Pretraga

Za izbore ste u biračkom odboru? Evo što ćete raditi i koliko novaca ćete dobiti za taj dan

A- A+

Rad u biračkom odboru za izbore najčešće dopada studente, umirovljenike i nezaposlene osobe kako bi se njima pružila prilika da zarade koji euro dodatno. Ako ove nedjelje 9. lipnja radite na izborima za Europski parlament, onda ćete za to dobiti naknadu između 55 i 65 eura, ovisno o tome jeste li predsjednici, zamjenici predsjednika ili članovi biračkog odbora.

žuta pozadina, ruka ubacuje papirić i kutiju

Foto: Canva

 

Još smo za izbore za Hrvatski sabor, koji su se održali u travnju, detaljno objasnili kako izgleda rad u biračkom odboru na izborima. Ako ste ove nedjelje u biračkom odboru na izborima za Europski parlament, onda ne bi škodilo baciti oko na taj tekst da znate što vas sve čeka. Ukratko, radit ćete ili kao član biračkog odbora, kao predsjednik ili zamjenik biračkog odbora.

S vama će biti još nekoliko ljudi, a s obzirom na to da su birališta otvorena od sedam ujutro do sedam navečer, radit ćete u smjenama. Za ove izbore vrijedi naknada kao i za prethodne, odnosno za taj dan dobit ćete između 55 i 65 eura ovisno o vašoj poziciji u samom odboru.

Izdvojeni članak
u pozadini glasačka kutija, naprijed ruke koje primaju eure

Povećana je naknada za rad na izborima: Evo koliko možete zaraditi kao član biračkog odbora

– Na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, sastav biračkog odbora čine predsjednik i četiri člana i njihovi zamjenici. Predsjednik i njegov zamjenik nestranačke su osobe. Po dva člana i njihove zamjenike određuje većinska politička stranka ili koalicija, a po dva člana i njihove zamjenike oporbene političke stranke ili koalicije, sukladno stranačkom sastavu trenutačnog saziva Hrvatskog sabora, objasnili su nam nedavno iz DIP-a.

Studentima koji će biti članovi biračkog odbora i koji rade osam sati, za rad u biračkom odboru po bit će plaćeni između 6,88 i 8,12 eura po satu. To je više od minimalne studentske satnice koja trenutno iznosi 5,25 eura. Više o radu u biračkom odboru možete pročitati ovdje.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem