Pretraga

Dok Grčević mulja i autoplagijator Kukoč tumači, Boras glasno šuti, a kandidat Bakić proziva rektora zbog plagijata HS-a

A- A+

Nakon jučerašnjih reakcija dekanice Fakulteta političkih znanosti i ministrice obrazovanja na činjenicu da su Hrvatski studiji prepisali dobar dio svoje znanstvene strategije iz strategije FPZG-a, oglasio se i privremeni pročelnik HS-a Mario Grčević. Rekao je da je došlo do greške, a sve je komentirao i povjerenik za poslijediplomske studije HS-a Mislav Kukoč, inače filozof s teretom mišljenja o autoplagijatu. O novoj aferi na Sveučilištu koju smo otkrili, rektor Damir Boras i dalje glasno šuti. S druge strane, njegov protukandidat na skorašnjim rektorskim izborima Damir Bakić upozorava da odgovornost za ovaj neshvatljiv čin HS-a treba tražiti izravno od rektora Borasa.

Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Prije dva dana, objavili smo analizu kojom smo pokazali kako su Hrvatski studiji usvojili strateški program znanstvenih istraživanja koji je u dobrom dijelu prepisan iz strateškog programa Fakulteta političkih znanosti. Od jučer, kada smo ga zamolili za očitovanje o cijelom slučaju, o svemu i dalje šuti rektor Sveučilišta Damir Boras. Podsjećamo kako su njegovu promptnu reakciju tražile i ministrica Blaženka Divjak i dekanica FPZG-a Lidija Kos-Stanišić.

Damir Bakić: Odgovornost za ovaj neshvatljiv čin treba tražiti izravno od rektora Borasa

Izdvojeni članak

Sudbina im visi o koncu, ali to nije spriječilo Hrvatske studije da prepišu strateški dokument (i gramatičke greške) Fakulteta političkih znanosti

S druge strane, na besramnu ‘prepisivačinu’ Hrvatskih studija reagirao je Borasov protukandidat na skorašnjim rektorskim izborima Damir Bakić. Upozorava da odgovornost za ovaj neshvatljiv čin HS-a treba tražiti izravno od rektora Borasa, na čiji je prijedlog imenovana trenutačna privremena uprava i privremeni pročelnik HS-a.

– Upravo je nevjerojatno do koje mjere seže nepoštenje iskazano ovim činom plagiranja. Nemoguće je razumjeti da uprava jedne sastavnice našeg sveučilišta poseže za ovakvim metodama u dokumentu o kojem, uz ostale, u ovom trenutku ovisi njena sudbina. Odgovornost za ovaj neshvatljiv čin treba tražiti ne samo od privremene uprave Hrvatskih studija, nego izravno od rektora Borasa na čiji prijedlog je imenovana ta uprava i sadašnji pročelnik Grčević, kaže Bakić.

‘Sam rektor Boras svojom se voljom pozicionirao kao odgovorna osoba u poslovima Hrvatskih studija’

Dodatno pojašnjava kako se sam rektor Damir Boras, svojom voljom, pozicionirao kao odgovorna osoba u poslovima Hrvatskih studija.

Izdvojeni članak

Dekanica FPZG-a oštro osudila nepoštenje i prekršaj Hrvatskih studija, traži reakciju Ministarstva i Sveučilišta

– O tome svjedoče nedavne prijave protiv troje novinara koje je u ime Sveučilišta Hrvatskom novinarskom društvu podnio ovlašteni odvjetnički ured. Novinare se teretilo da su prekršili novinarski Kodeks časti pišući o Hrvatskim studijima, a pritom ne pitajući o tome Sveučilište u Zagrebu. Prijava nije smatrala primjerenom i dostatnom činjenicu da su ti novinari pritom jasno naveli kako su relevantne izjave bile zatražene od Uprave Hrvatskih studija. Sveučilište u Zagrebu tim se načinom jasno pozicioniralo kao najviša instanca u upravljanju Hrvatskim studijima i zahtijevalo da kao takvo bude prepoznato, tvrdi Bakić i ističe kako je principijelan zaključak da je Sveučilište i sada, u ovom slučaju, relevantna adresa te da je krajnja odgovornost za ovaj grubi etički prekršaj – rektorova.

