Pretraga

Trebate li nostrificirati diplomu ako nastavljate studij u Europskoj uniji? Pravila su jasna

A- A+

Završili ste četiri godine nekog prijediplomskog studija u Hrvatskoj, a diplomski biste željeli upisati u nekoj od zemalja Europske unije? Ili se ondje zaposliti sa stečenom diplomom? Ono što morate znati da na razini EU ne postoji mehanizam automatskog priznavanja diploma. Odnosno da fakultet u EU na kojem želite nastaviti studiranje može od vas tražiti nostrifikaciju.

diploma Foto: srednja.hr

U Hrvatskoj ste nedavno završili prijediplomski studij politologije, ali željeli biste obogatiti svoje iskustvo studiranja pa diplomski ipak odlučite upisati u nekoj drugoj državi EU? Takvu priliku uvijek je dobro iskoristiti, ali trebate imati na umu da ćete morati proći kroz neke administrativne procedure koje možda niste očekivali. Mit da vam se diploma s prethodno završenog studija automatski priznaje u čitavoj EU je samo – mit.

Na razini EU-a nema mehanizma za automatsko visokoškolskih diploma

Naime, na razini Europske unije nema mehanizma za automatsko visokoškolskih diploma na razini EU-a. Osim toga, prema informacijama na službenim stranicama Europske unije, na razini EU-a ne postoje pravila kojima se sveučilišta obvezuje na priznavanje ECTS bodova, taj je sustav osmislilo Vijeće Europe, posebna međunarodna organizacija.

Drugim riječima, resorna ministarstva pojedinih država članica mogu imati svoja pravila pa je vrlo vjerojatno da ćete morati obaviti postupak priznavanja svoje diplome u toj državi. Kako je objašnjeno na stranicama EU, u većini slučajeva moguće je dobiti ‘potvrdu o usporedivosti’ visokoškolske diplome kojom se vaša diploma uspoređuje s diplomama sustava države članice u koju se selite.

Izdvojeni članak
student drži u ruci diplomu

Doznali smo kada ćemo moći pretraživati diplome u javnom registru: Bit će dostupne i u e-Građani

Tko vodi brigu o priznavanju inozemnih kvalifikacija?

Ono što je ujednačeno u mnogim zemljama jest da brigu o priznavanju inozemnih kvalifikacija vodi ENIC i/ili NARIC centar u državi u kojoj želite priznavanje. Tom se centru obraćate ako želite poslati svoju diplomu na procjenu. Bilo da je riječ o nostrifikaciji diplome u svrhu upisa više razine studija ili u svrhu pronalaska posla. Adrese centara u pojedinim zemljama EU možete pronaći na ovoj stranici.

Također, na umu morate imati i to da ćete nostrifikaciju diplome vjerojatno morati platiti. Osim toga, procjena može potrajati između nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci, pa pripazite da zbog toga ne propustite upisne rokove upisa na fakultete, ako vam je nostrifikacija potrebna radi daljnjeg studiranja. Obratite pažnju i na to hoćete li dobiti istovjetan dokument ili izvješće o usporedivosti jer je moguće da će vam fakultet koji želite upisati ili poslodavac tražiti konkretno jedno od tog dvoje.

Za kraj, važno je i znati da je u većini slučajeva na rezultat procjene usporedivosti diplome moguće podnijeti žalbu, pa je dobro i da se tijekom procesa upoznate s time što možete učiniti ako se ne slažete s procjenom.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem