Pretraga

Jeste li već provjerili svoj inbox? Građanima stigla važna poruka oko nadolazećih izbora

A- A+

Ovisno o prebivalištu, određuje se gdje je vaše biračko mjesto. Kako za sve izbore, tako i za nadolazeće izbore za Europski parlament. Svi koji planiraju glasati izvan grada u kojem žive ili u drugoj državi, moraju do 29. svibnja prijaviti gdje planiraju glasati. Promjene možete napraviti i online, a obavijest o novom biračkom mjestu dobiti će dva dana prije izbora, naveli su iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Europski izbori sve su bliže, u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja. Sve je manje vremena da građani odluče kojoj će od 25 lista koje se natječu za 12 mjesta u Europskom parlamentu dati povjerenje. No osim oko odabira za koga glasati, još je manje vremena za odabrati gdje glasati.

Poruka na E-građaninu: Do 29. svibnja morate provjeriti svoje podatke u registru birača

Ako ste se nedavno prijavljivali na stranicu E-građani, zasigurno ste vidjeli da vam je stigla poruka da trebate provjeriti svoje podatke u registru birača. Tim je putem Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije upozorilo javnost da je zadnji rok za provjeru je 29. svibnja, odnosno u narednih devet dana. Registru birača možete pristupiti na stranicama Ministarstva. Ako je došlo do promjena koje hitno želite popraviti, procedura je jasna.

Dakle, do 29. svibnja u registru birača se možete ‘privremeno upisati’ ako planirate glasati izvan mjesta svog prebivališta za što ćete dobiti tzv. ‘žutu potvrdu’. Ako glasate u inozemstvu, također je potrebno registrirati se do isteka ovog roka.

– Obavijest o biračkom mjestu dobit ćete u svoj korisnički pretinac najkasnije dva dana prije dana održavanja izbora, poručili su iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije putem sustava E-građani.

Izdvojeni članak

Političari stali pred srednjoškolce, morali odgovarati na važna pitanja: Nisu se sve stranke usudile doći

Izborna šutnja počinje 8. lipnja

Kao što smo ranije pisali, datum 29. svibnja i prijava biračkog mjesta izvan mjesta prebivališta, poglavito je važan za studentsku populaciju. Osim preko e-Građana, studenti zahtjev mogu poslati zahtjev za promjenom biračkog mjesta i nadležnom upravnom tijelu županije ili grada u kojem će se nalaziti na dan izbora.

Za one koji su posebno zagrijani za izbore, važan je datum i 21. svibnja. Za one koji žele raditi u biračkom odboru, imaju još samo danas vremena za prijavu. Za to se moraju javiti općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu ili političkim strankama koje se natječu. Još je važno istaknuti i da predizborna šutnja traje od subote, 8. lipnja u ponoć pa sve do 19 sati u nedjelju 9. lipnja. Na dan izbora, birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a istog dana, odnosno večeri, vidjet ćemo rezultate glasanja te projekcije mandata.

Budući da Hrvatska usvoji 60 do 80 posto zakona koji se izglasaju na europskoj razini, ovi su izbori iznimno važni. Mandat zastupnika u Europskom parlamentu traje pet godina.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem