Pretraga

Je li točno da sve laptope očekuje velika promjena koju su mobiteli već ‘doživjeli’? Da, niste krivo čuli

A- A+

Većini je poznato da to kraja 2024. godine svi mobilni telefoni prodani u Europskoj uniji trebaju imati mogućnost punjenja putem USB-C punjača, odnosno istim punjačem moraju se moći napuniti, primjerice, i Samsung i iPhone. Isti rok vrijedi i za punjače tableta te kamera. No, što je s laptopima? Pa isti europski propis nalaže i da se ta obveza proširi na prijenosna računala, s time da ta odredba vrijedi od proljeća 2026. godine.

računalo, kompjuter, laptop, tipkovnica

Foto: Unsplash

Do kraja 2024. godine, svi mobilni telefoni, tableti i kamere prodani u EU moraju biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Negdje ste čuli mit da će isto vrijediti i za laptope? Da, taj mit je točan.

Laptope očekuje ista promjena kao mobitele

Od proljeća 2026., ista obveza oko punjača će se proširiti na prijenosna računala. Sve to dio je napora EU-a za smanjenje elektroničkog otpada i osnaživanje potrošača da čine održivije izbore.

Potrošači, dakle, više neće trebati različiti punjač svaki put kad kupe novi laptop, jer će moći koristiti jedan punjač za cijeli niz malih i srednje velikih prijenosnih elektroničkih uređaja. Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, ručne videoigraće konzole i prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, tipkovnice, miševi, prijenosni navigacijski sustavi, slušalice i prijenosna računala koji se pune putem žičnog kabela, s maksimalnom isporukom snage do 100 vata, morat će biti opremljeni USB-C priključkom.

Već sada postoje posebne oznake koje informiraju  potrošače o karakteristikama punjenja novih uređaja, olakšavajući im uvid u to jesu li njihovi postojeći punjači kompatibilni.

Izdvojeni članak
najbolje upotrijebiti do i upotrijebiti do

Razliku između ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’ mnogi ne znaju, a štedi vam novac

Odbačeni i nekorišteni punjači čine oko 11.000 tona elektroničkog otpada godišnje u EU

Ovim potezom, smatra Europski parlament, doći će do veće ponovne upotrebe punjača, a prema nekim procjenama potrošači bi trebali uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje na nepotrebnim kupnjama punjača. Inače, odbačeni i nekorišteni punjači čine oko 11.000 tona elektroničkog otpada godišnje u EU.

U proteklom desetljeću, Parlament je više puta pozivao na uvođenje jedinstvenog punjača. Unatoč prethodnim naporima da se surađuje s industrijom kako bi se smanjio broj mobilnih punjača, dobrovoljne mjere nisu donijele konkretne rezultate za potrošače EU-a. Zakonodavni prijedlog konačno je predložila Komisija 23. rujna 2021.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem