Pretraga

Znanstveni blockbuster u Splitu: Čak četiri nobelovca u rujnu stižu na Medicinski fakultet

A- A+

Početkom rujna na Medicinskom fakultetu u Splitu studentima i svima zainteresiranima pružit će se jedinstvena prilika. Splitska Medicina, naime, u dvodnevnom događaju 3. i 4. rujna okuplja čak četiri dobitnika Nobelove nagrade. Joachim Frank, Richard Roberts, Georg Bednorz i Harald zur Hausen u Splitu će sudjelovati na Nobel Days gdje će svoja razmišljanja razmijeniti na potpuno besplatnoj i otvorenoj panel raspravi.

Nobel Days na Medicinskom fakultetu u Splitu | Foto: mefst.unist.hr

Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu za koji će dan, u sklopu projekta Nobel Days, ugostiti čak četiri dobitnika Nobelove nagrade! Na stranicama splitske Medicine ističu kako time postaju jedna od rijetkih institucija u svijetu koja će u tako kratko vrijeme ugostiti ovoliki broj dobitnika najprestižnije znanstvene nagrade na svijetu.

Izdvojeni članak

Prva na listi Medicine u Splitu: Tina je iz šest ispita mature dobila odličan, a na jednom imala 100%

Kroz dva dana, 3. i 4. rujna 2019., u amfiteatru Medicinskog fakultetu u Splitu tijekom kasnih popodnevnih i ranih predvečernjih sati održat će se predavanja svjetskih stručnjaka, kao i panel rasprava – Nobel Talk, na kojoj će sudjelovati:

  • Joachim Frank, biofizičar, 2017. godine dobio je Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kriostatskog elektronskog mikroskopa
  • Richard Roberts, biokemičar i molekularni biolog, 1993. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena
  • Georg Bednorz, mineralog i fizičar, dobio je 1987. Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće supravodljivosti keramičkih materijala na temperaturi od 35 Kelvina,
  • Harald zur Hausen, njemački virolog, dobio je 2008. godine Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće uloge humanog papiloma virusa u nastanku karcinoma grlića maternice. *Harald zur Hausen svoje predavanje će održati 24. rujna, izdvojeno kao poseban događaj u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju.

Događaj će biti otvorenog tipa, potpuno besplatan te će svi zainteresirani moći poslušati predavanja i panel raspravu nobelovaca. Organizatori projekta ‘Nobel Days’ su studentske sekcije Medicinskog fakulteta u Splitu – NeuroSplit i CPSA, Medicinski fakultet u Splitu, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS).