Pretraga

Učenici s juga Hrvatske ukazali na problem vlakova: ‘Otežana su sudjelovanja na natjecanjima’

Nekad okosnica gospodarstva, danas potpuno zanemaren. Tako učenici Gimnazije Metković opisuju željeznički promet na samom jugu Hrvatske. Smatraju se odsječenima od sjevera i daljnjeg juga Hrvatske, a stanje pruge u dolini Neretve ocjenjuju lošim. Autocesta i Pelješki most nije olakšala putovanja, a nedostatak željezničkih linija otežava im sudjelovanje na natjecanjima, projektima i susretima mladih. O tim problemima progovorili su u posebnom videozapisu s kojim su se natjecali na razini Europske unije.

METKOVIĆ pruga

Stanje pruge u Metkoviću | foto: Gimnazija Metković

U konkurenciji od 388 videozapisa iz cijele Europske unije na natječaju ImagineEU Europske građanske inicijative bile su i učenice Gimnazije Metković. Sve videozapise povezivalo je jedno – kako bolje živjeti u Europskoj uniji.

‘Smanjenje broja autobusnih linija i nedostatak ikakvih željezničkih linija otežava putovanja našim učenicima i nastavnicima’

Gimnazija Metković izradila je videozapis za rješavanje pitanja slabe željezničke povezanosti Metkovića i Zagreba. Kako nam je otkrila profesorica u Gimnaziji Metković Branka Vladimir koja je u njoj i voditelj projekta Škole ambasadori Europskog parlamenta, osim nje u kreiranju videozapisa sudjelovalo je sedam maturantica iz opće i jezične gimnazije.

– Budući da je u natječaju trebalo ukazati na jednu konkretnu inicijativu s popisa pitanja o kojima se bavi Europska građanska inicijativa, mi smo se odlučili upravo za inicijativu povezivanja željeznicom jer živimo u kraju gdje je željeznički promet nekad činio okosnicu gospodarstva, a već zadnjih nekoliko desetljeća je zanemaren, kazala nam je Vladimir, inače profesorica engleskog jezika.

Tako su s njom maturantice Tonka Previšić, Nika Karla Milinković, Iva Obrvan, Antea Kraljić, Antea Škegro, Gabrijela Krnjić i Petra Njavro istražile povijest razvoja i korištenja željeznice u dolini Neretve. Uočile su velike razlike između prošlosti i sadašnjosti, odnosno očitu današnju zanemarenost ove vrste prometa u ovom kraju.

– Učenici su razočarani inače slabom prometnom povezanošću našeg kraja s ostatkom Hrvatske, a posebno sa Zagrebom. Iako je izgradnja autoceste i Pelješkog mosta olakšala putovanja osobnim automobilom, smanjenje broja autobusnih linija i nedostatak ikakvih željezničkih linija otežava našim učenicima i nastavnicima putovanja poput sudjelovanja u regionalnim i državnim natjecanjima, projektima i susretima mladih. Posebno u usporedbi s ostalim krajevima Hrvatske gdje učenici imaju besplatan prijevoz željeznicom, objasnila je Vladimir.

Izdvojeni članak

Imate iPhone i vozite se vlakom? Student Roko napravio je aplikaciju koja će vam koristiti

Ova škola u Metkoviću potiče učenike, nastavnike i lokalnu zajednicu da glasaju na EU izborima

Europski zeleni plan, nastavila je, naglasak stavlja na jačanje infrastrukture javnog prijevoza i smanjenje zagađenja koje stvaraju osobni automobili. No, učenici iz Metkovića smatraju da se to ne provodi dovoljno intenzivno u Hrvatskoj, što je vidljivo iz stanja željezničke pruge u dolini Neretve i njezine odsječenosti od sjevera i daljnjeg juga Hrvatske.

– Već sedmu godinu zaredom Gimnazija Metković sudionik je programa Škole ambasadori Europskog parlamenta, u kojem naše učenike podučavamo o EU temama i EU vrijednostima, kako bi oni djelovali kao angažirani i informirani građani svoje lokalne zajednice. Interes za sudjelovanje u ovom programu uvijek je velik te obično imamo skupinu od dvadesetak učenika iz svih godišta, a osim toga naša škola obrađuje EU teme i kroz brojne Erasmus plus projekte, kazala nam je Vladimira i naglasila da je njihova škola uključena i u STEMI-jev projekt Škole budućnosti te u program Goethe Instituta PASCH.

S obzirom na to da se u lipnju održavaju izbori za Europski parlament, Vladimir smo pitali i potiču li učenike da izađu na te izbore. Kazala nam je da animiraju punoljetne učenike, nastavnike i lokalnu zajednicu da glasaju. Između ostalog, provode prezentacije i kvizove među maturantima.

– Sudjelujemo u zajedničkoj inicijativi dalmatinskih Škola ambasadora pod nazivom ‘Dalmacija u EU oku’ koja uključuje eTwinning projekt i susret mladih u Supetru u organizaciji Srednje škole Brač u travnju, zatim organiziranje EU kviza na Danu Otvorenih vrata Gimnazije Metković u svibnju i proslave Dana Europe u školi ugošćivanjem partnerske škole Gimnazije Vukovar. Uvijek smo vrlo aktivni i angažirani oko brojnih europskih tema, zaključila je Vladimir.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem