Pretraga

Zbog lažnog podatka u prijavama, Ministarstvo obustavilo isplate stipendija dijelu studenata

A- A+

Nakon što je natječajem dodijeljeno gotovo 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) ustvrdilo je kako je u dijelu prijava studenata stajao netočan podatak o stanovanju. Time su studenti na natječaju ostvarili 100 bodova više od stvarnog broja bodova koje imaju. Od studenata čija je prijava bila netočna, Ministarstvo je zatražilo žurno očitovanje. I tu dolazi do još veće zavrzlame, a sve zbog toga što studenti 21. stoljeća i Ministarstvo obrazovanja ne znaju da naziv maila ne može sadržavati – slova s kvačicama!

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Rezultate natječaja za dodjelu 10.000 državnih socio-ekonomskih stipendija Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je 3. prosinca 2018. Jedan od kriterija koji donose dodatne bodove jest i studiranje izvan prebivališta. Studenti koji studiraju izvan prebivališta i stanuju u domovima na natječaju dobivaju 200 dodatnih bodova. Ostali studenti koji studiraju izvan prebivališta dobivaju 100 bodova više, dakle, 300. U prijavnici na natječaj polje s podatkom o stanovanju u domu studentu se ispunjava automatski, temeljem podataka kojima raspolaže fakultet.

MZO-u prijavljeno da studenti namjerno nisu obavijestili fakultete o stanovanju u domu

Izdvojeni članak
stipendije

Objavljeni rezultati natječaja za državnu stipendiju u 2018./2019. godini

Nešto više od dva tjedna od objave rezultata natječaja za državne stipendije uslijedio je šok za dio studenata. Iz samog je Ministarstva dio dobitnika stipendije zaprimio e-mail kako je učinjena provjera podataka temeljem kojih su ostvarivali dodatne bodove. Do provjere je došlo uslijed prijave Ministarstvu, u kojoj je stajalo kako pojedini studenti fakultetima namjerno nisu dostavili potvrdu o stanovanju u studentskom domu.

Da pojednostavimo, u njihovoj je prijavi na natječaj bio naveden lažan podatak da ne stanuju u studentkom domu. A time su na natječaju ostvarili dodatnih 100 bodova koji im prema Pravilniku o ostvarivanju prava na državnu stipendiju ne pripadaju.

Nakon saznanja o netočnosti podataka, dijelu dobitnika Ministarstvo je obustavilo isplatu državne stipendije i od njih zatražilo očitovanje. Studenti su upozoreni kako davanje netočnih informacija u svrhu ostvarivanja prava, između ostaloga i na državnu stipendiju, ulazi u članak 258. Kaznenog zakona – subvencijske prijevare.

Mail koji je Ministarstvo uputilo studentima

Fakultet mu nije odmah ažurirao podatke

Da je u njegovoj prijavi naveden netočan podatak o tome da ne stanuje u studentskom domu, student Dominik je saznao tek kada je 21. prosinca zaprimio mail iz Ministarstva.

Izdvojeni članak
stipendije

Pomaknuta rang-lista dobitnika državne stipendije za godinu 2018./2019.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja mi je 21. prosinca 2018. poslalo e-mail u kojem me obavještavaju kako mi, zbog navođenja netočne informacije u prijavi za državnu stipendiju, ukidaju pravo na stipendiju te traže očitovanje o tome zašto sam prilikom prijave na natječaj naveo netočnu informaciju, priča nam Dominik.

Podatak o tome da stanuje u domu naš sugovornik nije imao namjeru sakriti. Kada je primijetio tu pogrešku u svome prijavnom obrascu, pokušao ju je ispraviti tako što je u referadu svog fakulteta odnio potvrdu o stanovanju u studentskom domu. No, fakultet mu grešku nije ispravio na vrijeme, što je Dominik i pojasnio u svome očitovanju Ministarstvu.

– Dugo sam razmišljao o tome hoću li se prijaviti za državnu stipendiju ili ću uredno nastaviti primati stipendiju grada Koprivnice, čiji sam stipendist bio protekle tri godine. Spletom okolnosti, prijavu za državnu stipendiju odlučio sam podnijeti na dan zatvaranja natječaja. Kao što sam i napisao u mailu upućenom Ministarstvu, prilikom ispunjavanja obrasca za prijavu za stipendiju E-D1 (na temelju socio-ekonomskog statusa), morao sam među podacima navesti boravim li u studentskom domu. Međutim, tu informaciju nisam mogao potvrditi, odnosno u polju navesti ‘da’, jer sustav navodi kako informaciju o boravištu u domu može unijeti samo referada mog fakulteta. Potvrdu o boravištu u Studentskom domu Stjepana Radića uprava doma izdala mi je u 10 sati na dan zatvaranja prijava. Nakon što sam u referadu fakulteta odnio potvrdu, rečeno mi je kako će se podaci koje oni imaju o meni i mom boravku u domu ažurirati kroz dan. S obzirom na to da su se prijave zaključivale u 12 sati, u 11 sati sam prijavu zaključio te poslao u Ministarstvo jer se u protivnom ne bih stigao prijaviti u sustav. Očekivao sam, naime, da ćete nakon ažuriranja imati uvid u informaciju da boravim u studentskom domu. Ministarstvo ipak nije imalo uvid u tu informaciju i zbog toga su mi poslali zahtjev za očitovanjem, kaže nam Dominik.

Nove komplikacije zbog jedne jedine kvačice

Izdvojeni članak
stipendije

Još jednom pomaknuta rang-lista dobitnika STEM stipendije od 10.800 kuna

I tu komplikacijama nije kraj i dolazi do jedne, u najmanju ruku, apsurdne situacije. Kada je Ministarstvo obavijestilo studente da im je zbog netočnog podatka obustavljena stipendija, od studenata su zatražili da se očituju na sljedeći mail: drž[email protected]. Što su studenti i učinili.

No, malobrojni su primijetili da očitovanje šalju na pogrešan mail. Naime, naziv maila ne može sadržavati dijakritički znak! Umjesto na drž[email protected], očitovanje je trebalo poslati na [email protected]. Na pogrešan mail očitovanje je poslao i Dominik.

– Moram priznati kako sam sam kriv što sam, umjesto na mail [email protected], očitovanje poslao na mail drž[email protected]. No, nisam dobio nikakvu povratnu informaciju Gmail sustava, koji obično u slučajevima slanja na krivi mail, korisnicima javlja kako mail nije točan, pa sam mislio da je sve u redu, priča Dominik.

Ministarstvo moralo zvati studente zbog ‘ž’

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Od sutra se mijenjaju dvije stvari važne za džep gotovo svih studenata u Hrvatskoj

Sada smo već u siječnju 2019., kada Dominiku nakon objave rezultata žalbenog roka stiže poziv iz Ministarstva.

– Nazvali su me nakon što je žalbeni proces, odnosno proces prihvaćanja očitovanja stipendija studentima koji ju prvotno nisu dobili, završio. Rekli su mi da su neki studenti očitovanja slali na krivi mail, te su me zamolili da ga pošaljem ponovno, na drugu mail adresu, kaže Dominik.

I taman kada se učinilo da se ovoj, vrlo zapetljanoj priči, kraj ne nazire naš sugovornik netom prije ovog razgovora dobiva novi e-mail iz Ministarstva. Ishod je za Dominika na kraju ipak bio pozitivan – javljeno mu je kako je Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu državnih stipendija većinom glasova donijelo odluku da mu se stipendija isplati.