Privremeni pročelnik urnebesno tvrdi kako je 10 prepisanih stranica – greška

Za današnji Jutarnji list, o svemu se prvi put oglasio privremeni pročelnik HS-a Mario Grčević, koji potpisuje sporni, prepisani dokument. Nije demantirao našu analizu, već utvrdio da – prepisivanja ne smije biti i da je ovo greška.

– Zna se da prepisivanja ne smije biti, radilo se na ovome užurbano kako bi se ispunili rokovi. Očito je netko uzeo drugi dokument kao predložak i došlo je do greške, rekao je Grčević i dodao da se na temelju pogreške ne treba donositi zaključak i obezvrijediti čitav dokument u koji je, kako kaže, uloženo puno truda. Desetak stranica grešaka možete pročitati u nastavku:

[scribd id=368768741 key=key-gxuvUVhYvye02BYiMByH mode=scroll]

Priča postaje još bolja, u obranu prepisanog dokumenta stao filozof s teretom mišljenja o autoplagijatu

O prepisivanju od FPZG-a, za Jutarnji je reagirao i Mislav Kukoč, povjerenik za poslijediplomske studije HS-a, ujedno filozof s dokazanim autoplagijatom.

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak pozvala šutljivog rektora Borasa na odgovornost zbog prepisivanja Hrvatskih studija od FPZG-a

– Dokument će biti izmijenjen u skladu s primjedbama. Ništa dramatično, glavno da je ključni dio našega programa originalan tekst, rekao je Kukoč.

Time ostaje nejasno kako će dokument biti izmijenjen, s obzirom da je prepisani dokument usvojen na elektroničkoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća 4. siječnja, a već idućeg dana privremeni pročelnik Grčević dokument je, uz ostalih 500 spisa, predao Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Na temelju tih dokumenata, AZVO će odlučiti o daljnjoj sudbini HS-a, preporukom o davanju ili uskrati dopusnice za daljnji rad.

Osim toga, iako Kukoč tvrdi da prepisani dio nije ključni dio programa, prepisani dio odnosi se na desetak stranica Akcijskog plana provođenja Strateškog programa, što bi u pravilu trebao biti ključni dio programa s obzirom da kroz ciljeve i aktivnosti definira provođenje strateškog programa.

Grčević se danas obratio zaposlenicima HS-a, dorađivat će prepisani dokument zbog “inicijativa za ispravak i dopunu”

Na kraju, spomenimo kako se danas zaposlenicima HS-a mailom (op.a e-poruka po Grčeviću) obratio privremeni pročelnik Grčević. Podsjetio je da je dokument usvojen na elektroničkoj sjednici 4. siječnja, a 5. siječnja skupa s ostalim ispravama predan Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Osvrnuo se i na, kako kaže, uočene propuste.

Izdvojeni članak

Dok čekamo priopćajnicu Hrvatskih studija, evo našeg predviđanja kako će izgledati

– U međuvremenu su stigle inicijative za ispravak i dopunu toga programa, a uočeni su i neki propusti, pa nema zaprjeke da ga, u širokim konzultacijama, ne ažuriramo i učinimo boljim. Stoga molim i pozivam sve zainteresirane da na ovu adresu e-pošte do nedjelje 21. siječnja 2018. pošalju prijedloge poboljšanja, kako bi ih povjerenstvo, koje je nositelj izrade, moglo razmotriti i pripremiti dotjeranu inačicu za raspravu i usvajanje na redovitoj sjednici privremenoga Znanstveno-nastavnoga vijeća, piše Grčević u poruci zaposlenicima.

Ostaje nejasno kako će privremena uprava HS-a ‘zamijeniti’ prepisani dokument već uručen Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Copy link
Powered by Social Snap