Pretraga

Odlična prilika za srednjoškolce: Snimite TikTok video i osvojite put u Strasbourg

A- A+

Europski parlament poziva sve hrvatske srednjoškolce na sudjelovanje u nagradnom video-natječaju #EUcrtice, u sklopu programa Euroscola. Kao zadatak na ovom natječaju, učenici moraju snimiti TikTok video u kojemu, na originalan i kreativan način predstavljaju neku zanimljivu činjenicu o nekoj od država članica Europske unije ili o Europskom parlamentu. Natječaj traje do 6. prosinca, a učenici koji snime najbolji video će za svoju srednju školu osvojiti mjesto u programu Euroscola i na jedan dan u Strasbourgu postati zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu.

Zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu

Zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu | foto: Canva

Europski parlament je u potrazi za učenicima srednjih škola koji će, kroz video na TikToku, na kreativan i originalan način predstaviti neku zanimljivu činjenicu o nekoj od država članica Europske unije ili o Europskom parlamentu.

Kroz ovaj će natječaj učenice i učenici dobiti priliku za svoju srednju školu osvojiti prestižno mjesto u programu Euroscola i na jedan dan u Strasbourgu postati zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu. Natječaj traje do 6. prosinca ove godine, a za početak je važno registrirati se na stranici zajednoza.eu.

Kako se prijaviti

Nakon registracije na stranici, snimite TikTok video u trajanju do 60 sekundi u kojem ćete na zabavan, originalan i edukativan način odrediti temu i predstaviti je. Naravno, prije nego što snimite i pošaljete video, provjerite vjerodostojnost izvora i informacija o kojima govorite.

Recimo, neki od primjera zanimljivosti su te da Hrvatska ima najmanji grad u Europskoj Uniji ili da novopečeni roditelji u Danskoj ime svog djeteta moraju odabrati s liste unaprijed odobrenih imena.

Nakon što ste snimili video, objavite ga na TikToku, a prilikom objave u opis obavezno dodajte #EUcrtice i #ZAJEDNOZAEU te poziv pratiteljicama i pratiteljima da se putem vašeg zajednoza.eu registracijskog linka registriraju na stranicu zajednoza.eu.

Na natječaj možete prijaviti najviše tri videa, a svi moraju biti prijavljeni zajedno, u istom e-mailu. Poveznicu na svoj video uradak pošaljite na e-mail adresu [email protected].

U e-mailu mora stajati i sljedeće:

  • Ime srednje škole koju prijavljujete
  • Ime učenika ili učenice putem čije se poveznice novi korisnici registriraju na platformi www.zajednoza.eu: prema tom imenu će se tražiti porast broja registriranih za vašu školu
  • Ime, prezime, e-mail adresa i broj mobitela nastavnika ili nastavnice u vašoj školi koja je spremna pripremati vas za natjecanje Euroscola
  • Izvor podataka za temu videa
  • Link na video na TikToku
Izdvojeni članak
mladi i glasanje na izborima

Na europske izbore izlazi sve više mladih: ‘Moramo paziti na to da puno građana izbjegava vijesti’

Kriteriji za odabir pobjednika

U sklopu ovog natječaja bit će dodijeljene četiri kvote za odlazak na natjecanje Euroscola u Strasbourg. Žiri najbolje video uratke, odnosno škole u ime kojih su učenici objavili video, odabire prema broju lajkova na videu, kreativnosti i obradi tematike te porastu broja registriranih na stranici zajednoza.eu u razdoblju od 22. studenog 2023. do 6. prosinca 2023. godine.

Europski parlament u Hrvatskoj imena pobjedničkih škola objavit će na svojoj internetskoj stranici. Prethodno će izravno kontaktirati nastavnice i nastavnike pobjedničkih škola koji će im potvrditi da su njihove škole spremne sudjelovati na Euroscoli u Strasbourgu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem