Pretraga

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

A- A+

Hrvatski jezik na državnoj maturi spada u obavezne predmete, a piše se na dvije razine, višoj i osnovnoj. I na A i B razini sam ispit sastoji se od dva dijela – eseja i testa jezika i književnosti, koji se pišu na različite dane. Do ove godine oba dijela ispita donosila su jednak udio u ocjeni, zbog čega su se maturanti često žalili, smatrajući kako se esej ne može objektivno ocjenjivati. U 2019. to se mijenja, pa će po novom udio eseja u ukupnoj ocjeni biti smanjen. Donosimo sve detalje o formi ispita iz  Hrvatskog jezika na državnoj maturi 2018./2019.

Foto: srednja.hr

Prema ispitnom katalogu iz Hrvatskog jezika, viša razina ispita iz Hrvatskoga jezika usklađena je s nastavnim planom i programom za gimnazije. Osnovna razina ispita odgovara nastavnomu planu i programu s najmanjom satnicom u četverogodišnjim strukovnim školama.

Ispit iz Hrvatskog na obje se razine sastoji od dvije ispitne cjeline – eseja i testa. Od prošle se godine za svaku ispitnu cjelinu određuje zaseban prag prolaznosti. Drugim riječima, morate dobiti pozitivnu ocjenu i iz eseja i iz testa, da biste mogli proći čitav ispit. Tako će biti i ove godine, samo je za 2019. udio eseja u ukupnoj ocijeni smanjen. Do sada su i esej i test činili 50% ocjene, a po novome će esej činiti 1/3 ukupne ocjene, a test 2/3 ukupne ocjene.

– Shvatili smo da treba smanjiti broj bodova za esej, zato što on ne može biti tako objektivno ocijenjen kao zadaci zatvorenog tipa, izjavila je nedavno Natalija Ćurković iz NCVVO-a.

U ovoj školskoj godini test iz Hrvatskog jezika piše se 17. lipnja, a esej dan poslije, 18. lipnja.

Esej na Hrvatskom

U školskom eseju na maturi iz Hrvatskog ocjenjuje se poznavanje i razumijevanje teksta, povezanost teksta te upotreba hrvatskoga standardnog jezika.

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Esej se na obje razine piše ukupno 160 minuta. Na višoj razini maturant mora napisati najmanje 400 riječi, a na osnovnoj 350. Moguće su tri vrste eseja na maturi: interpretativni školski esej, usporedna raščlamba dvaju ili više tekstova te raspravljački školski esej. Pristupniku će biti zadana jedna od ponuđenih vrsta školskoga eseja.

Školski esej na maturi iz Hrvatskog na obje razine može donijeti najviše 40 bodova.

Postoje situacije u kojima se esej neće vrednovati, primjerice, kada se pristupnik nepristojno izražava, ako tekst uopće nije u obliku školskoga eseja ili ako maturant crta, ilustrira na listu za školski esej. Esej se također neće vrednovati ako pristupnik nije odgovorio na zadani zadatak, nema dovoljan broj riječi (dopušteno je odstupanje 10 % od donje granice broja riječi),  ako je rukopis potpuno nečitak ili ako je esej napisan velikim tiskanim slovima.

Popis djela za esej na obje razine možete pronaći na ovoj poveznici.

Test na maturi iz Hrvatskog

Izdvojeni članak

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

Ista područja ispituju se i kroz test iz književnosti i jezika, ali kroz zadatke zatvorenog tipa.

Test iz Hrvatskog na obje razine izgleda tako da se u njegovu prvom dijelu nalazi deset polaznih tekstova uz koje su vezani zadaci višestrukoga izbora. U drugom dijelu testa je dvadeset pet zadataka višestrukoga izbora koji nisu vezani uz polazni tekst.

Test se piše kraće od eseja i traje 100 minuta, ali donosi više bodova, njih maksimalno 80.

Ukupno se tako na obje razine može ostvariti maksimalno 120 bodova, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada su pristupnici mogli ostvariti maksimalnih 160 bodova. To je zato što je broj bodova na eseju s 80 smanjen na 40, dok je broj bodova na testu ostao isti.

Kako do uspjeha na testu?

Za postizanje uspjeha na ispitu pristupnicima NCVVO savjetuje:
• poznavanje Ispitnoga kataloga
• poznavanje ispitnih cjelina te primjera zadataka
• poznavanje ispitnih djela
• poznavanje materijala koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
• rješavanje oglednoga primjera ispita.

Prošlogodišnji dojmovi s ispita

Prošle godine, poznato je, uvedeno je pravilo da pristupnici moraju zadovoljiti prag prolaznosti zasebno na eseju i na testu. To je stvorilo dodatne muke na osnovnoj razini pa je tako od 8.818 pristupnika, njih čak 2.448 dobilo nedovoljan.

Na B razini su pristupnici dobili kao temu Hrvatsko pjesništvo, odnosno trebali su u eseju usporediti  Pupačićevu pjesmu Zvijezda da mi je biti te Opomenu A. B. Šimića. Maturanti s kojima smo popričali nakon eseja otkrili su nam kako im se ta tema činila preteškom, što su kasnije i pokazali rezultati mature iz Hrvatskog.

S druge strane, na težinu eseja nisu se previše žalili prošlogodišnji polaznici više razine. Zadano je bilo napisati usporedni esej Shakespeareovog Hamleta i Lovca u žitu J.D. Salingera. Od četiri prošlogodišnje maturantice s kojima smo porazgovarali jedna je jednostavnošću teme prezadovoljna, a ostale tri baš i ne, i to zato što su se pripremali za puno kompliciranija djela.

Puno problema na obje razine Hrvatskog nije bilo sa samim testom iz jezika i književnosti. Ovdje možete pročitati izvještaj s više, a na ovoj poveznici iskustva s prošlogodišnje osnovne razine Hrvatskog.

Spomenimo ovom prilikom i kako je prošle godine za prolaz na višoj razini bilo potrebno prikupiti 37%, a na osnovnoj 36,5%. Pragove za ostale ocjene možete vidjeti u tablicama koje slijede.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Hrvatskog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Hrvatskog jezika A i Hrvatskog jezika B razine.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi možete pratiti na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download