voditeljica Violence Research Laba, podsjećamo, prošli je tjedan objavila rezultate istraživanja koje je pokazalo kako se hrvatski znanstvenici osjećaju frustrirano, bespomoćno i nezadovoljno jer ih HRZZ ‘davi’ besmislenom birokracijom.

Deset papira mjesečno za jednu plaću

Izdvojeni članak

Istraživanje dokazalo: Hrvatska birokracija zlostavlja znanstvenike, osjećaju se frustrirano

Nekoliko voditelja Zakladinih projekata za srednja.hr tada je ispričalo kako za jednog doktoranda moraju s čak deset papira mjesečno dokazivati da su mu isplatili plaću te na svakom od tih papira prije skeniranja navesti podatke o projektu te kako im papire vraćaju i jer ‘pečat nije dovoljno vidljiv’.

O svemu se sada očitovala i Zaklada. Napomenuli su kako HRZZ ne stoji iza anketnog istraživanja te kako ono nije dio projekta koji financiraju.

– Ovim putem objavljujemo činjenice s kojima javnost treba biti upoznata kako bi imala potrebne informacije za donošenje objektivnog i kritičkog suda o anketiranju koje je proveo Laboratorij za istraživanje nasilja, napomenuli su u uvodu.

Zaklada: Nisu predali zahtjev da bi provodili anketu

Tvrde da voditeljica projekta nikada nije obavijestila Zakladu da ima nakanu proširiti ugovoreno istraživanje provođenjem navedene ankete i ispitivanjem ciljne skupine voditelja projekata Zaklade.

– Zbog prirode znanstvenih istraživanja, koja uvijek mogu krenuti novim i nepredviđenim smjerovima, ugovorom je predviđen način izmjene radnog i financijskog plana. U praksi to znači da zahtjeve voditelja za izmjenu radnog i financijskog plana vrednuju nezavisni vrednovatelji (a ne administracija) te ako preporuče prihvaćanje izmjena, one se odobravaju. Naglašavamo, prilagodba projektnih aktivnosti jest moguća na zahtjev voditelja projekta, no to se provodi sporazumno te uz stručno i neovisno vrednovanje, što je u Zakladi, u skladu s njezinom misijom, temelj za odlučivanje i uobičajena praksa, piše u priopćenju izvršna direktorica dr. sc. Irena Martinović Klarić.

‘Ne branimo istraživanja, ali..’

Kaže da je izv. prof. Getoš Kalac tijekom 21 mjeseca provedbe projekta Zakladi uputila niz zahtjeva za izmjene radnog plana, od kojih je dio odbijen, dio prihvaćen, a ostatak je u postupku vrednovanja.

Istraživanje, napominje, ne žele ograničavati, ali im smeta što se prikazuje kao dio projekta.

– Zadovoljstvo voditelja projekata, mladih istraživača i mentora izrazito nam je važno te kao i do sada prihvaćamo konstruktivnu kritiku svih dionika uključenih u naš rad, zaključuje izvršna direktorica.

Istraživači: Ovo je primjer kibernetičkog zlostavljanja

Izdvojeni članak

Zaklada za znanost mladoj znanstvenici odbila projekt iz suludih razloga

Ubrzo su se oglasili i istraživači.

– Birokratska interpretacija Zaklade o tome što je, a što nije kibernetičko zlostavljanje, odnosno što u sklopu projekta smijemo ili ne smijemo istraživati, je pokušaj birokratske centure, kažu.

Obavijest Zaklade nazvali su ‘najobičnijom kibernetičkom budalaštinom’.

‘Tjednima čekamo odgovore’

Primijetili su kako HRZZ nije napisala da su kojim propustom prekršili bilo koju odredbu Ugovora.

– Od 20.11.2019. god. čekamo na odgovor izvršne direktorice Zaklade, dr. sc. Irene Martinović Klarić, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju, na našu molbu o održavanju sastanka radi vođenja konstruktivnog dijaloga o predmetnoj komponenti projekta, kibernetičkom zlostavljanju. Do danas nismo dobili nikakav odgovor, ističu u svom priopćenju koje su objavili na stranicama Violence Research Laba.

Zaključuju i kako se Zaklada uopće nije očitovala o bespotrebnoj birokraciji, već samo ponovila da će iduće godine objaviti evaluaciju svog rada.