Pretraga

Izborno povjerenstvo zaprimilo EU kandidature: Traju provjere, evo kakva su pravila

A- A+

Državno izborno povjerenstvo ima 48 sati da odobri ili odbije svih 25 kandidacijskih lista koji su pristigli za Europske izbore. Hrvatska će birati 12 zastupnika. Sve skupa, iz Hrvatske su za europske fotelje zainteresirane 43 stranke i dva nezavisna kandidata. Kada je riječ o nezavisnim kandidatima, oni su morali prikupiti pet tisuća potpisa birača da bi im se kandidature mogle prihvatiti. Političke stranke nemaju taj problem. Ali, moraju imati barem 12 kandidata na listi te se pridržavati načela spolne ravnopravnosti u slaganju listi.

zgrada europskog parlamenta u strasbourgu

Europski parlament | foto: Canva

Ako ste se htjeli kandidirati na Izborima za Europski parlament, ali niste jučer do ponoći predali svoju kandidaturu, zakasnili ste za svoju priliku u ovoj superizbornoj godini. Više sreće 2029. godine budući da su izbori svakih pet godina. U međuvremenu, Državno izborno povjerenstvo (DIP) je objavilo tko je sve predao svoje  kandidature te se nada glasu građana na biralištima 9. lipnja. Treba naglasiti kako su kandidature trenutno samo zaprimljene, ali DIP ih tek mora odobriti, za što ima rok od 48 sati koji je krenuo teći u srijedu u ponoć.

DIP je objavio kako su svoje kandidature predale čak 43 stranke, a našla su se ovdje i dva nezavisna, nestranačka predvodnika liste: Ladislav Ilčić i Nina Skočak. Sve skupa, ovih 45 sudionika raspoređeno je u 25 kandidacijskih lista. Od toga, 123 su liste stranačke, a dvije nestranačke. Ako DIP utvrdi da su sve zaprimljene kandidature valjane, za fotelju u Bruxellesu i Strasbourgu natjecat će se četiri stranačke koalicije, dok ostatak stranaka na kandidacijskim listama, njih 19, ide samostalno u izbornu utrku.

Izdvojeni članak

Europski izbori za 50 dana: Punoljetni uživamo slobodu od roditelja, ali neglasanjem dajemo kontrolu političarima

Sve saborske stranke idu u utrku: Uz jednu iznimku

Osim stranke Fokus, sve stranke koje su na nedavno održanim parlamentarnim izborima ušle u Sabor, poslali su svoje kandidacijske liste i za Europski parlament. Ima tu i stranaka koje su bile glasne tijekom kampanje, ali nisu ušle u Sabor, kao i neki skroz novi igrači.

Uz SDP te Pravo i pravdu, rekorderka je bila i Nezavisna lista Nine Skočak koja je svoju kandidaturu predala u 14 sati i kojoj je ovo prvi izlazak na izbore općenito. Dvije stranke koje su se natjecale na nacionalnoj razini, ali nisu dobile saborski mandat, Radnička fronta i Stranka Ivana Pernara nisu se obeshrabrili za europsku razinu. RF je predao kandidaturu u 22:30, a Pernar u 23 sata. zadnja zabilježena kandidatura o kojoj DIP mora odlučivati, stigla je u Sabor u 23:30 sati od stranke Pokret za životinje.

Izdvojeni članak

VIDEO: Mladi u Osijeku nisu znali naše europarlamentarce: ‘Ne bavim se tim stvarima’

Neki već imaju eurozastupnike: Dvije najveće stranke izjednačene

Kada se pogleda aktualni saziv Europskog parlamenta, neke se stranke mogu pohvaliti da već imaju svoje europske zastupnike, a drugi idu u lov na europski mandat po prvi put. Dvije najveće stranke, SDP i HDZ su izjednačene. Obje stranke imaju četiri zastupnika. Kod SDP-a to su Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Fred Matić i  Tonino Picula, a kod HDZ-a, Sunčana Glavak Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko. Iličić je prošli saziv dospio kao kandidat stranke HRAST, a svoje predstavnike u uskoro završenom mandatu ima i IDS (Valter Flego) te Pravo i pravda (Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić).

Kad se pogledaju planirane koalicije, na ovim će izborima s hrvatske strane, rekordere činiti ekipa od 12 stranaka koju u kandidaturi predvodi istarski IDS. Uz spomenutu stranku iz Istre na tom su popisu i Nezavisna platforma Sjevera (NPS), Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Socijaldemokrati, HSLS, Primorsko goranski savez (PGS), Reformisti, Unija Kvarnera, Istarska stranka, stranka umirovljenika, HNS, Lista za Rijeku i Demokrati.

Slijedi ih koalicija predvođena SDP-om. Uz njih su na listi i Dalija Orešković, ljudi s imenom i prezimenom, Centar, HSS i stranka GLAS. Dok se mladi birači mogu zapitati tko bi mogao istinski mariti za probleme mladih, umirovljenici, barem deklarativno, imaju cijelu koaliciju koja obećava da bi se za njih zalagala na europskoj razini. Tako je politička platforma umirovljenici zajedno okupila koaliciju s još tri stranke: Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika. Koaliciju od tri stranke, predvodit će ih Most koji se nada da će otputovati u Europu s hrvatskim suverenistima i Hrvatskom strankom prava.

Izdvojeni članak
mladi dubrovčani

VIDEO: Znaju li mladi Dubrovčani prepoznati potpredsjednicu Europske komisije koja je iz tog grada?

Nestranačke osobe trebaju pet tisuća potpisa: I stranci iz EU-a mogu biti kandidati

Dok DIP u 48 sati od isteka roka za podnošenje kandidatura mora odobriti ili odbiti ovih 25 kandidacijskih lista, u prosuđivanju se moraju držati Zakona o izboru članova u Europski parlament. Tu je zanimljivo vidjeti nezavisne liste Ladislava Ilčića i Nine Skočak. Naime, 15. članak ovog zakona navodi da nezavisni kandidati pri predaji svoje kandidacijske liste moraju ‘prikupiti najmanje 5.000 potpisa birača’. Na tom tragu, Ilčić se pohvalio da je prikupio skoro 10 tisuća potpisa, a Skočak, da je donijela 8.500 potpisa.

Kad je riječ o političkim strankama, one mogu predlagati svoje liste ako su registrirane u Republici Hrvatskoj. Moraju imati barem 12 kandidata jer ih se toliko bira u EU parlament te se držati načela spolne ravnopravnosti u slaganju listi. Zanimljivo je i da se na listama mogu naći i kandidati iz drugih EU zemalja. No, za takvog je kandidata potrebno navesti državljanstvo, datum i mjesto rođenja, kao i njegova posljednja adresa u matičnoj zemlji te adresa prebivališta u Hrvatskoj. Takav kandidat mora izjaviti i da nije izborni kandidat u drugoj državi.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem