Pretraga

Izašao je novi atlas seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, pogledajte kako stoji Hrvatska

A- A+

Fred Matić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena, predstavio je novi Europski atlas seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. Novi Atlas nudi sveobuhvatni pregled ključnih kategorija poput politika vezanih uz kontracepciju, politika o pristupu sigurnom i legalnom pobačaju, politika liječenja neplodnosti te politike prevencije HPV-a.

ginekolog ultrazvuk

Foto: Pexels

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena, Fred Matić, predstavio je novi objedinjeni Europski atlas seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava (SRZP) u Europi za razdoblje od 2020. do 2023. godine.

Problem je priziv savjesti

Novi Atlas nudi sveobuhvatni pregled ključnih kategorija poput politika vezanih uz kontracepciju, politika o pristupu sigurnom i legalnom pobačaju, politika liječenja neplodnosti te politike prevencije HPV-a, a nastoji ukazati na područja gdje je potrebno uložiti više truda za bolju zaštitu i promociju SRZP-a.

Kod pristupa kontracepciji, ističe se problem priziva savjesti kod ljekarnika koji odbijaju izdati rutinsku hormonalnu kontracepciju ili pilulu za dan poslije, a što rezultira ugrožavanjem zdravlja žena. Uz nedostupnost kontracepcije bez recepta, ovo je glavni razlog zašto je RH pozicionirana nisko na ljestvici.

Kada je riječ o pravu na siguran i legalan pobačaj, jedan od najistaknutijih razloga zašto je pristup ograničen je pravo ginekologa da na temelju osobnih uvjerenja uskrate pružanje zdravstvene skrbi ženama. Dodatno, jedan od ključnih problema su i nedostupnost jasnih i točnih informacija o prekidu trudnoće.

Izdvojeni članak
dijete sa skicom maternice i odrasla osoba koja drži pakete kondoma

Ovo je pet stvari iz spolnog odgoja koje nismo učili u školi, a apsolutno smo trebali

‘Dosta je skrivanja iza ideologije’

– Hrvatska mora osigurati pristup zdravstvenoj skrbi svim ženama unatoč famoznom prizivu savjesti. Rezolucija o SRPZ-u donesena je 2021. godine, a ova Vlada nije bila u stanju dvije godine donijeti konkretne mjere kojima bi se zaštitilo i unaprijedilo zdravlje žena. Dosta je skrivanja iza ideologije, ovo je pitanje javnog zdravstva, napominje  zastupnik Fred Matić.

Jedan od autora Atlasa, Neil Datta iz Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, ističe kako Hrvatska ima puno prostora za napredak. Kaže, naime, da se Hrvatska suočava s izazovima u ponudi pristupa kontracepciji i pobačaju.

– Naše preporuke uključuju pružanje besplatne kontracepcije mladima, uključujući dugotrajne reverzibilne kontraceptive i bolje širenje informacija putem sveobuhvatne web stranice. Što se tiče pristupa pobačaju, Hrvatska mora osigurati da nacionalno zdravstveno osiguranje pokriva pobačaj kako bi se uklonile financijske prepreke, a potrebno je i ukloniti mehanizam prigovora savjesti kako bi se spriječile prepreke u pristupu zakonski dopuštenim postupcima, zaključuje Datta.

Novi Europski atlas seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava možete pronaći u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem