Pretraga

Učenici na jedan dan postali zastupnici Europskog parlamenta: Pogledajte kako su se snašli

A- A+

Povodom nadolazećih izbora za Europski parlament koji se održavaju 9. lipnja, portal srednja.hr organizirao je simulaciju Europskog parlamenta za učenike u Dubrovniku. U simulaciji, kao i u predavanjima i radionici koje su održane tog dana, sudjelovali su učenici srednjih škola, a ponajviše je bilo maturanata. Kako bi shvatili kako funkcionira proces donošenja nekog zakona u EU parlamentu, učenici su bili podijeljeni po bojama koje su predstavljanje različite političke opcije koje djeluju unutar samog parlamenta.

simulacija europskog pralamenta

Foto: srednjahr

Da vas netko sada odvede u Europski parlament i kaže vam da morate biti zastupnik na jedan dan i donijeti određene zakone ili odredbe, kako biste se snašli? Upravo su se u sličnoj situaciji našli srednjoškolci iz Dubrovnika za koje smo, u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai, organizirali simulaciju rada Europskog parlamenta.

Kako bi učenici, a ponajviše maturanti, naučili kako funkcionira EU parlament, s obzirom na sve bliže izbore za Europski parlament 9. lipnja  na kojima će mnogi od tek punoljetnih učenika imati pravo glasati, prije same simulacije smo organizirali predavanja i radionicu kako bi se lakše snašli. Predavač i voditelj radionica je bio Ivan Matić iz Udruge Bonsai, a koji inače već 11 godina radi u EU parlamentu.

Učenici su bili podijeljeni po bojama koje su predstavljanje različite političke opcije koje djeluju unutar samog parlamenta. Sukladno tome za što se zalagala njihova politička opcija, učenici su morali predlagati određene amandmane, a ostali su ih morali prihvatiti ili odbiti. Kako su se učenici snašli pogledajte u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem