Pretraga

Učenici ne žele da nastavnici favoriziraju odlikaše: Oni kojima baš i ne ide učenje isto imaju nešto za reći

A- A+

Kako bi to izgledalo kada bi učenici i studenti krenuli prosvjedovati? Bi li tada učenici prosvjedovali zbog sve većeg pritiska koji osjećaju u školi zbog ocjena, nacionalnih ispita i mature, a studenti zbog sve većih cijena najma stanova? Da bi se to dogodilo, učenicima i studentima treba tijekom školovanja objasniti kako uopće postati aktivan građanin i boriti se za svoja prava. Upravo smo o tome raspravljali s učenicima na World Caffeu u Osijeku koji smo održali povodom nadolazećih izbora za Europski parlament.

učenici drže rukeu zraku u učionici

Foto: Canva

Kako su nam i sami učenici u Osijeku na World Caffeu rekli, prostora za njihovo aktivno sudjelovanje u školama postoji. Ali, smatraju kako je potrebno više aktivnosti od strane samih nastavnika kako bi potaknuli učenike na sudjelovanje. Kada bi se učenike potaknulo na aktivno sudjelovanje u svim sferama društva, najprije ih je potrebno educirati o aktivizmu u stvarima koje se tiču njihovog obrazovanja.

Kada bi učenici bili aktivni građani koji se bore za svoja prava, možda bi tada prosvjedovali zbog sve većeg pritiska koji osjećaju u školi zbog ocjena, nacionalnih ispita i mature, a studenti zbog sve većih cijena najma stanova. Učenici iz Osijeka su nam objasnili kako žele biti svi jednako uključeni u razne školske aktivnosti, s time da ne žele da nastavnici favoriziraju samo one koji imaju bolje ocjene. Poručili su da i oni kojima štrebanje i učenje nije jača strana imaju puno toga pametnoga za reći, samo ih treba saslušati.

Učenici su nam također rekli kako nisu toliko aktivni upravo zato što im nedostaje praktičnog znanja u školama, ali i studentima na fakultetima. Žele više raditi u grupi kako bi lakše razmijenili ta znanja. Ali, ako neće brdo Muhamedu, onda će Muhamed brdu. Zato učenici iz Osijeka smatraju kako ne bi trebali čekati nastavnike da krenu s nekim aktivnostima, već da ih učenici trebaju samo pokretati.

Ovo su bili samo neki od zaključaka učenika s World Caffea kojeg smo organizirali u Osijeku povodom nadolazećih izbora za Europski parlament, koji će se održati 9. lipnja. Što su nam učenici još rekli, pogledajte u videu u nastavku. Isti ti učenici su nam rekli i svoje mišljenje o obrazovanju o politici u školama, što možete pročitati na ovoj poveznici.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem