Pretraga

Hrvati smatraju članstvo u EU velikom prednošću, ali žele veću neovisnost od SAD-a

A- A+

Građani Hrvatske zajedno s ostalim srednjoeuropskim narodima, smatraju članstvo u EU velikom prednošću. Pokazalo je to nedavno istraživanje CEPER-a koje je provedeno na ispitanicima iz 12 članica EU.

zastava europske unije vijori na zgradi

foto: Canva

U nedavno objavljenom istraživanju povodom dvadesete obljetnice proširenja Europske unije, pokazalo se da građani Hrvatske zajedno s ostalim srednjoeuropskim narodima smatraju članstvo u EU velikom prednošću. Istraživanje koje je proveo Centar za Europske Politike i Ekonomsku Razmjenu (CEPER) u devet srednjoeuropskih zemalja, otkrilo je široko rasprostranjeno uvjerenje da EU članstvo nosi više prednosti nego nedostataka, kako na osobnoj, tako i na nacionalnoj razini.

Naime, iz istraživanja je vidljivo da se između 51 posto do 64 posto ispitanika u devet proučavanih zemalja slaže kako su u svojim životima primijetili više koristi nego štete zbog članstva svoje zemlje u EU. Još veći postotak, između 56 posto i 68 posto ispitanika, uvjeren je da je članstvo u EU-u koristilo njihovim zemljama u cijelosti. Zanimljivo je da, osim u Bugarskoj, većina ispitanika smatra da je članstvo u EU-u koristilo više njihovim zemljama nego njima samima, u čemu prednjači – Austrija.

Foto: CEPER

Nadalje, većina ispitanika u svim istraživanim zemljama slaže se s izjavom da ‘EU treba biti neovisnija o SAD-u’, čime se naglašava želja za većom autonomijom Unije u svjetlu trenutnih geopolitičkih izazova, uključujući, među ostalom, i vojne sukobe na europskom kontinentu. Ovaj stav posebno je izražen u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, gdje se više od 80 posto ispitanika slaže s potrebom za većom neovisnošću EU-a od SAD-a.

Foto: CEPER

Istraživanje javnog mnijenja provedeno je u 12 zemalja srednjoeuropske regije, uključujući i Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj. Podaci su prikupljeni između 19. veljače i 20. ožujka 2024. Anketa je provedena telefonom s tisuću ispitanika po zemlji. Uzorak po zemlji reprezentativan je prema spolu, dobi i tipu naselja.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem