Pretraga

srednja.hr dobitnik EU natječaja: Pripremamo debate, natjecanja, kvizove i puno više

A- A+

Portal srednja.hr jedan je od medija u Europskoj uniji koji je dobio sredstva za praćenje izbora za Europski parlament. Naš projekt za cilj ima potaknuti što više mladih da izađu na izbore. Kako bismo to ostvarili, pripremamo niz tekstova, videa i podcasta, natjecanja i drugih događanja na koja će se uključiti mladi iz čitave zemlje. Projekt je vrijedan gotovo 200.000 €, a 70 posto projekta čine bespovratna sredstva iz fondova Europske unije.

srednja.hr projekt praćenja Europskih izbora 2024

srednja.hr dobila EU projekt vrijedan 200.000 € za praćenje Europskih izbora | Foto: srednja.hr

Portal srednja.hr jedan je od medija u Europskoj uniji koji je dobio sredstva za praćenje izbora za Europski parlament. Europski izbori će se održati u lipnju 2024. godine, a kako bismo mlade informirali i potaknuli na što veći izlazak na izbore, kreirali smo projekt pod nazivom Izvankurikularna aktivnost za pametnog mladog glasača, odnosno Extracurricular Activity for a Smart Youth Voter.

Od prosinca 2023. godine pa sve do lipnja 2024. godine, kada projekt završava, objavit ćemo niz posebno kreiranih serijala tekstova i podcasta, a pripremamo i različite događaje u koje će se uključivati mladi diljem Hrvatske. Sve što objavimo u sklopu projekta čitatelji mogu jednostavno pronaći u rubrici Izborni predmet.

Projekt je vrijedan 199.314 €, a 139.314 €, odnosno 70 posto projekta, čine bespovratna sredstva Europske unije.

Što sve pripremamo?

U rubrici Izborni predmet objavljivat ćemo tekstove koji će našim čitateljima pomoći razumjeti kako se politike Europske unije odražavaju na njihov svakodnevni život. Govoreći o tim temama na jednostavan i lako razumljiv način, ilustrirat ćemo kako aktivnim sudjelovanjem u zajednici mogu pomoći kreirati bolju budućnost.

Kreirat ćemo veliki broj videa kojim želimo dati priliku mladima iz cijele zemlje da se i njihov glas čuje. Objavljivat ćemo ih u formi kraćih videa, ali i dužih podcasta koji će se baviti svime od ljudskih prava, tehnologije, održivosti pa do prilika za obrazovanje i rad u Europskoj uniji koje imaju mladi.

Kako bismo svim mladim sugrađanima dali priliku da se uključe u projekt, planiramo niz online događanja. Riječ je o onlini konferenciji ekoLucija 101 koje ćemo emitirati na našim društvenim mrežama, ali i natjecanju u znanju koje pripremamo na našoj platformi kvizovi.srednja.hr. Finale natjecanja održat se uživo, jer u Zagrebu planiramo i veliki pub kviz s vrijednim nagradama.

Uz online događaje, provodit ćemo i one na koje će se naši čitatelji moći uključivati uživo, poput natjecanja za srednjoškolce Ideja godine ili školskih debata u četiri velika grada Hrvatske. Debate će se održati uživo, a naši će ih čitatelji moći pogledati online.

Odgovaramo na vaša pitanja

Mišljenja i stavovi naših čitatelja su nam važni. Kako bismo doznali što misle o politikama Europske unije, redovno ćemo kreirati ankete u koje se mogu uključiti apsolutno svi. Uz sve to, tijekom cijelog trajanja projekta, bit ćemo dostupni za pitanja čitatelja. Imate li pitanje oko Europske unije i izbornog procesa ili želite da istražimo neki mit koji se veže uz te teme, jednostavno nam se javite.

Vaše ćemo pitanje detaljno istražiti i na njega odgovoriti objavljujući članak s provjerenim i točnim informacijama. Želite li da provjerimo što je mit, a što istina, javite nam se putem obrasca ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem