Pretraga

Studentskim domom Šara haraju ‘docimeri’ iz pakla: Zgroženi studenti po sobama i kupaonicama nalaze mrtve miševe

A- A+

Zagrebački studenti koji žive u studentskom ‘dr. Ante Starčević’, poznatijem kao Šara, ovih dana muku muče s docimerima koji mogu biti vrlo neugodni, posebice ako se razmnože. Riječ je o kućnim miševima koje nalaze po svojim sobama, kupaonicama i hodnicima. Ako je suditi po komentarima u Facebook grupi koja okuplja stanovnike Šare, ovo nisu prve naznake tih štetočina u domu. Riječ je o problemu puno većem od dlake u meniju posluženom u menzi, budući da miševi mogu biti prijenosnici opasnih bolesti.

Fotografija stanovnika Šare

– Ne znam točan datum kad su bile prve naznake miševa, ali smrad iz dnevnog boravka (prizemlje drugog paviljona) se širi još od prvih tjedana početka ovog semestra. Već je bilo miševa u sobama, samo se to zataškavalo pod izlikom da su došli kroz prozor, prisjeća se student M., stanovnik zagrebačkog studentskog doma ‘dr. Ante Starčević’, gdje se studenti posljednjih nekoliko dana intenzivno žale na pojavu miševa u paviljonima.

Miševi mogu biti prijenosnici opasnih bolesti

Izdvojeni članak

[FOTO] Gnjusna musaka u menzi na Cvjetnom: ‘Izvukla sam čitav splet dlačurina i došlo mi je slabo’

Kako stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, diljem svijeta postoji preko 35 zaraznih bolesti u prijenos čijih su uključeni glodavci. Klice zaraznih bolesti koje izlučuju glodavci se mogu širiti na razne načine, primjerice, putem ugriza ili udisanjem zraka zagađenog prašinom u kojem se nalaze mišje izlučevine.

– Najpoznatije bolesti koje se prenose izravno s glodavca na čovjeka su: leptospiroza, hemoragična groznica s bubrežnim sindromom, limfocitni koriomeningitis, sodoku groznica, salmoneloze, tularemija, kuga te još nekoliko bolesti koje se ne pojavljuju u našim krajevima. Posredstvom pak njihovih parazita se prenose babezioza, lišmanijaza, lajmska bolest, murini tifus, rikecijske boginje, povratna groznica, humana erlihioza i još nekoliko bolesti kojih nema u nas, objašnjeno je na stranicama ZJZ Šibensko-kninske županije.

Da kućni miševi mogu biti prijenosnici raznih bolesti i postati ozbiljna zdravstvena ugroza svjesni su i  studenti, pa su neki od njih i sami postavili sklopke s ljepilom.

– Stvarno mislim da je ovo ozbiljniji problem te da bi barem nešto više trebalo učiniti od samostalnog postavljanja klopki za naše neželjene goste, kaže nam M. i dodaje kako je fotografija s početka teksta nastala u drugom paviljonu.

Strana studentica se zbog miša žalila na recepciji, ali recepcionar ju nije razumio

Izdvojeni članak

Komentar: Studenti po domovima spavaju sa žoharima, a Boras za sebe pravi uvredljivo raskošnu inauguraciju

Iako su se u Facebook grupi doma Šara studenti složili da ovo nisu prve naznake miševa, nisu bili raspoloženi govoriti o toj pojavi i hrvatskom studentskom standardu. O neugodnoj situaciji s miševima popričali smo zato sa Şeymom Yıldırım, koja je na studentsku razmjenu u Zagreb došla iz Turske. I ona je stanovnica doma na Šari, a uginulog miša je u svojoj kupaonici našla dan nakon Nove godine.

– Kada sam vidjela miša, bio je mrtav, ali ne znam kako je i od čega uginuo. Tih dana bila sam sama u sobi. Čim sam ga ugledala, otišla sam do recepcije. No, čovjek koji tamo radi nije dobar u engleskom jeziku pa je to vjerojatno razlog zašto je samo zapisao broj moje sobe i rekao mi da će netko to sutra doći pokupiti, kaže nam Şeyma.

Dodaje, da je govorio engleski možda bi joj više mogao pomoći.

– Vjerojatno me nije najbolje razumio pa mi je samo rekao da se ne plašim. Ali miš je još uvijek bio u mojoj kupaonici, a ja ga nisam mogla baciti u smeće. Tada sam u Facebook grupi pitala što da radim. Jedan hrvatski student došao je i pomogao mi, on ga je odnio u smeće. Drugi su dan do mene došli djelatnici iz uprave doma, provjerili moju sobu i postavili mišolovku. Lijepo su se pobrinuli za to i vrlo sam im zahvalna na tome, kazala nam je za kraj Şeyma i naglasila kako za nastalu situaciju nikoga ne krivi.

Iz SC-a još nema očitovanja o situaciji

Izdvojeni članak

Hodnici puni dima: U studentskom hostelu Industrogradnja intervenirali vatrogasci i policija

S pitanjima o tome jesu li upoznati da u domu postoje štetočine i što konkretno planiraju poduzeti, obratili smo se u upravu doma ‘dr. Ante Starčević’.

– O temi o kojoj pišete odgovorit će Vam gđa. Ružica Rajšić, pomoćnica sanacijskog upravitelja za smještaj , a koja je najbolje upućena u sve poduzeto od prvih pojava malih glodavaca i kojoj je upravitelj doma, g. Pejo Pavlović, referirao sve o razgovorima sa studentima i zaposlenicima na recepciji doma koji su dojavu zaprimili, rekla nam je Andreja Zdunić-Begić.

Nakon toga upit smo poslali i pomoćnici sanacijskog upravitelja za smještaj, ali odgovor do zaključenja ovoga teksta nismo dobili. Čim dobijemo povratne informacije iz Studentskog centra, objavit ćemo ih.