Pretraga

Savjet mladih u Splitu ima novu predsjednicu: Otkrila nam je čime se planira baviti

A- A+

Rafaela Matić na prošlotjednoj sjednici Savjeta mladih Grada Splita jednoglasno je izabrana na poziciju predsjednice. Izbori su održani nakon što je dotadašnja predsjednica Vedrana Krstulović Relija odstupila s pozicije. Rafaela nam je otkrila svoj program, neke od problema s kojima se mladi u Splitu susreću, kao i planove za budućnost.

Foto: Rafaela Matić

Djelokrug Savjeta mladih propisan je Zakonom o savjetima mladih, koji ih definira kao savjetodavna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja promiču i zagovaraju prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini. Zadaće takvog savjeta stoga su, između ostalih, sudjelovanje u radu predstavničkog tijela jedinice lokalne, odnosno regionalne, samouprave preko svojih predstavnika u pitanjima koja su od posebnog značaja za mlade. Također se podrazumijeva i izrada, provedba i praćenje provedbi lokalnih programa za mlade, pisanja očitovanja na njih te davanje prijedloga nadležnim tijelima o potrebama mladih.

Članovi savjeta mladih kao i njihovi zamjenici izabiru se na mandat od tri godine. Na sjednici Savjeta mladih Grada Splita održanoj 3. veljače jednoglasno je izabrana nova predsjednica Rafaela Matić, nakon što je Vedrana Krstulović Relija, dotadašnja predsjednica, odstupila s funkcije.

– Kolege iz Savjeta su me predložile za predsjednicu na zadnjoj sjednici Savjeta mladih te sam  jednoglasno izabrana za ovu odgovornu dužnost. Koristim prigodu zahvaliti se svim članovima što su mi ukazali svoje povjerenje i vjerujem da ću isto opravdati. Smatram da uloga predsjednice donosi sa sobom i čast i veliku odgovornost jer predstavlja glas mladih pred Gradskim vijećem Splita, a svi znamo da mladi Splita žele promjene, rekla je Matić za srednja.hr.

Kako je sve krenulo

Studentica treće godine preddiplomskog stručnog studija Menadžment trgovine i turizma, srednju je školu završila u Šibeniku, a opisuje kako se u Splitu prvi put susrela i počela baviti društvenim aktivizmom i volonterskim radom. Željela je doprinijeti većem aktivizmu mladih i društvenim promjenama, a samim dolaskom na studij u Split kaže kako se i sama susrela s određenim problemima koji prate mlade ljude.

– Svoj društveni angažman započela sam kroz Forum mladih SDP-a, nastavila kroz Poduzetnički inkubator na svom fakultetu i volontiranjem u Udruzi Domine. Savjetu mladih odlučila sam se pridružiti jer mi se to činilo kao dobra prilika da se čuje glas mladih ljudi te da dođe do provedbe neophodnih promjena koje će poboljšati kvalitetu života mladih u gradu, rekla je Rafaela.

Za organizaciju vremena između studija i obaveza u Savjetu, uvjerena je kako je pravim pristupom sve moguće.

– Gdje ima volje, ima i načina, a nadam se i produktivnom timskom radu koji je ključan za rad Savjeta! Dobra organizacija i podjela zadataka te uzajamno povjerenje i dobra komunikacija preduvjeti su koji će sigurno dati dobre rezultate uz doprinos svih sudionika.

Izdvojeni članak
splitska riva

Split najavio program za mlade: ‘Nemoj da ti bude tlaka’

Koji su problemi mladih u Splitu?

Jedna od glavnih zadaća Savjeta mladih je i razvijanje programa kojim će se nastojati otkloniti probleme i poboljšati položaj mladih. Rafaela navodi nekoliko aktualnih problema u Splitu.

– Nedavno je provedeno istraživanje inicijative ‘Split grad za mlade’ gdje se ispostavilo da su  teme stambenog pitanja i zaposlenja gorući problem za sve nas jer je prirodno da se mladi ljude žele što prije osamostaliti i zaposliti. Također, veliki problem predstavljaju i nedovoljne linije javnog prijevoza, siromašna ponuda kulturnih aktivnosti te mali broj opcija za provođenje slobodnog vremena. Istraživanje je pokazalo da su mladi ispodprosječno zadovoljni dostupnošću informacija o događanjima za mlade u Splitu, ukazali su i na potrebu većeg broja poslova za mlade koji su u sustavu školovanja, podrške mladima za stjecanje prvog radnog iskustva, kao i izravnog susreta s poslodavcima, kaže.

Upozorava i na još jedan bitan problem. Mladi ne vide Split kao grad koji ih potiče na aktivnije sudjelovanje u društvu te nemaju osjećaj da će njihov volonterski rad biti cijenjen u široj javnosti. Smatraju da ih se ne potiče na angažman u zajednici te da oni ne mogu sudjelovati u donošenju ikakvih odluka. Dodaje kako takva razmišljanja vode ka pasivnosti mladih koji smatraju kako se ništa ne može promijeniti na bolje. Stoga, smatra da će Savjet svojim radom pokazati da se može sve kad postoji volja.

Transparentnost i otvorenost za sugestije Savjeta

I tu se Rafaela nadovezuje na svoj program. Za njezinog mandata, želi se zalagati za što transparentniji rad Savjeta koji će svim mladima biti otvoren za prijedloge i sugestije.

– Oformili smo radne skupine te odabrali teme kojima ćemo se baviti u ovom mandatu Savjeta mladih. Također, vjerujem da ćemo u suradnji s gradskom upravom riješiti bar neke probleme koji muče mlade. Za početak bismo predložili Savjetovalište za psihološku pomoć jer je pandemija ostavila posljedice na mentalno zdravlje svih, pa tako i mladih. U sklopu gradskog programa za mlade bavit ćemo se temama stambenog pitanja, rodne ravnopravnosti, zapošljavanjem i poduzetništvom mladih, pravima manjina, mentalnim zdravljem mladih a radit ćemo kroz panel diskusije i podcaste.

O planovima za dalje, Rafaela je jasna. Fokus stavlja na uspješno izvršavanje studentskih obaveza uz rad na poziciji voditeljice turističke agencije.

– U budućnosti se želim posvetiti stručnom usavršavanju, a nadam se poslu koji bi spojio moju struku i strast prema putovanjima. Za sada, jedini plan mi je ipak dokazati da mladi mogu uspješno uskladiti posao, obrazovanje i aktivan društveni život, zaključuje Rafaela.