Pretraga

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

A- A+

Jednu od najvećih izmjena na prošlogodišnjoj maturi ‘doživio’ je ispit iz Hrvatskog jezika. Da bi ostvarili prolaz na tom predmetu, maturanti su morali zadovoljiti minimalni prag prolaznosti i na eseju i na testu, a oba djela ispita nosila su jednak broj bodova. Tu promjenu NCVVO je za 2019. najavio i na ispitima stranih jezika, na kojima se posebno trebala ocjenjivati svaka od tri ispitne cjeline. No, ta je ideja pala u vodu, a za 2019. ponovno se mijenja i način ocjenjivanja ispita iz Hrvatskog.

Foto: srednja.hr

Velika promjena mature iz Hrvatskog jezika dočekala je maturante generacije 2018. Da bi ostvarili prolaz na tom predmetu, maturanti su morali zadovoljiti minimalni prag prolaznosti i na eseju i na testu. Svaki od ta dva djela ispita nosio je jednak broj bodova – njih 80.

Minimalni prag ne uvodi se na strane jezike

Izdvojeni članak

Neviđene muke po eseju: Na B razini Hrvatskog maturanti masovno predavali prazne listiće

Uzrokovalo je to velike ‘muke’ pristupnicima osnovne razine. Esej na toj razini pisalo je ukupno 8.818 pristupnika, a čak 2.448 njih dobilo je – nedovoljan! Način ocjenjivanja Hrvatskog mijenja se ponovno, prenosi HRT.

– Ove će se godine smanjiti udio bodova eseja u ukupnoj ocjeni iz Hrvatskog jezika u odnosu na test. Esej će nositi 40 bodova, a onaj drugi dio ispita gdje su zadaci, nosit će 80 bodova. Ukupni broj bodova će biti 120, a ne kao prijašnjih godina 160. Shvatili smo da treba smanjiti broj bodova za esej, zato što on ne može biti tako objektivno ocijenjen kao zadaci zatvorenog tipa, kazala je za HRT Natalija Ćurković iz NCVVO-a.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić, potvrdila je kako ispitni katalozi iz predmeta koje tradicionalno polaže veći broj maturanata kasne jer ih mora odobriti Ministarstvo, a Razlog kašnjenja upravo je promjena u ocjenjivanju Hrvatskog jezika. Dio ispitnih kataloga koji nije objavljen, dodala je, bit će uskoro.

Katavić je kazala i kako se za 2019. ipak neće mijenjati način ocjenjivanja stranih jezika. Podsjetimo, NCVVO je najavio kako će se i na stranim jezicima svaki dio ispita posebno ocjenjivati te da će, kao i na Hrvatskom, maturanti morati zadovoljiti minimalni prag na svakom od dijelova da bi prošli čitav ispit. Ta je izmjena za sada odgođena, a će maturanti 2019. strane jezike polagati kao i do sada.

NCVVO radi na sustavu za e-maturu

Izdvojeni članak
NCVVO

Ovogodišnja generacija maturanata daleko je najlošija do sada: Sve manje pristupnika maturi, a sve više jedinica

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, gdje su najavljene ove novosti, bilo je riječi i o e-maturi.

– Nacionalni centar je spreman za izazove e-mature, posebno nakon završetka nacionalnih ispita 2022. godine. Radimo pred pripremne radnje na razvoju jednog sveobuhvatnog aplikacijskog računalnog sustava, koji će omogućiti pripremu i provedbu ispita u elektroničkom obliku, kazala je Katavić.

Ipak, napomenimo za kraj, provedba e-mature ovisi o nizu faktora, ne samo spremnosti NCVVO-a. Najvažniji korak svakako je stvaranje jednakih tehnoloških uvjeta u svim srednjim školama, kako bi svi maturanti maturu mogli pisati istovremeno te u jednakim uvjetima kao i svoji vršnjaci u drugim gradovima.

Copy link
Powered by Social Snap