Pretraga

Zbog najezde miševa u zagrebačkom studentskom domu kreće izvanredna deratizacija paviljona

A- A+

Kako smo jučer izvijestili, studenti koji stanuju u zagrebačkom studentskom domu ‘dr. Ante Starčević’ posljednjih nekoliko dana primijetili su pojavu miševa unutar prostorija doma – konkretno u sobama, kupaonicama i po hodnicima. Ovo nisu prve naznake tih štetočina koje mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem, a s pojavom tih glodavaca upoznati su u Studentskom centru odakle najavljuju još jednu, izvanrednu deratizaciju.

Fotografija stanovnika doma Šara

– Ne znam točan datum kad su bile prve naznake miševa, ali smrad iz dnevnog boravka (prizemlje drugog paviljona) se širi još od prvih tjedana početka ovog semestra. Već je bilo miševa u sobama, samo se to zataškavalo pod izlikom da su došli kroz prozor. Stvarno mislim da je ovo ozbiljniji problem te da bi barem nešto više trebalo učiniti od samostalnog postavljanja klopki za naše neželjene goste, kazao nam je student M., stanovnik doma na Šari gdje su studenti u posljednje vrijeme primjećuju pojavu tih štetočina.

Jedna od studenata koji su imali neugodnosti zbog miševa je i studentica Şeyma.

– Kada sam vidjela miša, bio je mrtav, ali ne znam kako je i od čega uginuo. Tih dana bila sam sama u sobi. Čim sam ga ugledala, otišla sam do recepcije. No, čovjek koji tamo radi nije dobar u engleskom jeziku pa je to vjerojatno razlog zašto je samo zapisao broj moje sobe i rekao mi da će netko to sutra doći pokupiti, kaže nam Şeyma koja naglašava kako su iz uprave doma bili jako ljubazni i već su drugoga danadošli do studentice i postavili klopke.

Do sada su već provođene mjere deratizacije prostora na Šari

Izdvojeni članak

Studentskim domom Šara haraju ‘docimeri’ iz pakla: Zgroženi studenti po sobama i kupaonicama nalaze mrtve miševe

S pojavom miševa upoznato je i vodstvo zagrebačkog Studentskog centra, koje je već provodilo određene mjere po ovom pitanju.

– Vezano na upit o pojavi štetnika – glodavaca u SD Ante Starčević izvješćujem vas da je Odjel sanitarno veterinarske kontrole SC-a u suradnji s upravom SD Ante Starčević proveo sve zakonski propisane mjere koje uključuju složene i pažljivo planirane cjelovite preventivne i kurativne mjere deratizacije cjelokupnog prostora i okoliša studentskog doma u cilju smanjenja populacije štetnih glodavaca ispod praga štetnosti, zaustavljanja razmnožavanja ili potpunog uništenja nazočne populacije štetnih glodavaca koji su prirodni rezervoari i prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti. Za provedbu postupaka deratizacije korištene su preventivne tehničko higijenske mjere kako bi se stvorili nepovoljni uvjeti za ulazak i razmnožavanje glodavaca i kemijske metode korištenjem meka ili mamaca s rodenticidima na bazi antikoagulanata, odgovara nam sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak.

Dodaje, navedene mjere provodi Deratizacija Gospić d.o.o. – ovlaštena tvrtka za provedbu mjera DDD-a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Pravilniku o uvjetima koje moraju zadovoljiti pravne i fizičke osobe koje obavljaju dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju kao mjeru za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti i Pravilniku o načinu obavljanja obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

– U SD Ante Starčević provedene su redovne mjere deratizacije tijekom proljeća i jeseni te su na poziv zaposlenika i stanara doma koji su uočili štetnike provedene dvije mjere izvanredne deratizacije u listopadu i prosincu. Nakon navedenih mjera izvršena je provjera učinkovitosti akcija koja je dokazala učinkovitost mehaničkom metodom suzbijanja, kaže Bošnjak.

Slijedi još jedna, izvanredna deratizacija na Šari

Izdvojeni članak

Zbog dlaka u musaki na Cvjetnom, upravitelj SC-a naredio izvanredni inspekcijski nadzor te menze

Napominje, odjel sanitarno veterinarske kontrole SC-a i uprava SD Ante Starčević čine poduzimaju sve zakonski propisane mjere i reagiraju na svaku dojavu stanara i promptno reagiraju na svaki poziv. Tako će reagirati i na najnoviju prijavu o kojoj smo jučer pisali.

– Slijedom prijave upravitelja SD Ante Starčević, za 09.01.2018. u 09,00 sati naručena je izvanredna deratizacija prvog paviljona zbog pojačane najezde štetnika – glodavaca izazvane okolišnim značajkama i vremenskim prilikama. Glodavci su primijećeni u stropovima koji predstavljaju idealno mjesto za boravak glodavaca zbog arhitektonsko građevinskog rješenja zadnje rekonstrukcije i sanacije paviljona. Deratizacija će biti obavljena uz prisustvo domara SC-a jer će biti potrebno otvaranje stropnih revizijskih otvora kako bi se mogli postaviti meke i klopke za glodavce radi provedbe deratizacije. Nakon provedene deratizacije od ovlaštenih izvoditelja provest će se i kontrola uspješnosti provedene akcije. Odjel sanitarno veterinarske kontrole SC-a i uprava SD Ante Starčević čine poduzimaju sve zakonski propisane mjere i reagiraju na svaku dojavu stanara i promptno reagiraju na svaki poziv, zaključuje upravitelj Bošnjak.