Pretraga

Sveučilište u Zagrebu otvorilo natječaj za Erasmus: Evo do kada se studenti mogu prijaviti

A- A+

Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za Erasmus+ razmjenu studenata. Studenti mogu otići studirati u inozemstvo, a za prijavu imaju vremena do 4. ožujka u podne. Ovisno o zemlji studenti dobivaju financijsku potporu, a glavni kriteriji za odabir su motivacijsko pismo, ocjene i znanje jezika.

Putovanje | foto: Unsplash

Sveučilište u Zagrebu objavilo je Erasmus+ natječaj za mobilnost studenata za sljedeću akademsku godinu, 2024./25. Studenti se mogu prijaviti do 4. ožujka i otići studirati u inozemstvo na partnersku ustanovu koja ima sporazum s matičnim fakultetom.

Ovisno o zemlji u koju odlaze studenti dobivaju financijsku potporu

Erasmus+ razmjena može trajati najkraće dva, a najduže 12 mjeseci od 1. lipnja 2024. do 30. rujna 2025.  Erasmus+ studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnim visokoškolskim ustanovama i ostaju upisani na matičnoj ustanovi Sveučilišta u Zagrebu tijekom cijele
studentske razmjene. To znači da ne smiju završiti svoj studij niti smiju biti u statusu mirovanja na matičnoj ustanovi dok su na razmjeni.

Na natječaj se mogu prijaviti redoviti i izvanredni studenti sveučilišnih ili stručnih studija koji studiraju na Sveučilištu u Zagrebu. Izvanredni studenti mogu se prijaviti na natječaj i ostvariti mobilnost uz uvjet da tijekom mobilnosti pohađaju redoviti studij u punom vremenu na inozemnom sveučilištu. Studenti vojnih studija mogu se prijaviti samo uz odobrenje Hrvatskoga vojnoga učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’.

Studenti koji odlaze na razmjenu dobivaju i financijsku potporu, ovisno o zemlji u koju odlaze:

  •  za studente koji odlaze u Austriju, Belgiju, Dansku, Finsku, Francusku, Irsku, Island, Italiju, Lihtenštajn, Luksemburg, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku ili Švedsku mjesečni iznos potpore iznosit će 550 EUR
  • za studente koji odlaze u Cipar, Češku, Estoniju, Grčku, Latviju, Maltu, Portugal, Slovačku, Sloveniju ili Španjolsku mjesečni iznos potpore iznosit će 550 EUR
  • za studente koji odlaze u Bugarsku, Litvu, Mađarsku, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju ili Tursku mjesečni iznos potpore iznosit će 500 EUR
Izdvojeni članak

Osječko sveučilište ima Erasmusovce, ali domaći studenti ih ne viđaju: ‘Čini mi se da su zatvoreni’

Osnovni kriteriji za odabir su motivacijsko pismo, ocjene i znanje jezika

Studenti mogu dobiti i uvećanu potporu za zeleno putovanje ako koriste prijevozna sredstva s niskom razinom emisija, kao što su autobus, vlak, bicikl ili zajedničko putovanje jednim vozilom. Za prijavu studenti trebaju do 4. ožujka u podne prijaviti se na mrežnoj stranici. Zatim online prijavu trebaju isprintati, vlastoručno potpisati te s navedenom potpunom dokumentacijom predati ECTS koordinatoru na matičnoj akademiji ili fakultetu isto do 4. ožujka u podne.

Prijavi se prilaže Europass životopis na hrvatskom jeziku, motivacijsko pismo na hrvatskom jeziku do 300 riječi, prijepis dosad položenih ispita i ocjena te ostvarenih ECTS bodova ovjeren u studentskoj službi matičnoga fakulteta ili akademije i potvrdu o upisanom semestru u trenutku prijave na natječaj. Također, potvrdu o znanju jezika. Dodatno se prilažu pisma odobrenja za studente koji žele pisati završni rad na razmjeni i dokumentacija za studente s potporom za uključivanje te studente s manje mogućnosti.

Osnovni kriteriji za odabir studenata su motivacijsko pismo, dosadašnje ocjene na studiju i znanje jezika na kojem se izvodi studijski program za koji se prijavljuju. Apsolutnu prednost imaju oni studenti koji još nisu sudjelovali u Erasmus+ mobilnosti studijskoga boravka. Rangiranje i odabir kandidata provodi se na fakultetskoj razini. Prvi rezultati očekuju se u svibnju. Cijeli natječaj možete pročitati u nastavku, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem