Pretraga

Ovo je pet stvari iz spolnog odgoja koje nismo učili u školi, a apsolutno smo trebali

Iako bi se o spolnom odgoju trebalo učiti u međupredmetnoj nastavi, analiza i podaci o tome ta tema obrađuje s učenicima ne postoje. Neke škole imaju izvannastavne aktivnosti koje jednim dijelom obuhvaćaju i spolni odgoj, no to je nedovoljno sagledamo li širu sliku. I dok se na satovima Biologije uče osnove osnova, uglavnom kako izgledaju i kako funkcioniraju spolni organi, koje metode kontracepcije i spolno prenosive bolesti postoje, ostale stvari koje su jednako bitne jedva se ili uopće ne obrađuju. Stoga smo izdvojili pet stvari koje većina učenika u školama nije naučila, a trebali su.

dijete sa skicommaternice i odrasla osoba koja drži pakete kondoma

Foto: Pexels

Prisjetite li se sata Biologije u osnovnoj ili srednjoj školi kada se učilo o reproduktivnim organima, čega se prvo sjetite? Dječaci se skoro uvijek tome smiju, a djevojčice im se često i priključe. I sat uglavnom prođe, a obradu gradiva nastavnici su potrošili na smirivanje razreda. I to bi o spolnom odgoju u školama uglavnom bilo to.

Naravno, sve ovisi od škole do škole pa i od razreda do razreda. Neke škole obrađuju temu spolnog odgoja i edukacije u međupredmetnoj nastavi, ali nikada se nije provela analiza koliko se vremena stvarno utroši na tu temu.

Većina učenika prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina

No, sagledavši širu sliku i uzevši u obzir podatke HZJZ-a, edukacija o spolnosti i seksualnosti u školama nije na razini na kojoj bi trebala biti. Povodom Svjetskog dana spolnog zdravlja, koji se obilježava svake godine 4. rujna, objavili su podatke istraživanja među više od 2.300 učenika 3. razreda srednjih škola u Hrvatskoj.

Pokazalo se da je većina učenika prvi spolni odnos imala u dobi od 15 do 16 godina. Istaknuli su kako je jasno da na edukaciji o spolnom odgoju i zdravlju i dalje treba raditi, a mi smo izdvojili pet stvari iz spolnog odgoja učenici nisu naučili u školi, a trebali su.

#1 Higijena prije i nakon spolnog odnosa

Tijekom seksa između osoba se prenose izlučevine koje su pune bakterija. Stoga je nužno da se obje osobe drže dobre higijene općenito, ali i do higijene svojih spolnih organa. Neodržavanje higijene spolnih organa, bilo muških ili ženskih, spolnim odnosom drugoj osobi mogu izazvati infekcije koje, ako se ne tretiraju na vrijeme, mogu razviti puno veće probleme.

Isto tako, ako se u ‘predigri’ koriste ruke koje nisu prethodno oprane, također se mogu prenijeti bakterije i bacili koji pak stvaraju druge probleme. Ovo više pogađa ženski spolni organ koji je puno osjetljiviji na infekcije pa se za ‘ručni rad’ preporučuje i nošenje rukavice od lateksa. Nakon spolnog odnosa stručnjaci preporučuju ženama da obavezno mokre zbog moguće pojave upala koje se mogu dogoditi nakon spolnog odnosa. Isto tako, higijena nakon spolnog odnosa se nikako ne smije zanemariti.

Izdvojeni članak
žena u ruci drži kondom

Video: Koliko mladi znaju o spolnom odgoju? Pitali smo ih jednostavno pitanje o organima, ovo su odgovori

#2 Kondom je bitan i za analni i oralni seks

Ako mislite da je analni seks siguran, odnosno da se prakticiranjem analnog seksa ne može dogoditi trudnoća te da vam za njega ne treba kondom, moramo vas razočarati. Sperma nakon ejakulacije u analni otvor može iscuriti do vaginalnog otvora i tako ući u rodnicu te do samih jajovoda. Kada se spermiji nađu u vaginalnom okruženju ondje mogu preživjeti i dulje od 12 sati te kroz to vrijeme pronaći put do jajne stanice.

Također, kada govorimo o spolnom odgovornom ponašanju, kondom bi se trebao prakticirati i tijekom oralnog seksa. Uz to, kondom štiti od neželjene trudnoće, ali i jedina je kontracepcija koja štiti od spolno prenosivih bolesti ili infekcija koje se mogu prenijeti vaginalnim, analnim te oralnim putem. Za oralni seks se također preporučuju i oralne maske kao jedno od učinkovitih sredstva higijenske zaštite.

Izdvojeni članak
paula brečak

Seksualni odgoj teško ćete naći u školama, ali ima ga na Instagramu: Pričamo s mladom influencericom

#3 Gdje je taj nesretni klitoris?

Sjetimo se početka teksta – koncentracija učenika kod ovakvih tema praktički je nikakva, a sve su im stvari oko toga smiješne. Stoga ne čudi da većina njih uopće ne zna gdje je, što je i čemu služi klitoris, a ima ga polovica ljudi na cijelom svijetu. Jeste li znali da se klitoris sastoji od istog spužvastog tkiva kao i penis? Jeste li znali da klitoris ima krakove, koljeno i trup? Ako jeste, skidamo kapu, a za one koji još nisu naučili gdje se on kao dio ženskog spolnog organa uopće nalazi, predlažemo da prouče skicu niže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RECI.HR (@reci.hr)

#4 Ako boli, stani!

Nekim osobama spolni odnos može biti izuzetno bolan. Ako je bol neugodna pa skoro i neizdrživa tijekom penetracije, to se naziva dispareunija. Uzroci boli mogu biti različiti, poput vrlo plitke vagine, vaginalne suhoće, a mogu biti i na psihičkoj razini poput straha od spolnog odnosa, strogog odgoja u odnosu na seksualnost itd. Ti i mnogi drugi uzroci mogu dovesti do vaginizma, odnosno do nesvjesne kontrakcije mišića tijekom penetracije što onda spolni odnos čini bolno nepodnošljivim. Tada treba stati.

Izdvojeni članak

‘Ima HPV, sigurno me prevario’ i još 6 mitova o spolnim bolestima razbijaju studenti medicine

#5 Što je to interspolnost?

Osoba se može roditi sa spolnim obilježjima koja ne odgovaraju tipičnim definicijama ‘muškog’ i ‘ženskog’. Takve osobe danas čine manje od dva posto populacije u svijetu, a svaka od tih osoba ima specifičan izgled genitalnih dijelova, vanjskih i/ili unutarnjih spolnih organa. Valja napomenuti da se ovdje ne radi o transrodnim osobama koje su operacijom došle do toga, već o osobama koje su se s tom karakteristikom rodile.