Pretraga

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

A- A+

U nikada kasnijem terminu pristigao je ispitni katalog iz Hrvatskog jezika, koji je specifičan jer uz gradivo koje pristupnici maturi trebaju savladati, sadrži i popis lektira koje valja pročitati za esej. Kao i prošle godine, popis za višu razinu sadrži 14 djela, a onaj za osnovnu njih osam.

foto: srednja.hr

Pristupnici će na obje razine, dobiti zadatak napisati jednu od tri vrste eseja, a razlika je osim u broju djela koja moraju pročitati i u broju riječi koje minimalno moraju napisati. Za pristupnike na A razini esej mora sadržavati barem 400 riječi, a za kandidate na B razini donja je granica 350 riječi. Toleriraju se odstupanja 10 % od donje granice broja riječi.

Popis djela za višu razinu

Izdvojeni članak

Objava ispitnih kataloga za maturu naveliko kasni: Već je kraj listopada, a nedostaje ih čak 11

Da biste uspješno položili Hrvatski jezik na državnoj maturi, trebate uspješno svladati dva dijela ispita. Do sada su i test književnosti i jezika i esej nosili po 50% udjela u ocjeni, no ove godine su ti omjeri promijenjeni. Po novom dvije trećine udjela u ocjeni ima test znanja književnosti i jezika, a trećinu esej.

A da biste položili esej na višoj razini, svakako trebate pročitati 14 sljedećih djela:

1. Balzac, Honoré de: Otac Goriot
2. Camus, Albert: Stranac
3. Cihlar Nehajev, Milutin: Bijeg
4. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna
5. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Antun
Branko Šimić, Tin Ujević)
6. Kafka, Franz: Preobrazba
7. Kovačić, Ante: U registraturi
8. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi
9. Krleža, Miroslav: Povratak Filipa Latinovicza
10. Marinković, Ranko: Kiklop
11. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići
12. Salinger, Jerome David: Lovac u žitu
13. Shakespeare, William: Hamlet
14. Sofoklo: Antigona

U odnosu na prošlu godinu, s popisa su izbačeni Držićev Dundo Maroje i Preobraženja Antuna Branka Šimića, dok su umjesto njih na popis stavljeni Kovačićev roman U registraturi te Balzacov Otac Goriot.

Kada smo iznad popisa naveli da kako biste uspješno napisali esej na A razini svakako trebate pročitati ovih 14 djela, to nismo slučajno istaknuli. Naime, unatoč izlistanom popisu lektira u ispitnom katalogu stoji i sljedeća napomena:

Bez obzira na vrstu eseja uz polazni tekst s popisa ispitnih djela može biti zadan i neknjiževni tekst ili
književni tekst koji nije naveden u popisu književnih ispitnih djela za školski esej.

Popis djela za osnovnu razinu

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Kandidati na B razini Hrvatskog jezika, za uspješno rješavanje eseja svakako trebaju pročitati osam sljedećih djela:

1. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna
2. Hrvatsko pjesništvo (Dobriša Cesarić, Antun
Gustav Matoš)
3. Ibsen, Henrik: Nora
4. Kovačić, Ante: U registraturi
5. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi
6. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići
7. Shakespeare, William: Hamlet
8. Sofoklo: Antigona

Vjerujemo da će pristupnike B razini mature iz Hrvatskog jezika veseliti okolnost da na popisu ovoga puta nemaju Marinkovićeva Kiklopa, budući da je to djelo uvijek među maturantima glasilo za ono koje bi željeli izbjeći na eseju.

Kao jednu mini promjenu na popisu istaknimo i da su prošle godine u točci Hrvatsko pjesništvo, uz Cesarića i Matoša, navedeni i Josip Pupačić te Slavko Mihalić, a ovoga puta samo prva dva. No, ponovimo još jednom da to i nije strašno bitno, budući da svakako uz polazni tekst s popisa ispitnih djela u ispitu može biti zadan i neknjiževni tekst ili književni tekst, koji nije naveden u popisu književnih ispitnih djela za školski esej.

Uz popis lektira, u ispitnom katalogu možete naći i detaljne upute o gradivu koje će se propitivati u testu književnosti i jezika, koji da još jednom naglasimo, ovoga puta nosi dvije trećine ocjene.

Katalog možete pogledati ispod. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[scribd id=392498586 key=key-SHAwdelqipoZuc7KFMHk mode=scroll]