Pretraga

Zbog prepisivanja Strategije od FPZG-a, Studentski zbor Hrvatskih studija traži razrješenje pročelnika Grčevića

A- A+

Nakon naše analize koja je pokazala da su Hrvatski studiji dijelom prepisali svoj Strateški program od Fakulteta političkih znanosti, tamošnji Studentski zbor traži ostavku pročelnika Marija Grčevića. Zahtjev za razrješenjem uputili su rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu te svim članovima i članicama Senata. Osim što je sramotno i nedopustivo plagirati, smatraju, pročelnik je ovim potezom ugrozio Studije u procesu dobivanja dopusnice te im nepovratnu narušio ugled.

Studenti Hrvatskih studija | Foto: Marko Matijević

Izdvojeni članak

Dok Grčević mulja i autoplagijator Kukoč tumači, Boras glasno šuti, a kandidat Bakić proziva rektora zbog plagijata HS-a

Prije nekoliko dana objavili smo analizu Strateškog programa znanstvenih istraživanja Hrvatskih studija, jednog od bitnih dokumenata u postupku reakreditacije, te ustanovili da je dobrim dijelom prepisan iz Strategije znanosti Fakulteta političkih znanosti. Točnije, 10 stranica, zajedno s gramatičkim pogreškama iz dokumenta FPZG-a našli su se u Strateškom planu Hrvatskih studija. To su odmah osudile dekanica FPZG-a Lidija Kos Stanišić te ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a nakon njih i kandidat za novog rektora Damir Bakić. Studentski zbor Hrvatskih studija oštro je osudio prepisivanje, a sada od rektora i Senata traži i razrješenje pročelnika HS-a Marija Grčevića.

‘Pročelnik je ugrozio dobivanje dopusnice i nepovratno narušio ugled Hrvatskih studija’

Mail kojim se traži razrješenje Grčevića jučer je poslan rektoru i svim članovima i članicama Senata. Kao razlog razrješenja navodi se prepisivanje strateškog dokumenta od Fakulteta političkih znanosti što studenti smatraju sramotnim i nedopustivim potezom koji nepovratno narušava ugled i čast Hrvatskih studija. Usto su se osvrnuli na Grčevićeve izjave u kojima priznaje da nije pregledao dokument.

– Smatramo da je sramotno i nedopustivo plagirati. Dalje nedopustivim smatramo da čelnik Hrvatskih studija za bilo koji službeni dokument, a posebno za odgovor na Pismo očekivanja, kaže kako nije upoznat s nekim njegovim dijelom. Uz odgovornost pročelnika, smatramo da postoji i posredna odgovornost Kolegija HS koji prešutno daje podršku netransparentnosti, nesposobnosti i akademskom nepoštenju. Stoga tražimo od vas da razriješite pročelnika Maria Grčevića te Kolegij Hrvatskih studija zbog ugrožavanja položaja Hrvatskih studija u procesu dobivanja dopusnice te zbog nepovratnog narušavanja ugleda Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu, stoji u jednom dijelu zahtjeva za razrješenjem.

https://www.facebook.com/szborhs/photos/a.661287667297744.1073741833.537742516318927/1573945792698589/?type=3&theater

Grčević mulja, autoplagijatoru Kukoču ništa dramatično, a Boras šuti

Podsjetimo, nakon naše usporedne analize, pročelnik Grčević za Jutarnji je list priznao kako nije detaljno pregledao sporni dokument te kako se očito radi o propustu, iako je u pitanju čak 10 doslovno prepisanih stranica.

Izdvojeni članak

EKSKLUZIVNO: Unatoč mišljenju saborskog Odbora o autoplagijatu, 65-godišnji Mislav Kukoč zaposlen na Hrvatske studije

– Zna se da prepisivanja ne smije biti, radilo se na ovome užurbano kako bi se ispunili rokovi. Očito je netko uzeo drugi dokument kao predložak i došlo je do greške, rekao je Grčević i dodao da se na temelju pogreške ne treba donositi zaključak i obezvrijediti čitav dokument u koji je, kako kaže, uloženo puno truda.

Osim njega, izjavu je dao i Mislav Kukoč, povjerenik za poslijediplomske studije HS-a i filozof koji iza sebe ima mišljenje o autoplagijatu. Njemu ova cijela situacija s prepisivanjem uopće nije dramatična.

– Dokument će biti izmijenjen u skladu s primjedbama. Ništa dramatično, glavno da je ključni dio našega programa originalan tekst, rekao je Kukoč.

Rektor Boras se do ovoga trenutka još uvijek nije očitovao o situaciji, iako su ga na to pozvale i dekanica FPZG-a i ministrica obrazovanja.