Pretraga

Dubrovnik je sve popularniji za Erasmus. Pričali smo s Kamilom koji je ovdje došao iz Poljske

Sveučilište u Dubrovniku ove akademske godine ima rekordan broj Erasmusovaca, a jedan od njih je i Kamil koji je došao sa Sveučilišta u Szczecinu u Poljskoj. U razgovoru nam je otkrio da je odabrao ovaj grad zbog povijesti, ali i mogućnosti da se nakon predavanja opusti na plaži.

Kamil, poljski student na razmjeni u Dubrovniku. Foto: Pixabay/Privatna arhiva

Sveučilište u Dubrovniku još se sredinom veljače pohvalilo da je akademska godina 2023./2024. rekordna po broju studenata na razmjeni – čak 162 odabralo je provesti dio svog studija na Sveučilištu u jednom od najjužnijih gradova Hrvatske.

Naime, ugostilo je u zimskom semestru 78 stranih studenata, od kojih je 10 odlučilo ostati u gradu cijele akademske godine, dok će u ljetnom semestru primiti ukupno 94 studenta kroz razne programe razmjene, uključujući i vjerojatno najpopularniji Erasmus+, program Europske unije.

Izdvojeni članak

Kako je otići na Erasmus u Brno i Bratislavu? ‘Profesori su zainteresiraniji za suradnju sa studentima’

Studenti dolaze u Dubrovnik zbog povijesti

Inozemni studenti dolaze iz 21 zemlje svijeta, od nekih nama bliskih, poput Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, pa do onih daljih poput Irske, Latvije, Litve, Turske, SAD-a, pa čak i Kostarike. Iz Sveučilišta navode da je najveći broj studenata u ljetnom semestru pristigao upravo iz SAD-a, Poljske, Češke i Italije. Jedan od tih studenata je i 22-godišnji Kamil Akradiusz Mieczkowski sa Sveučilišta u Szczecinu u Poljskoj s kojim smo imali priliku porazgovarati na našem redakcijskom posjetu Dubrovniku. On je, naime, na Sveučilištu u Dubrovniku upisan na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, smjer Turizam, što je srodno s onim što studira ‘kod kuće’.

– Stigao sam u Dubrovnik u rujnu i tu sam cijelu akademsku godinu. Odabrao sam upravo ovaj grad zbog njegove povijesti, predivnog starog dijela, pejzažnih pogleda, a i dobrog vremena. Naravno, plus je i što nakon predavanja možete otići na plažu i odmoriti, toga nema svugdje, objašnjava nam Kamil.

Napominje nam, uz to, da mu je ovo prvo Erasmus iskustvo i da mu je drago da ga provodi baš u Hrvatskoj. Živi, inače, s još jednim kolegom sa svojeg Sveučilišta u unajmljenom stanu kojeg plaćaju zajedno 500 eura. Erasmus mu daje ‘džeparac’ od 450 eura, a od Sveučilišta u Szczecinu dobi još 100-tinjak, stoga za život mora trošiti i svoj prethodno ušteđen novac.

‘Ako ste u dobrom društvu, uvijek je zabavno’

Usprkos tome, Kamil je iskoristio Erasmus da posjeti još neke dijelove Hrvatske, ali i okolne države.

– Bio sam u Zagrebu i Splitu dva puta, a izvan Hrvatske sam posjetio Bosnu, Crnu Goru i Sloveniju. Razumijem čak i nešto hrvatskog, budući da ga učimo. Gramatika je podosta slična poljskom jeziku, ali je vokabular različit. Ipak, snalazim se i mogu ostvariti osnovnu komunikaciju u trgovini, na ulici i slično, govori nam Erasmusovac.

Kad je već spomenuo učenje, nismo mogli odoljeti postavljanju pitanja – koje su razlike između fakultetske nastave na Sveučilištu u Dubrovniku i Sveučilištu u Szczecinu? Kamil nije dugo promišljao i odgovorio je da je način podučavanja podjednak, no istaknuo je da je najveća razlika u sustavu ocjenjivanja. Dok se kod nas daju ocijene od jedan do pet, u Poljskoj su od dva do pet.

– Grad po zimi može biti dosadan, ali ako ste u dobrom društvu, uvijek vam je zabavno. Dubrovnik je prava avantura i preporučio bih svakome tko želi na Erasmus da razmisli o njemu, zaključuje Kamil.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem