Pretraga

Uslijed kontrola iz domova izbačeno tek 12 studenata, neki su vraćeni nakon saslušanja

A- A+

Posljednjih nekoliko tjedana u javnosti se dosta šuškalo o izbacivanju studenata iz domova uslijed noćnih kontrola. Brojni su mediji prenijeli informacije kako se radi o 100-tinjak izbačenih studenata te da među njima nisu samo oni koji su kupili ili prodali sobu, već i studenti kod kojih je netko samo došao prespavati. Kako bismo otklonili sve sumnje, razgovarali smo s predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Nediljkom Jerkovićem, povodom izvanredne sjednice koju je sazvao u vezi situacije s domovima. Prema informacijama koje nam je ustupio, iz domova je izbačeno tek 12 studenata, a neke, čiji su prekršaji bili lakši, vratili su u dom nakon saslušanja.

Foto: srednja.hr

Nedavno je održana izvanredna sjednica Sveučilišnog zbora povodom noćnih kontrola i izbacivanja studenata iz zagrebačkih domova. Doneseno je nekoliko zaključaka, a razgovaralo se i o konkretnim brojkama uhvaćenih u prijestupu. O svemu tome porazgovarali smo s predsjednikom Zbora Nediljkom Jerkovićem.

U prekršaju uhvaćeno 15 studenata, polovina nije došla na saslušanje

Izdvojeni članak
korupcija

STUDENTSKI KRIMINAL: Pronašli smo 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima

U noćnim kontrolama koje su se odvijale od početka akademske godine ukupno je uhvaćeno 15 studenata. Od tih 15, samo ih je osam podnijelo žalbu, a potom se od njih osam tek 5 pojavilo na saslušanju.

– Nakon saslušanja, dvoje studenata je, uslijed prijestupa koji su počinili, trajno izbačeno iz doma, dok je dvoje vraćeno s kaznom oduzimanja 200 bodova prilikom prijave u dom za sljedeću godinu, prepričao nam je Jerković informacije koje je doznao u konzultacijama s Ružicom Rajšić koja je u SC-u zadužena za smještaj.

Brojke uglavnom demantiraju napise brojnih medija o 100-tinjak izbačenih studenata te nagađanja da se radi o onima koji mjesto u domu nisu kupili ni prodali, već samo nekoga pozvali da dođe prespavati.

Zbor će formirati radnu skupinu koja će se baviti pitanjima studentskog standarda

Na izvanrednoj sjednici Zbora raspravljalo se i o formiranju radne skupine koja bi se pozabavila pitanjima studentskog standarda pa tako i pitanjem smještaja. Radna skupina djelovala bi prema Pravilniku o radu koji je trenutačno u izradi, a sve odluke prolazile bi i preko skupštine Sveučilišnog zbora. U slučaju usvajanja odluka na Skupštini, one bi bile predložene Studentskom centru.

– Trenutačno se radi na Pravilniku kojim će biti definirani ciljevi i djelatnosti radne skupine. Formiranjem radne skupine želimo pomoći pri unapređenju studentskog standarda u gradu Zagrebu, uključiti sve zainteresirane studente i u suradnji sa Studentskim centrom poduzeti konkretne korake, rekao nam je Jerković.

‘Digitalizacija sustava i kontrola ulaska spriječila bi kupoprodaju domova’

Podsjetimo, kada smo istraživali fenomen kupoprodaje mjesta u studentskim domovima, razgovarali smo s tadašnjim dopredsjednikom Sveučilišnog zbora Markom Lepoglavcem. On nam je rekao kako smatra da studenti kupuju sobe u domovima zbog premalih smještajnih kapaciteta.

– Naglašavam da je cilj u potpunosti ukloniti mogućnost prodaje mjesta u domu. Nadamo se da će veći broj smještajnih kapaciteta u budućnosti riješiti problem nedostatka ležajeva, a učestalijim kontrolama i uvođenjem digitalnog sustava ulaskom putem personaliziranih ključeva, povezanih sa AAI identitetom ili x-icom, svakako bi utjecali na rješavanje problema, rekao nam je Marko u kolovozu.

Izdvojeni članak

Studentskom centru i Sveučilištu u Zagrebu ne smeta kupovina i prodaja domova

Jerković je u svojem izlaganju programa za predsjednika Sveučilišnog zbora spomenuo dosta sličnu stvar. Stoga smo ga upitali za komentar vezano za digitalizaciju sustava i kontrole u domovima. Po tom pitanju, između prošlog i sadašnjeg vodstva Zbora, postoji konsenzus.

– Smatram da bi se uvođenjem digitalizacije sustava i kontrola ulaska u domove spriječila kupoprodaja studentskih domova. Ono čega sam i sam svjestan jest da je godina dana mandata vrlo malo vremena da bi se mogao cijeli sustav digitalizirati, no ono što možemo sigurno napraviti jest postavljanje temelja koje će iducije generacije Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu lako primijeniti, zaključio je Jerković.


Pročitajte i naše ostale tekstove na ovu temu:

STUDENTSKI KRIMINAL: Pronašli smo 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima

Prodaješ mjesto u domu? U redu je, svi to rade

Rezultati ankete: 50% pristupnika smatra da oni koji kupuju ili prodaju mjesto u domu ne bi trebali biti kažnjeni

Ministarstvo o kupoprodaji domova: Najoštrije osuđujemo zlouporabu studentskih prava financiranih iz javnih sredstava

Ovo je 9 logičkih pogrešaka koje koriste studenti u raspravi o kupoprodaji domova

Preko 20 novih oglasa: Osim Zagreba, studenti kupuju i prodaju domove u Splitu i Rijeci

Studentskom centru i Sveučilištu u Zagrebu ne smeta kupovina i prodaja domova