Pretraga

Svi znamo da je Hrvatska u Europskoj uniji, ali znate li što točno za nas znači Europski parlament?

A- A+

Institucija čije ćemo članove birati 9. lipnja je Europski parlament. U ovom trenutku u Europskom parlamentu je 705 članova i članica, odnosno, zastupnika i zastupnica. Hrvatska ih ima u ovom trenutku 12 i na sljedećim EU izborima ćemo ih ponovno birati toliko. No, znate li uopće što za Hrvatsku znači Europski parlament?

europski parlament

Foto: Canva

Hrvate i Hrvatice ove godine čekaju troji izbori – parlamentarni, predsjednički i izbori za Europski parlament. Upravo izbori za EU, koji se održavaju 9. lipnja, imaju veliku ulogu u politikama koje se odražavaju i na Hrvatsku, a zastupnike u Europskom parlamentu biraju upravo građani zemalja članica EU. Trenutno ih je 705, Hrvatska ih ima 12 i u sljedećem sazivu, odnosno na EU izborima 9. lipnja, ponovno ćemo ih birati 12.

Kako funkcionira Europski parlament?

Kako je na našem predavanju o radu Europskog parlamenta u Dubrovniku objasnio predavač iz Udruge Bonsai Ivan Matić, što je država manja, to ima proporcionalno veći broj predstavnika u Europskom parlamentu. To znači da su Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska proporcionalno najnezastupljenije, dakle imaju proporcionalno manje zastupnika nego što im pripada. Matić inače već 11 godina radi u Europskom parlamentu pa je učenicima u Dubrovniku detaljno objasnio kako zapravo funkcionira Europski parlament.

– U glavnoj dvorani zastupnici ne sjede jedni pokraj drugih s obzirom na to iz koje države dolaze nego za koju političku grupaciju su se odlučili. Tradicionalno najveće grupacije su Europski pučani, dakle Europska pučka stranka, odnosno stranka desnog centra koja ima 176 zastupnika i stranka lijevog centra, Progresivni savez socijalista i demokrata. Zašto je ovo važno, zašto su ove grupe važne i zašto je važno biti član grupa? Zato što se mjesta u odborima predsjedništva odbora, dodjeljivanje izvješća dodjeljuju po ovom ključu, naveo je Matić.

Zašto su odbori važni?

Istaknuo je kako svaki zastupnik, kada uđe u Europski parlament, bira dva do tri odbora u kojima će funkcionirati. Bira ih prema svom vlastitom iskustvu, prema vlastitoj ekspertizi i naravno, prema onome koji je odbor dostupan.

– Što ste u većoj grupaciji, to je veća šansa da ćete dobiti odbor koji želite. Što ste u manjoj grupaciji, to je manja šansa. Zašto su odbori važni? Zato što su ovo glavna radna tijela. Većina posla se odvija upravo u okviru odbora, naglasio je Matić na predavanju o EU izborima.

Cijelo predavanje o tome kako funkcionira Europska unija možete pogledati u videu niže ili na našem YouTube kanalu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem