Pretraga

Od sutra se mijenjaju dvije stvari važne za džep gotovo svih studenata u Hrvatskoj

A- A+

U 2019. godini stvari se konačno mijenjaju nabolje za džep većine studenata. Osim što po drugi puta u nekoliko mjeseci raste minimalna satnica za one koji su zaposleni, od 1. siječnja uvodi se i nova zakonska odredba vezana uz stipendije i limit za poreznu olakšicu.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova (ZOSP) na snagu je stupio u studenom, a njime je po prvi puta minimalna studentska satnica unificirana na državnoj razini.

Raste minimalna satnica

Izdvojeni članak

Hrvatski sabor upravo je usvojio Zakon o obavljanju studentskih poslova

Do studenog 2018. ‘minimalac’ za studente određivao je svaki studentski centar zasebno, cjenikom ustanove. Stupanjem ZOSP-a na snagu minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

Prema službenoj odluci ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak, a zbog povećanja minimalne bruto plaće na 3.750 kn, minimalna studentska satnica od 1. siječnja 2019. iznosi 23,44 kn neto.

Podsjetimo, studentski ‘minimalac’ u posljednja je dva mjeseca 2018. iznosio 21,50 kn.

Dio stipendija neće ulaziti u limit osobnog odbitka od 15.000 kuna

Osim što raste minimalna satnica, zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak mijenjaju se i pravila oko utvrđivanja prava na osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji.

Izdvojeni članak
stipendije

Studentima se nudi 8.000 kuna: Raspisan natječaj za stipendije Sveučilišta u Rijeci

Naime, limit zarade nakon kojega studenti prestaju biti porezna olakšica roditeljima iznosi 15.000 kuna. U taj limit ulazile su do sada i državne stipendije, stipendije za Erasmus i dekanove nagrade. Znalo se događati da zbog toga studenti odustaju od razmjene, a nagrade za izvrsnost koje su zaslužili svojim trudom i radom odlučuju vratiti fakultetu.

Takve situacije više se ne bi trebale događati jer se nebulozni propisi konačno ispravljaju. Od 1. siječnja 2019. dio stipendija i nagrada više ne ulazi u limit porezne olakšice od 15.000 kuna.

– Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak navedene stipendije (državne STEM i socio-ekonomske, op.a.) kao i ostale stipendije, nagrade za izvrsnost učenika i studenata isplaćene iz proračuna i bespovratna sredstva koja se isplaćuju iz proračuna, fondova i programa Europske unije i drugih međunarodnih fondova i programa uređenih posebnim propisima i međunarodnim sporazumima, u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja, neće ulaziti u limit od 15.000 kuna, pojašnjeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.