Pretraga

Županija uložila 4,3 milijuna kuna u studentski restoran, a MZOS ne odobrava subvencije

A- A+

U Virovitici je otvoren restoran i kafić ‘Škola’ s namjerom da se osigura tamošnjim studentima mogućnost subvencionirane prehrane. Međutim, objekt u koji je Virovitičko-podravska županija uložila 4,3 milijuna kuna, trenutno posluje po komercijalnim cijenama, dakle ne može se jesti na iksicu. Naime kako je spomenuta županija u projekt krenula bez dogovora s nadležnim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, sredstva za subvencije još nisu odobrena.

Arhiva srednja.hr

Restoran i kafić ‘Škola’ otvoren je u Virovitici s namjerom da se tamo prehranjuju studenti, koristeći iksice. Međutim iako je Virovitičko-podravska županija u spomenuti objekt uložila 4,3 milijuna kuna za sada su cijene u restoranu komercijalne, jer subvencije nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije odobrilo piše Večernji list.

Izdvojeni članak

MZOS koči menzu na Filozofskom jer nije sudjelovalo u izboru koncesionara, dekan odgovara da fakultet nije obvezan uključiti ga u postupak

Odobrenje subvencija neizvjesno

Kako je Virovitičko-podravska županija samoinicijativno prije dvije i pol godine krenula u izgradnju ‘Škole’ nije ni dobila jamstva MZOS-a da će tamo biti odobrena sredstva za subvencioniranje. Dakle javna sredstva su uložena, ali objekt radi po privatnim principima te su cijene pune.

Kako navodi spomenuti izvor, nadležno je ministarstvo prošle godine najavilo razmatranje odluke hoće li ili ne subvencionirati prehranu studenata u Virovitici. Međutim kao u primjerice slučaju menze na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pod objašnjenjem manjka novca u državnom proračunu, sredstva nisu doznačena.

– Ministarstvo je obećalo da će subvencijska sredstva biti uplaćena tijekom svibnja ili lipnja. Do tada će restoran i kafić raditi komercijalno, iako nam to nije bio cilj. Želimo pomoći virovitičkim studentima koji imaju jednaka prava kao studenti u drugim gradovima, za Večernji je rekao župan Tomislav Tolušić.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Većina studenata smatra da je menza na Filozofskom nužna

Služi se autohtoni jelovnik

Uz činjenicu da je ovo trebala biti prva studentska menza u Virovitici, kuriozitet je i podatak da se u ‘Školi’ spravlja autohtoni jelovnik. Sve je svježe i domaće.

Tako nema ‘juha iz vrećice’, nego se kuha domaći temeljac, tjestenina se također pravi u kućnoj radinosti. Kruh je domaći, a jaje i brašno su s obližnjih imanja, naglašava Igor Andrović, direktor Terra Slavonice d.o.o., odnosno županijske tvrtke koja upravlja restoranom.

– Prioritet nam je studentima i korisnicima omogućiti kvalitetnu, domaću hranu. Sve su narimnice svježe i dolaze s vrtova i imanja iz Virovitice i okolice. Studenti su često prisiljeni jesto brzu i nezdravu hranu zbog ritma studiranja i učenja, a mi im nudimo alternativu, kako bi zdrava hrana bila temelj njihove svakodnevne prehrane, pojasnio je Andrović za navedeni izvor.