Pretraga

Polovica mladih u Hrvatskoj želi raditi za sebe, ali nemaju novca: Evo koja rješenja nudi EU

A- A+

Svaku drugu mladu osobu u Hrvatskoj ne zanima klasično zaposlenje i radije bi pokrenuli vlastiti posao, pokazalo je istraživanje Eurobarometra. Slično razmišljaju i mladi u ostatku Europe, a 9 % ih je svoje snove već ostvarilo i postalo poduzetnicima. Želite li i vi postati sam svoj šef, na raspolaganju imate različite oblike pomoći od Europske unije.

EU mladi poduzetnici

Mlade u Hrvatskoj ne zanima ‘tradicionalno’ zaposlenje, već žele postati poduzetnici ali nedostaje im financija i znanja | Foto: Unsplash

Mladi u Hrvatskoj su motivirani, ambiciozni i željni postati poduzetnici, pokazalo je istraživanje Eurobarometra. Čak 57 % ih preferira poduzetništvo naspram zapošljavanja kod poslodavca. Na to iz motivira želja da postanu ‘sami svoj šef’, sloboda u upravljanju svojim vremenom i prilika za boljom zaradom.

Slična slika može se pronaći u ostatku Europske unije. Otprilike polovica, odnosno 46 % mladih Europljana zanima poduzetništvo. Poduzetnicima je postalo njih 9 %, a prve korake ka poduzetništvu poduzelo je još 14 % mladih.

Motivacija da sami kreiramo svoj karijerni put itekako postoji, no na tom putu nam stoje neke prepreke. Nedostatak novca, strah od financijskog rizika i nedostatak znanja o poduzetništvu samo su neke od njih.

Kakvu pomoć, dakle, trebamo kao mladi poduzetnici? Sudionici iz Hrvatske naglasili su kako su im najviše potrebni izvori financiranja, pomoć u kreiranju poslovnog plana i mentorstvo. Sve ovo moguće je pronaći u Europskoj uniji kroz programe pomoći poduzetnicima koji su nam svima na raspolaganju.

Kako do novca za pokretanje posla?

Kad biste sutra pokrenuli svoj posao, od Europske unije biste za svoje projekte mogli dobiti bespovratna sredstva ili kredite. Bespovratna sredstva, kao što im ime kaže, su ona koja ne moramo vraćati, ali ih trošimo po određenim uvjetima koji su raspisani u natječaju na kojeg se prijavljujemo.

Europska unija ima različite programe iz kojih kao mali poduzetnik možete dobiti financiranje. Želite li pokrenuti posao u energetici, industriji transporta ili digitalnih mreža, istražite Connecting Europe Facility (CEF) program.

Bavi li se vaš posao istraživanjem i inovacijama u području zdravstva, kulture i društvenih znanosti, digitalne tehnologije, čiste energije i rješavanja problema klimatskih promjena, transporta, svemira i zrakoplovstva ili poljoprivrede, proučite Horizon Europe program.

Osim stalnih programa, tu su i oni privremeni poput NextGenerationEU programa. Riječ je o planu oporavka Europske unije od ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije iz kojeg možete dobiti financiranje za razne projekte. Uz ove, postoje i drugi programi, stoga proučite web stranice Europske unije.

Kako do iskustva i edukacija?

Osim novca, mladima koji žele postati poduzetnici nedostaje i znanja o poduzetništvu, ali i za to postoji rješenje. Ako ste čvrsto odlučili postati poduzetnik ili ste svoju tvrtku pokrenuli prije najviše tri godine, možete se prijaviti na Erasmus za mlade poduzetnike.

Prijavite li se, možete otići živjeti u neku od zemalja Europske unije gdje ćete dobiti mentora, poduzetnika u vašoj industriji s iskustvom od kojeg ćete učiti. Ovo je korisno ne samo za stjecanje poduzetničkih vještina, već i za učenje o tome kako svoju tvrtku proširiti na druga tržišta.

Trebate li naučiti neku vještinu koja vam nedostaje da biste pokrenuli svoj posao, proučite i Program vještina za Europu (European Skills Agenda). Na kraju, kako biste se povezali s drugim poduzetnicima, pronašli nove klijente ili nove prilike, možete postati dio inicijativa poput Europske poduzetničke mreže (Enterprise Europe Network).

Kako napisati poslovni plan?

Mladi u Hrvatskoj voljeli bi dobiti više pomoći u pisanju svog poslovnog plana, pokazalo je istraživanje Eurobarometra. Portal srednja.hr svake godine provodi poduzetničko natjecanje za srednjoškolce koje ih uči baš tome.

Riječ je o Ideji godine, natjecanju na kojem tražimo najbolju poduzetničku ideju. Učenici se prijavljuju ispunjavanjem poslovnog plana, a kako bismo im to olakšali, kreirali smo obrazac kojeg popunjavaju prema uputama. Održali smo i online edukaciju o pisanju poslovnog plana koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Svi koji svoju prijavu pošalju prije zatvaranja ranog roka, dobiju povratnu informaciju stručnog žirija. Žiri čine poduzetnici s dugogodišnjim iskustvom, tako da je to odlična prilika za učenje. Uz to, svi finalisti na događaju uživo od žirija čuju komentare i smjernice za poboljšavanje svog poslovnog pothvata.

Ovogodišnje je natjecanje ušlo u svoju zadnju fazu pa će se se tako veliko finale održati u četvrtak, 2. svibnja u Zagrebu. Deset najboljih timova ili pojedinačnih natjecatelja borit će se za glavne nagrade: stipendije za Effectus veleučilište od 3.000 €, 2.000 € i 1.000 €. Njihova izlaganja moći ćete gledati uživo na našem YouTube kanalu.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem