Pretraga

Znanstvenici i alati umjetne inteligencije: Koriste ih često, ali većinom za – zabavu

A- A+

U proteklih godinu dana, korištenje generativne umjetne inteligencije postala je svakodnevica za zaposlenika mnogih sektora, pa tako i onog znanstvenog. Profesorica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Dijana Oreški, govorila je na našoj konferenciji ‘Obrazovanje x AI’ upravo o tome za što znanstvenici koriste alate poput ChatGPT-ja.

Dijana Oreški | Foto: Niko Goga

Generativnu umjetnu inteligenciju koriste i znanstvenici, čega se u svojem predavanju na našoj konferenciji ‘Obrazovanje x AI’ dotaknula i Dijana Oreški, profesorica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

U svojem je predavanju predstavila rezultate istraživanja časopisa Nature objavljene prije nešto više od mjesec dana. Ti rezultati definiraju tri grupe istraživača – oni koji istražuju AI, oni koji ga koriste u istraživanju i oni koji ga ne koriste u istraživanju. Iako ga prve dvije skupine relativno često koriste, zanimljivo je da više od polovice ispitanika koji pripadaju trećoj skupini uopće ne koristi AI.

Izdvojeni članak

Kako znanstvenici vide umjetnu inteligenciju? Koriste ju za razne stvari, ali se boje širenja dezinformacija

No, kad se govori o tome za što znanstvenici koriste AI, stvari postaju zanimljivije.

– Zanimljivo je da je najviše znanstvenika koristilo AI za zabavu. Ovaj najveći stupac, kaže, ‘koristim za zabavu, ne za teme vezane uz moje istraživanje’. Drugi stupac navodi za pisanje koda, a treći je za brainstorming ideja, objašnjava Oreški.

Dakle, unatoč raznim prednostima umjetne inteligencije, znanstvenici ju najviše koriste za neku osobnu zabavu, pa tek onda za nešto što im može poslužiti u istraživanju. Više o tome poslušajte u nastavku.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.