Pretraga

MZOS koči menzu na Filozofskom jer nije sudjelovalo u izboru koncesionara, dekan odgovara da fakultet nije obvezan uključiti ga u postupak

A- A+

Ministrarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objasnilo je razloge neuključivanja restorana Filozofija u sustav subvencionirane prehrane. Tvrde kako studenti FFZG-a mogu svoja prava ostvarivati bez problema u postojećem sustavu studentskih restorana. Osim toga kao argument koriste i činjenicu da nisu bili uključeni u odabir koncesionara prostora na fakultetu. Dekan Boras ističe kako ne postoji ni jedan zakonski akt koji obvezuje fakultet na takav postupak.

srednja.hr

Menza na Filozofskom fakultetu, odnosno nepostojanje iste, godinama je vruća tema u studentskim krugovima, a ponovno je aktualizirana prije nekoliko mjeseci. Na inicijativu predstavnika studenata FFZG-a zagrebački Studentski zbor je pokrenuo inicijativu za uključivanje restorana/kantine na ovom velikom fakultetu u sustav subvencionirane prehrane.

Podršku daje i dekan Damir Boras što je dokazao u nekoliko navrata kontaktirajući MZOS, ali i samog ministra Željka Jovanovića.

Izdvojeni članak

Filozofski opet kreće u borbu: ‘Gladni smo i hoćemo menzu na svom faksu’

Usprkos pojačanim aktivnostima na Filozofskom nadležno ministarstvo šuti još od 2010. godine kada su izostavljanje spomenutog restorana iz sustava objasnili nedostatkom proračunskih sredstava (i manjih tehničkih nedostataka).

Filozofski nije prioritet

U proteklom periodu se promijenio način financiranja studentske prehrane, a i zahtjevi tržišta no MZOS, žale se na Filozofskom, tijekom tri godine nije poslao inspekciju koja bi utvrdila kompatibilnost spomenutog restorana sa sustavom.

Iz MZOS-a su nam tu informaciju potvrdili uz objašnjenje da su s pitanjem prehrane studenata na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upoznati i ukoliko budu omogućeni uvjeti za ulazak novih restorana u sustav, svakako će imati u vidu pozitivno rješavanje situacije.

Osim toga sugerirali su kako menza na Filozofskom nije prioritet iz više objektivnih razloga.

Izdvojeni članak

Uskoro menza na Maksimiru: Studenti će konzumirati vlastito vino i divljač

– Studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (oko 5 700 ima pravo na subvencije) je omogućena prehrana u restoranu Studentskog centra Zagreb (o.a. menza na FSB-u) , koji se nalazi tek nekoliko metara dalje od zgrade Filozofskog fakulteta te im u ovom trenutku nije ‘ugroženo’ pravo ostvarivanja na subvencioniranu prehranu, odgovorili su nam iz MZOS-a na naše upite vezane za ovu temu.

MZOS nije bio uključen u izbor koncesionara

Istaknuli su i činjenicu da Ministarstvo nije bilo službeno uključeno u provođenje javnog natječaja u pogledu davanja najma prostora za restoran. Također, tvrde, nisu ni na koji način sudjelovali u postupku odabira privatnih pružatelja usluge.

Izdvojeni članak

Doznajemo koji studenti troše najviše subvencija i koja je menza najposjećenija u državi

– S Upravom fakulteta i privatnim ugostiteljskim objektom koji je dobio koncesiju za restoran, nismo imali nikakav zaključen ugovor o subvencioniranju rada iz Državnog proračuna. Kompletan posao u svezi aktivnosti na iznajmljivanju, odabiru privatnog ugostitelja te dogovoru oko adaptacije prostora obavile su isključivo nadležne osobe Filozofskog fakulteta bez prethodnog dogovora s Ministarstvom. U takvim slučajevima, prisutnim na većem broju visokih učilišta RH, dopušteno je da objekt može pružati uslugu na komercijalnoj, a ne na subvencioniranoj osnovi, ustvrdili su u objašnjenju službenici MZOS-a.

‘Ne postoji niti jedan propis koji bi Fakultet obvezivao na prethodnu suglasnost Ministarstva’

S obzirom na golema sredstva koja je privatna tvrtka Auctus Cassandra od dobivanja koncesije u ljetu 2010. do danas uložila oko dva i pol milijuna kuna te redovito plaća i dodatnih 30 tisuća kuna mjesečne najamnine potražili smo i objašnjenje ovih navoda od indirektno prozvanog dekana Damira Borasa.
On je izrazio čuđenje odgovorom iz Ministarstva te istaknuo kako je Filozofski fakultet ispoštovao svu proceduru koja je zakonski propisana.

Izdvojeni članak

Studenti kao SC-ovi tajni agenti: Kontroliraju blagajnike vraćaju li račune u menzama

– S obzirom da je Fakultet samostalan pravni subjekt ne postoji niti jedan propis koji bi ga obvezivao na prethodnu suglasnost Ministarstva kako bi se restoran uredio u skladu sa zakonskim uvjetima i propisima radi postizanja minimalnih tehničkih uvjeta. Također, ne postoji ni zakonska obveza ni javno proklamirana politika MZOS-a (ni prije ni sada) koja bi tražila prethodnu suglasnost za iznajmljivanje prostora radi odobrenja uvođenja subvencionirane prehrane, kazao je Boras.

Dodao je još kako 2010. nije postojala ni zakonska obveza da se objavi natječaj za takvo što no FFZG ga je objavio u želji da sve bude transparentno.

Svi žele menzu i uvjeti postoje ali je Ministarstvo suzdržano

– Prema obavijesti zakupnika, restoran na FFZG-u je postigao (mišljenje vještaka) minimalne tehničke uvjete da uđe u sustav. Načelno naši studenti trebaju imati mogućnost subvencionirane prehrane na fakultetu jer FSB i FER u svojim restoranima nemaju dovoljno kapaciteta za njih. Do studentskog centra je dvadesetak minuta, a većina studenata cijeli dan boravi na fakultetu i nemaju mogućnost gubiti dodatno vrijeme, objasnio nam je Damir Boras iskazavši želju da se ovaj problem riješi što prije kako bi korisnici subvencija FFZG-a svoja prava ostvarivali na jednak način kao i oni s drugih fakulteta.

Čak 85 posto studenata je u našoj anketi izrazilo želju da se na Filozofskom fakultetu otvori menza, a i prije dva mjeseci ovo se pitanje ponovno zakotrljalo u javnosti upravo na njihovu inicijativu.

Jedino je MZOS suzdržan po ovom pitanju iako ističu kako su upoznati s problemom te će u vidu imati pozitivno rješenje ukoliko budu omogućeni uvjeti za ulazak novih restorana u sustav.